Ο Αλέξης Τσίπρας προέτρεψε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη τηλεδιάσκεψη που είχαν χθες να πάρει το ζήτημα του κλεισίματος των εκκλησιών «πάνω του» και να προστατέψει τον κόσμο από τον κορονοϊό Covid-19.

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της 50λεπτης συνομιλίας που είχαν χθες το απόγευμα, μετά από πρωτοβουλία του ίδιου, τον ρώτησε τι προτίθεται να κάνει με το ζήτημα της εκκλησίας σημειώνοντας πως δεν θα έπρεπε να αφήνει την επιλογή στα χέρια της στην Ιεράς Συνόδου. «Πάρτο επιτέλους πάνω σου» φέρεται να του είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως πρόκειται «για τη δημόσια υγεία» και πως σε διαφορετική περίπτωση υπήρχε το ενδεχόμενο να θρηνήσουμε δεκάδες θύματα.

Η συνομιλία με τον Αρχιεπίσκοπο

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνομιλήσει και με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο με τον οποίο διατηρεί μια σχέση σεβασμού κι αμοιβαίας εκτίμησης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του ζήτησε στην Ιερά Σύνοδο που θα ακολουθούσε να προτείνει το καθολικό κλείσιμο των εκκλησιών με τον Αρχιεπίσκοπο να σημειώνει πως κάτι τέτοιο ήταν «εξαιρετικά δύσκολο», να αποφασιστεί, αφού πολλοί ιεράρχες θα έφερναν αντιρρήσεις.

Σύμφωνα μάλιστα με διαρροές της Κουμουνδούρου, ο Αρχιεπίσκοπος εξομολογήθηκε στον Αλέξη Τσίπρα πως στην συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη του είχε διευκρινίσει πως αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο με απόφαση της πολιτείας, αφήνοντας να εννοηθεί πως ο ίδιος ήταν πολύ προβληματισμένος από την στάση που κρατούσε μέχρι εκείνη τη στιγμή η κυβέρνηση.   

Το «μαξιλαράκι», αντίδοτο στην κρίση

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας ο Αλέξης Τσίπρας, όπως και ο ίδιος τόνισε σε δήλωση του, ζήτησε επίσης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αξιοποιήσει το «μαξιλάρι» των 35 δις ευρώ που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

«Κάλεσα λοιπόν τον πρωθυπουργό να μη διστάσει να αξιοποιήσει τώρα, αυτή τη σημαντική παρακαταθήκη που με αίσθηση ευθύνης παραδόσαμε, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη αυτή κρίση της επιδημίας που απειλεί την ελληνική κοινωνία. Του πρότεινα να διεκδικήσει τη μείωση των στόχων από εφέτος κατά 1,5% του ΑΕΠ, δηλαδή για 3 περίπου δισ.. Και ταυτόχρονα να ζητήσει, δαπάνες τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 2 δισ., να μη συνυπολογιστούν στους δημοσιονομικούς στόχους. Δηλαδή, συνολικά, τουλάχιστον 5 δισ. να χρηματοδοτήσουν την αντιμετώπιση της κρίσης. Και ανεξαρτήτως της όποιας απόφασης ληφθεί στο Γιουρογκρουπ, του ζήτησα να μη διστάσει να αξιοποιήσει μέρος από το απόθεμα των 35 δισ. για τις ανάγκες που θα προκύψουν».

Προβληματισμός εξάλλου επικρατούσε στην Κουμουνδούρου και για τις αποφάσεις του χθεσινού Eurogroup. Στο θέμα αυτό θα αναφερθεί σήμερα αναλυτικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος θα μιλήσει και στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.