«Αυτός που δεν διεκδικεί, δεν κερδίζει τίποτα», διαμηνύει ο Αλ. Χαρίτσης, αναφερόμενος στην «άτυχη επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ». Την ίδια στιγμή, καταγγέλλει τον «επικίνδυνο εκτροχιασμό που παρακολουθήσαμε στα νησιά μας: συμμορίες να διασαλεύουν τον νόμο και την τάξη, την κυβέρνηση να διχάζει, την αστυνομία να επιτίθεται κατά των πολιτών και να καλύπτει τη δράση παρακρατικών».

Ο Αλ. Χαρίτσης καλεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη «να κινηθεί γρήγορα και αποφασιστικά» απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα και στο θέμα του προσφυγικού, υπογραμμίζοντας την ανάγκη »να αποσυμφορήσει τα νησιά, να σεβαστεί τις διεθνείς συνθήκες, να προασπίσει τις πάγιες εθνικές θέσεις για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ».

«Αντί να δει αυτοκριτικά τις εσφαλμένες εκτιμήσεις που μας έχουν οδηγήσει στο περιθώριο της διεθνούς σκηνής, στράφηκε κατά του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζοντας την αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας ως 'δούρειο ίππο του Ερντογάν"», καταγγέλλει ο Αλ. Χαρίτσης, δηλώνοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταστήσει σαφές ότι είναι έτοιμος να 'βάλει πλάτη' σε μια εθνική στρατηγική», αλλά ότι «η συναίνεση δεν συνεπάγεται λευκή επιταγή».

«Πέρα από τη συναινετική εκλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, ψηφίσαμε τον αμυντικό προϋπολογισμό, ενθαρρύναμε τη διατήρηση διαύλων με την Τουρκία, στηρίξαμε τη φύλαξη των χερσαίων συνόρων της χώρας, πιέσαμε την κυβέρνηση να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών στα πρότυπα του Συμβουλίου του Μαρτίου του 2016 για το προσφυγικό», υπενθυμίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ανιπαραβάλλοντας: «Η στάση αυτή δεν έχει τίποτα κοινό με τη λαϊκιστική και μικρόψυχη στάση της Νέας Δημοκρατίας κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όταν χρησιμοποίησε το προσφυγικό ως αντιπολιτευτικό όπλο και επιχείρησε να ναρκοθετήσει την εθνικά επωφελή συμφωνία των Πρεσπών».