Ότι τα μέτρα που έχουν παρθεί για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορονοϊού, θα έχουν «σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις» παραδέχτηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ, λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης με τους υπουργούς Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και Εργασίας, Γιάννη Βρούτση. 

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, ξεκαθάρισε πάντως πως απόφαση της κυβέρνησης είναι «να μην αφήσουμε καμία επιχείρηση να καταστραφεί και κανέναν εργαζόμενο να χάσει τη δουλειά του εξαιτίας αυτής της κρίσης». Ακόμα έδωσε απαντήσεις σχετικά με τις ελλείψεις και τις τιμές μασκών και αντισηπτικών.

«Διεκδικούμε μεγαλύτερο βαθμό δημοσιονομικής ελευθερίας»

Για τις συνέπειες των μέτρων: «Τα μέτρα θα έχουν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις. Δεν θα έχουν όμως μόνο σε εμάς. Θα παρθούν αποφάσεις στο Eurogroup. Οι ηγέτες έχουν αποφασίσει την κατεύθυνση. Τα μέτρα θα έχουν χαρακτήρα κοινών ευρωπαϊκών αποφάσεων. Εγώ έστειλα στον Επίτροπο για να ξέρει τι χρειάζεται η Ελλάδα. Ο Σταϊκούρας θα μεταφέρει τα αιτήματα. Η Ευρώπη θα τείνει ευήκοον ους. 

Δεν θα ήθελα να κάνω ανακοίνωση μέτρων για τον εξής λόγο. Τα μέτρα είναι υπό διαπραγμάτευση, δεν θέλω να πω κάτι που δεν θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε. Διεκδικούμε μεγαλύτερο βαθμό δημοσιονομικής ελευθερίας, που θα μπορούμε να κατευθύνουμε στις επιχειρήσεις για να περάσουν τον κάβο. Ευκολότερους κανόνες χειρισμού του ΕΣΠΑ, ώστε να μπορέσουμε να τους διαθέσουμε όχι μόνο για αναπτυξιακούς λόγους αλλά και για κεφάλαιο κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

Είμαστε βέβαιοι ότι επειδή πρόκειται για πανευρωπαϊκό ζήτημα, παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν όλοι, είμαι βέβαιος ότι σε πνεύμα λογικής κατανόησης, θα μας δοθούν τα εργαλεία για να κάνουμε τη δουλειά μας. Η πολιτική απόφαση είναι να μην αφήσουμε καμία επιχείρηση να καταστραφεί και κανέναν εργαζόμενο να χάσει τη δουλειά του εξαιτίας αυτής της κρίσης. Αυξημένα μέτρα υπάρχουν ήδη τα μέτρα για τον ΦΠΑ, την τηλεργασία, το έκτακτο επίδομα στους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που κλείνουν είναι μέτρα.

«Ομαλοποιείται η αγορά αντισηπτικών»

Για τις ελλείψεις και τις τιμές σε μάσκες και αντισηπτικά: «Σήμερα στο υπουργείο Ανάπτυξης υπήρχε σύσκεψη. Έχουμε φτιάξει και μια ομάδα ανταπόκρισης στα διάφορα αιτήματα. Στις μάσκες η έλλειψη είναι παγκόσμια. 

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η ζήτηση για τις μάσκες έχει ανέβει. Όλοι ζητάνε. Αυτή η ζήτηση δημιουργεί και αύξηση της τιμής. Οι πρώτες ύλες για τα αντισηπτικά, έχει αυξηθεί πάρα πολύ. Η τιμή εισαγωγής της πρώτης ύλης είναι 5 φορές πάνω. Δεν είναι θέμα ελεύθερης αγοράς εδώ. 

Τα συνεργεία ελέγχου της γγ Καταναλωτού, κάνουν συνεχώς ελέγχους. Πράγματι έχουν ανέβει οι τιμές σε μάσκες και αντισηπτικά. Εκεί που θα διαπιστώσουμε αισχροκέρδια, θα βάλουμε τεράστια πρόστιμα. Όμως οι τιμές έχουν ανέβει παγκοσμίως.

Έχουμε δέσμευση από τους παραγωγούς ότι θα υπάρξει πλήρης ομαλοποίηση της αγοράς των αντισηπτικών. Από την επόμενη εβδομάδα η αγορά θα εφοδιάζεται κανονικά.

Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα στον εφοδιασμό για τρόφιμα. Για 2-3 μήνες είμαστε καλυμμένοι σε απόθεμα. Δεν θα κλείσουν τα σούπερ μάρκετ. Ακόμα και στα χειρότερα σενάρια δεν κλείνουν. Πρέπει από κάπου να αγοράζουμε τρόφιμα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού».