Αν αντιμετωπίσουμε την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε με την πανδημία του κορονοϊού ως «πόλεμο», τότε η χώρα μας δίνει καθημερινές μάχες σε έναν πόλεμο διαρκείας, χωρίς ορατό τέλος, αλλά και με έναν «εχθρό» που είναι αόρατος, κι όμως εξαιρετικά επικίνδυνος. Στην καθημερινή μάχη με τον κορονοϊό, επικεφαλής έχουν τεθεί ορισμένα πρόσωπα-κλειδιά. Κάποια είναι πολιτικά πρόσωπα, ενώ άλλα επιστρατεύθηκαν ή αναβαθμίστηκαν λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης. 

Σωτήρης Τσιόδρας

Είναι πλέον κοινός τόπος ότι στις 18:00 κάθε απόγευμα βγαίνει στην τηλεόραση ο Σωτήρης Τσιόδρας. Χαμηλών τόνων, με ήπιο λόγο και επιστημονική κατάρτιση, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας είναι ο επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής στο υπουργείο Υγείας, αλλά και εκπρόσωπος Τύπου. Με άριστες σπουδές, θητεία στις ΗΠΑ, ο κ. Τσιόδρας είναι ένα «κόσμημα» για το ταλανιζόμενο σύστημα Υγείας της χώρας, ο οποίος έχει καταφέρει και έχει αποκτήσει προσωπική αξιοπιστία. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ακούνε «τι είπε ο Τσιόδρας». Ο κ. Τσιόδρας, άνθρωπος της Εκκλησίας, επιστρατεύτηκε μάλιστα πρόσφατα για να πείσει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και την Ιερά Σύνοδο για το άσκοπο των μαζικών συναθροίσεων στις Εκκλησίες, πριν μπούμε στη συζήτηση για τη Θεία Κοινωνία. Αεικίνητος, μετακινείται μεταξύ του δεύτερου ορόφου του υπουργείου Υγείας, όπου είναι το γραφείο του, και του πέμπτου ορόφου, όπου είναι το γραφείο Τύπου του υπουργείου, προκειμένου να επιτηρεί πώς γίνεται η επικοινωνία. Συμμετέχει στην καθημερινή σύσκεψη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μέσω βιντεοκλήσης, ενώ για το Μέγαρο Μαξίμου θεωρείται πρόσωπο απολύτου εμπιστοσύνης. 

Βασίλης Κικίλιας - Βασίλης Κοντοζαμάνης

Το δίδυμο του υπουργείου Υγείας ήταν συνδυαστικό: ο Βασίλης Κικίλιας, καίτοι γιατρός, είχε μεγαλύτερη πολιτική εμπειρία, ενώ ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, καίτοι στέλεχος της ΝΔ, ήταν ένας τεχνοκράτης του χώρου της Υγείας. Όταν αναλάμβανε το υπουργείο Υγείας ο κ. Κικίλιας, επ’ ουδενί δεν φανταζόταν ότι θα βρισκόταν αντιμέτωπος με μια πανδημία. Θεωρείται αποτελεσματικός και ταχύς, ενώ προσπαθεί διαρκώς να ενισχύσει την επάρκεια του συστήματος Υγείας, είτε με υλικό είτε με κλίνες στις ΜΕΘ. Από την άλλη, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης είναι ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων, με άριστη τεχνοκρατική γνώση του συστήματος, ενώ για όσους τον γνωρίζουν έχει και ευχάριστο χιούμορ. Πέρασε από την προεδρία του ΕΟΦ από το 2008 ως το 2009, ενώ επί υπουργίας Μάκη Βορίδη, από το 2014 ως το 2015, ήταν γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας. Εκπόνησε, δε, σε έναν μεγάλο βαθμό και το πρόγραμμα της ΝΔ για την Υγεία. Οι κ.κ. Κικίλιας και Κοντοζαμάνης είναι ως επί το πλείστον παρόντες στην καθημερινή σύσκεψη με τον κ. Μητσοτάκη, ενώ, αν δεν είναι εφικτό να παρίστανται και οι δύο, είναι παρών ο ένας έστω. 

Νίκος Χαρδαλιάς

Ο Νίκος Χαρδαλιάς είναι ο άνθρωπος που καθημερινά πλέον κάθεται δίπλα στον Σωτήρη Τσιόδρα, στην καθιερωμένη ενημέρωση των ΜΜΕ και του κοινού. Είναι πλέον αναβαθμισμένος, ως υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων. Τοποθετήθηκε στη θέση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας τον Ιούλιο, «έβγαλε» όλο το καλοκαίρι δίνοντας μάχες σε όλη την έκταση της χώρας και τα έβγαλε πέρα με «αμυχές». Παράλληλα, εκσυγχρόνισε το πλαίσιο λειτουργίας της Πολιτικής Προστασίας με το νομοσχέδιο που κυρώθηκε πριν από μερικές εβδομάδες στη Βουλή. Ο κ. Χαρδαλιάς έχει αρκετές αρμοδιότητες, ενώ θα προϊσταται σε μια Επιτροπής Αντιμετώπισης του Κορονοϊού, μαζί με άλλους υφυπουργούς, εξ ου και αναβαθμίστηκε. Η έδρα του είναι στο Χαλάνδρι, στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής, ενώ ως τον Μάιο θα έχει μεταφερθεί στο κτίριο της οδού Κηφισίας 39, όπου θα λειτουργεί ενοποιημένο το Συντονιστικό που εφαρμόζει το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης επί τάπητος. 

Παναγιώτης Αρκουμανέας

Ο Παναγιώτης Αρκουμανέας είναι ο άνθρωπος που έχει την ευθύνη του επιχειρησιακού σκέλους της πανδημίας. Ως επικεφαλής του ΕΟΔΥ καλείται καθημερινά να διαχειριστεί την εξέταση πιθανών κρουσμάτων, τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να λαμβάνει ο γενικός πληθυσμός, αλλά και τη διαχείριση της κρίσης εν γένει. Ο κ. Αρκουμανέας δεν είναι γιατρός, καθώς έχει σπουδάσει οικονομικά, έχει, όμως, μακρά δραστηριοποίηση στο χώρο της αγοράς Υγείας και θεωρείται εξαιρετικά έμπειρος. Παράλληλα, επαγγελματικά δραστηριοποιείτο και στον χώρο της επικοινωνίας, συνεπώς θεωρείται καταρτισμένος στο σκέλος της διαχείρισης κρίσεων. Τις τελευταίες εβδομάδες επισκέπτεται σειρά νοσοκομείων αναφοράς της χώρας, προκειμένου να υπάρχει πλήρης εναρμόνιση με τα κριτήρια του ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Όταν τοποθετήθηκε στη θέση του, δέχθηκε πυρά λόγω της φιλικής του σχέσης με τον Βασίλη Κικίλια, αλλά στην πραγματικότητα επελέγη με κριτήρια αγοράς, προκειμένου και ο ΕΟΔΥ στη νέα του μορφή να λειτουργήσει με γνώμονα τα τεκταινόμενα στην αγορά. 

Κυριάκος Μητσοτάκης

Αν, τέλος, μιλάμε για στρατηγούς, υπάρχει και ένας αρχιστράτηγος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθιερώνει από εδώ και πέρα τα διαγγέλματα στους πολίτες, ενώ το πρόσφατο περιείχε αυστηρές προειδοποιήσεις προς τους πολίτες, αλλά και προοικονομία ενός ανηφορικού διμήνου. Σε κάθε περίπτωση, όμως, έστειλε το μήνυμα ότι υπάρχει μια επιβλέπουσα αρχή που συντονίζει όλο το σχέδιο που είναι σε εφαρμογή. Και ίσως για πρώτη φορά εδώ και χρόνια η κύρια ερώτηση των πολιτών δεν είναι «πού είναι το κράτος»;