Άλλωστε η εισήγηση για μια γενική καραντίνα υπάρχει στο τραπέζι και ο πρωθυπουργός έχει γίνει δέκτης σχετικών προτάσεων. Η απάντηση που δίνουν τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου είναι πως τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν εξετάζεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όμως τα δεδομένα επαναξιολογούνται συνεχώς. Με απλά λόγια, εάν η τάση στην αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων δεν ικανοποιεί την κυβέρνηση, τότε είναι πιθανό να ληφθούν ακόμη πιο σκληρά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας και πιθανότατα μια γενική καραντίνα στα πρότυπα Ιταλίας ή Ισπανίας.

Σε κάθε περίπτωση ισχύει αυτό που είπε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του, πως η κυβέρνηση θα κάνει “ό,τι χρειαστεί για να σώσει ανθρώπινες ζωές” σε συνδυασμό με το πακέτο τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας και παρέμβασης ώστε να στηριχθεί η οικονομία και να εξέλθει της πανδημίας του κορονοϊού με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και oι χθεσινές ανακοινώσεις από τον κ. Χαρδαλιά, που προβλέπουν την απαγόρευση των δημοσίων συναθροίσεων με συμμετοχή 10 ή περισσότερων ατόμων. Παράβαση της συγκεκριμένης απαγόρευσης συνεπάγεται και διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Ο κ. Χαρδαλιάς απηύθηνε επίσης αυστηρή σύσταση στους πολίτες  να παραμένουν σπίτι και να έχουν επαφές με άτομα αυστηρώς εντός οικογενειακού κύκλου, ώστε να περιοριστεί η κυκλοφορία εκτός σπιτιού. Εξαιρέσεις για κυκλοφορία εκτός οικίας, θα  μπρούν να είναι για τους πολίτες όπως είπε ο υφυπουργός, η μετάβαση στην εργασία, σε γιατρό, σε κατάστημα τροφίμων, σε ταχυδρομείο, σε τράπεζα, σε πρατήριο καυσίμων,η μετάβαση για βοήθεια ανθρώπων που έχουν ανάγκη και η κίνηση με απόσταση με 1,5 μέτρο με συνοδεία κάποιου. Σε περίπτωση που παρατηρηθούν φαινόμενα πολιτών για κυκλοφορούν για άλλους λόγους σε πρώτη φάση θα τους γίνεται σύσταση και όχι επιβολή προστίμου.

Σήμερα η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος θα πραγματοποιήσει το καθιεωρωμένο κυβερνητικό briefing στις 13.30 από τα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης το οποίο θα διεξαχθεί όπως και αυτό της προηγούμενης Δευτέρας, με την κ. Πελώνη να βρίσκεται στο press room και τους δημοσιογράφους να παρακολουθούν την ενημέρωση από το σπίτι ή το γραφείο και να υποβάλλουν τις ερωτήσεις τους μέσω γραπτών μηνυμάτων.