«Κάθε υπουργείο έχει διαμορφώσει με συγκεκριμένες οδηγίες ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να λειτουργήσει με προσωπικό ασφαλείας για όσο διάστημα απαιτηθεί», ξεκαθάρισε ο κ. Θεοδωρικάκος. Ακόμα, υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι που είναι καθοριστικό για τους ηλικιωμένους που είναι σε αυτοπεριορισμό στα σπίτια τους, ενισχύεται με εργαζομένους από τα ΚΑΠΗ και τους παιδικούς σταθμούς που δεν είναι σε λειτουργία. Μάλιστα, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ακόμα ότι οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες είναι σε θέση να κάνουν έκτακτες προσλήψεις προσωπικού για περίοδο ως 4 μηνών, αν το κρίνουν αναγκαίο.

Ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ότι περίπου 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι κάνουν μέχρι στιγμής χρήση της άδειας ειδικού σκοπού στο Δημόσιο, ενώ χορηγείται ειδική άδεια σε όσους εργαζομένους κινδυνεύουν επειδή έχουν χρόνιες παθήσεις, όπως πνευμονοπάθεια, καρδιοπάθεια, καρκίνο, ζάχαρο ή είναι μεταμοσχευμένοι.

Υπογράμμισε ότι μέσω της πλατφόρμας του e-presence θα μπορούν, μέσω του Taxis, οι δημόσιοι υπάλληλοι που απουσιάζουν να συνεργάζονται με τους συναδέλφους και τους προϊσταμένους τους, ενώ ξεκαθάρισε ότι η επικοινωνία των πολιτών με το Δημόσιο θα γίνεται τηλεφωνικά ή με ηλεκτρονικά μέσα. Ακόμα, υπογράμμισε ότι μετατίθεται για δύο μήνες όλες οι προθεσμίες για αιτήματα πολιτών και για διοικητικές προσφυγές, ενώ ως τις 30/6 έχει παραταθεί η προθεσμία για τα αδήλωτα τετραγωνικά.