Οι λέξεις και οι φράσεις στο διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, χθες το απόγευμα, ήταν προσεκτικά επιλεγμένες. Ορισμένες, όμως, ήταν ιδιαίτερα βαριές. Ο ίδιος ο τόνος του κ. Μητσοτάκη, δε, ήταν αποφασιστικός, μεν αλλά αυστηρός. 

«Είμαστε σε πόλεμο», είπε ο πρωθυπουργός, σε μια αναφορά που προκάλεσε αίσθηση. Παρόμοια έκφραση χρησιμοποίησε προχθές, στο δικό του διάγγελμα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν. «Με έναν εχθρό που είναι αόρατος, αλλά δεν είναι ανίκητος», προσέθεσε ο πρωθυπουργός. Πιο αισιόδοξος χρωματισμός, αλλά σε φόντο γκρι. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε καμία πρόθεση να ωραιοποιήσει το μέγεθος της ασύμμετρης απειλής που αντιμετωπίζει, μεταξύ άλλων, και η χώρα μας. 

Ο κ. Μητσοτάκης, εν συνεχεία, περιέγραψε ένα πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων έκτασης 2 δις, σε αυτή τη φάση. Ο καμβάς των μέτρων έχει αποκρυσταλλωθεί σε αλλεπάλληλες συσκέψεις με το οικονομικό επιτελείο και την κλειστή ομάδα συνεργατών του πρωθυπουργού ήδη πριν από το Eurogroup και θα ανακοινωθεί σήμερα από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας με λεπτομέρειες. Άλλωστε, η αγορά προσβλέπει στην κρατική ομπρέλα στήριξης, με δεδομένες τις «μαύρες» μέρες που έρχονται για απροσδιόριστο διάστημα για την οικονομία. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τις επιχειρήσεις να μην προβούν σε απολύσεις, έχοντας λάβει γνώση των εξελίξεων των τελευταίων ημερών. 

Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, γρήγορα επανήλθε στον πιο δραματικό τόνο. Είπε δημοσίως αυτό που είναι γνωστό εδώ και μέρες και έχει γράψει το Reader.gr, ότι δηλαδή η κυβέρνηση κάνει σχεδιασμό με το βλέμμα στο τέλος Μαϊου. «Είμαστε στην αρχή της μάχης, που θα είναι δύσκολη, ειδικά στο επόμενο δίμηνο!», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ορίζοντας χρονικά το μέγεθος της δοκιμασίας για τους πολίτες, το κράτος και την αγορά. 

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ρητά τους πολίτες για μια σειρά ζητημάτων, με δεδομένο ότι τις προηγούμενες μέρες παρατηρήθηκε μια «χαλαρότητα» σε μετακινήσεις και κοινωνικές επαφές που έκανε…έξαλλους τους κυβερνητικούς επιτελείς και τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη. Μάλιστα, πέρα από το μήνυμα για την απαγόρευση των συναθροίσεων, ο κ. Μητσοτάκης μετήλθε και ενός ακόμα αυστηρού παραδείγματος: αν κάποιος πέσει με μια μηχανή, δεν θα υπάρχει Εντατική για περίθαλψη. «Η ανεμελιά δεν είναι ψευδο-αντίσταση, δεν είναι μαγκιά ή εξυπνάδα. Είναι απλά ανευθυνότητα», είπε ο κ. Μητσοτάκης. 

Παράλληλα, δεν έκρυψε από τους πολίτες ότι τα δύσκολα είναι μπροστά. «Στο επόμενο δίμηνο ο κίνδυνος θα γιγαντώνεται», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Οι υπουργοί της κυβέρνησης, δε, στις συνομιλίες τους δίνουν το στίγμα για πολύ δύσκολες εβδομάδες που έρχονται. Ξεκαθάρισε ότι όσοι φέρονται αντικοινωνικά θα τιμωρούνται αυστηρά, ενώ αίσθηση προκάλεσε και η λέξη «ερείπια» που χρησιμοποίησε για να περιγράψει τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας. 

Είναι σαφές ότι το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη γράφτηκε, σε έναν μεγάλο βαθμό, για να λειτουργήσει και ως προειδοποιητικό καμπανάκι για όσους ακόμα νομίζουν ότι είμαστε σε συνθήκες παρατεταμένων διακοπών και όχι σε μια κατάσταση που εγκυμονεί και σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία, αλλά παράλληλα υποσκάπτει και κεκτημένα στην οικονομία και την κοινωνική ζωή. Είναι, δε, σαφές ότι τα περιοριστικά μέτρα το επόμενο διάστημα θα κλιμακωθούν, με δεδομένο ότι επίκειται μια περίοδος συναγερμού τουλάχιστον δύο μηνών. Θεωρείται σχεδόν σαφές ότι οι εορτασμοί του Πάσχα θα γίνουν χωρίς πιστούς, ενώ το μέτρο του lock-down μπορεί να μην είναι αυτή τη στιγμή στο τραπέζι, δεν αποκλείεται, όμως, να «παίξει», αν υπάρξουν κρούσματα απειθαρχίας ή ραγδαία αύξηση κρουσμάτων που συνδέεται με την αμεριμνησία του κοινού.