Μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ να «βάζουν πλάτη» στα μέτρα που αφορούν τον περιορισμό των κατοίκων για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του Κορονοϊού Covid- 19, όμως στέκονται απέναντι σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση κι αφορούν τους εργαζόμενους.   

Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνουν συναινετική διάθεση όσον αφορά τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, προτρέποντας τον κόσμο να «μένει σπίτι» και συμφωνώντας με το κλείσιμο των καταστημάτων, όμως διαφωνούν κάθετα σε ό,τι αφορά τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για να ξεπεράσει η χώρα την οικονομική κρίση που φέρνουν τα μέτρα αυτά.

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν σταματούν να προτρέπουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να χρησιμοποιήσει ένα μέρος από το «μαξιλάρι» των 35 δισεκατομμυρίων που η κυβέρνηση Τσίπρα άφησε στα ταμεία, σημειώνοντας πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν είναι αρκετά ώστε να βγάλουν τους εργαζόμενους από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία χωρίς αμφιβολία θα βρεθούν σε λίγους μήνες.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης χαρακτήρισε τα μέτρα «ανεπαρκή κι αμφίβολης αποτελεσματικότητας», σημείωσε πως προφανώς η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος της οικονομική ύφεσης που έρχεται και ζήτησε για μία ακόμη φορά από τη Νέα Δημοκρατία να χρησιμοποιήσει το «μαξιλάρι» των 35 δις για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους να ξεπεράσουν την κρίση.

«Η κυβέρνηση δυστυχώς δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος της ύφεσης στην οποία βυθίζεται η οικονομία, την επερχόμενη έκρηξη της ανεργίας και τις κοινωνικές διαστάσεις μίας νέας κρίσης που έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της.

Πιο συγκεκριμένα: 

1)Το ποσό των 800 ευρώ για 1.5 μήνα είναι εξαιρετικά χαμηλό. Είναι κάτω από τον κατώτατο μισθό και δεν επαρκεί για την κάλυψη των εργαζομένων. Απαιτείται πλήρης καταβολή μισθών και πλήρης κάλυψη του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων από το κράτος.

2) Χιλιάδες εργαζόμενοι μένουν εκτός του επιδόματος αφού απασχολούνται σε επιχειρήσεις που δεν έχουν κλείσει αλλά υπολειτουργούν. Απαιτούνται οριζόντια μέτρα που θα καλύψουν όλους τους κλάδους της οικονομίας.

3) Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες πρέπει να υπάρξει ειδικό επίδομα, το οποίο θα ισούται με το 1/12 του περυσινού καθαρού εισοδήματός τους, με ελάχιστο τον κατώτατο μισθό και μέγιστο ένα πλαφόν που θα ορίσει η κυβέρνηση.

4) Τα κίνητρα και οι παραινέσεις για αποφυγή απολύσεων δεν επαρκούν. Ποιος ξενοδόχος ή επιχειρηματίας πείθεται να μην απολύσει όταν κατακρημνίζεται ο τζίρος του;

  • Απαιτείται γενικευμένη απαγόρευση απολύσεων, αλλιώς θα οδηγηθούμε σε έκρηξη της ανεργίας.
  • Απαιτείται επιπλέον ακύρωση των απολύσεων που ήδη πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο μήνα καθώς και απαγόρευση δυσμενούς μετατροπής συμβάσεων (για παράδειγμα, πλήρους σε μερικής). 

5) Απαιτείται ρύθμιση για τον μη συμψηφισμό ημερών μη εργασίας λόγω κορονοϊού με τις τακτικές άδειες εργαζομένων.

6) Πρέπει να προστατευθούν οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων των οποίων τα ωράρια έχουν επεκταθεί (πχ σούπερ μάρκετ). Αντιθέτως έχει ανασταλεί η δήλωση των υπερωριών τους, γεγονός που οδηγεί σε πλήρη εξουθένωση των εργαζομένων χωρίς προστασία.

7) Είναι αναγκαίο να δοθεί έκτακτο επίδομα για τα χαμηλά εισοδήματα με στόχο την κάλυψη έκτακτων αναγκών.

8) Απαιτείται αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας για την οποία δεν υπήρξε καμία μέριμνα.

9) Πρέπει, τέλος, άμεσα να υπάρξει παρέμβαση της κυβέρνησης προκειμένου οι τράπεζες να παγώσουν την καταβολή δόσεων κεφαλαίου (χρεωλύσια) και για τα φυσικά πρόσωπα που μέχρι πριν την κρίση ήταν συνεπείς. Ειδάλλως θα βρεθούμε μπροστά σε έκρηξη νέων κόκκινων δανείων και μαζικούς πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας» τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε πως η ύφεση αυτή θα φέρει «έκρηξη απολύσεων» και τόνισε πως χρειάζεται «γενικευμένη απαγόρευση απολύσεων καθώς και απαγόρευση μετατροπής συμβάσεων  σε μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, πλήρης καταβολή μισθών και κάλυψη του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων από το κράτος. Τα δημοσιονομικά περιθώρια για τέτοιες οριζόντιες παρεμβάσεις υπάρχουν. Η υιοθέτηση των μέτρων αυτών είναι καθαρά  ζήτημα πολιτικής επιλογής και βούλησης. Η κυβέρνηση δεν έχει καμία δικαιολογία».

Στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν πως η προσέγγιση της κρίσης από την κυβέρνηση όσον αφορά τις οικονομικές συνέπειες που θα έχει είναι λανθασμένη και «επιπόλαιη», ενώ στελέχη της Κουμουνδούρου τόνιζαν πως «με τους χειρισμούς του ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα φέρει τη χώρα πίσω, εκεί που βρισκόταν πριν από πέντε χρόνια».