Μέχρι το ξέσπασμα του συναγερμού λόγω κορονοϊού, στην Αθήνα οι αναλύσεις προέβλεπαν ένα ακόμη “χτύπημα” από την πλευρά του Ερντογάν, μετά την αποτυχημένη του προσπάθεια να δημιουργήσει πρόβλημα στην Αθήνα μέσω της εργαλειοποίησης του προσφυγικού και τη συσσώρευση μεταναστών στον Έβρο. Στην Αθήνα οι αναλύσεις έβλεπαν πιθανότητες ενός “ατυχήματος” στο Αιγαίο, ή μια προβοκάτσια στον Έβρο, ακόμη και μια κλιμάκωση στο πεδίο των θαλασσίων ζωνών, με έναρξη ερευνητικών δραστηριοτήτων νότια της Κρήτης. Η Αθήνα θεωρεί πως οι ήττες που έχει υποστεί ο Ερντογάν σε Συρία και Έβρο τον έχουν αποσυντονίσει και δεν αποκλείει την προσπάθεια δημιουργίας ενός θερμού επεισοδίου που θα αποτελέσει ένα “αντίβαρο” για τον ίδιο στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Κι όλα αυτά σε απόλυτη συνάρτηση με την συνάντηση της Τρίτης, με Μέρκελ και Μακρόν, από την οποία θα προέκυπταν και κάποια συμπεράσματα αναφορικά με το πώς θα εξελιχθεί η συνεργασία Ευρώπης - Τουρκίας στον τομέα του προσφυγικού.

Η Αθήνα πάντως εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, παρά τις σοβαρές επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας. Η κλιμάκωση των προκλήσεων από την πλευρά της Άγκυρας, μέσα στην εβδομάδα, με τα πολεμικά της αεροσκάφη να πραγματοποιούν υπερπτήση σε κατοικημένη περιοχή στον Έβρο σε ύψος 500 ποδιών αλλά και το επεισόδιο με την Τουρκική ακταιωρό στην Κω ανέβασαν το επίπεδο του συναγερμού, αφού όπως έλεγαν στελέχη του Πενταγώνου, ειδικά οι υπερπτήσεις στον Έβρο αποτελούν ποιοτική κλιμάκωση τόσο για το σημείο στο οποίο πραγματοποιήθηκε η υπέρπτηση όσο και για το ύψος στο οποίο πέταξαν τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη.

Σε κάθε περίπτωση η χώρα είναι έτοιμη για παν ενδεχόμενο» τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα/Σαββατοκύριακο» και επισημαίνει ότι «η ετοιμότητά μας που φάνηκε και στον Έβρο, λειτουργεί αναμφίβολα αποτρεπτικά». Προσθέτει ότι η Τουρκία «επιχείρησε να μας θέσει προ τετελεσμένων και στον Έβρο, αλλά η αντίδρασή μας υπήρξε σθεναρή και ισχυρή». Ως προς την κατάσταση τις τελευταίες εβδομάδες στον Έβρο, τονίζει ότι είναι αποτέλεσμα της «ανερυθρίαστης προθυμίας της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει αθώους προκειμένου να εκβιάσει καταστάσεις και να αποκομίσει πολιτικά και οικονομικά οφέλη», με την 'Αγκυρα να επιλέγει να χρησιμοποιήσει το χαρτί του Μεταναστευτικού θεωρώντας ότι είναι το μόνο ώστε να ασκήσει ικανή πίεση στην ΕΕ, αλλά και να το εκμεταλλευθεί επικοινωνιακά στο εσωτερικό της.

Μέτρα και στην Τουρκία για τον κορονοϊό

Παρά το ότι η Τουρκία δεν είχε ανακοινώσει μέχρι πολύ πρόσφατα κρούσματα κορονοϊού, χθες ο εκπρόσωπος του Προέδρου Ερντογάν προχώρησε σε κυβερνητικές ανακοινώσεις που προβλέπουν το κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων, ενώ συνέστησε στους πολίτες να μην ταξιδεύουν στο εξωτερικό, εκτός εάν υπάρχει απόλυτη ανάγκη. Ο κ. Καλίν απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου αν αυτά τα μέτρα θα επηρεάσουν το πρόγραμμα του τούρκου προέδρου, απάντησε ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν ανέβαλε τα ταξίδια του στο εξωτερικό για κάποιο διάστημα. Οι εξελίξεις επηρέασαν και τη συνάντηση των τριών ηγετών, Τουρκίας, Γερμανίας και Γαλλίας στην Κωνσταντινούπουλη, αφού αυτή τελικά θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης. Στην ατζέντα της συζήτησης Ερντογάν, Μακρόν και Μέρκελ είναι η κατάσταση στην Ιντλίμπ καθώς και η κρίση με τους πρόσφυγες στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Η Αθήνα απαντά στον πόλεμο “προπαγάνδας” της Τουρκίας

Ο “υβριδικός” πόλεμος στον Έβρο διαθέτει και όπλα προπαγάνδας, όπως αυτά που χρησιμοποιεί η Άγκυρα εδώ και εβδομάδες για να στοχοποιήσει την Ελλάδα. Στη μάχη αυτή φαίνεται ότι έχει καταφέρει να παραπλανήσει ακόμη και έγκριτα διεθνή ΜΜΕ, τα οποία χρησιμοποιούν οι τουκρικές αρχές στο πλαίσιο της οργανωμένης εκστρατείας δυσφήμησης της χώρας μας. Διπλωματικές πηγές χαρακτηρίζουν ως τέτοια την πεερίπτωση ενός δημοσιεύματος της 10ης Μαρτίου των New York Times περί δήθεν «μυστικών σημείων κράτησης», χρήσης πραγματικών πυρών από την ελληνική πλευρά και άλλων ψευδών ειδήσεων, για το οποίο προέβησαν σε διόρθωση, επισημαίνοντας ότι ο φερόμενος “Σύρος” πρόσφυγας, ο οποίος αποτέλεσε την μοναδική επώνυμη πηγή των συντακτών, έχει στην πραγματικότητα τουρκικό διαβατήριο.