Στην απόφαση για το πρόγραμμα των 750 δισ. ευρώ όμως, υπήρχε και μια χωριστή αναφορά στην Ελλάδα, η οποία πλέον και με τη βούλα μπαίνει κάτω από την ομπρέλα της ΕΚΤ, η οποία πλέον θα μπορεί να αγοράζει ελληνικά ομόλογα.

Αυτό δεν συνέβαινε, καθώς η Ελλάδα, από τον Φεβρουάριο του 2015, ήταν εκτός επιλογών της ΕΚΤ με την περίφημη άρση του waiver, λόγω των τότε διαπραγματευτικών παλινοδιών.

Η αντίδραση της ΕΚΤ, μέχρι στιγμής, είχε προβληματίσει την Αθήνα.

Την προηγούμενη Πέμπτη η ΕΚΤ είχε ανακοινώσει έναν πρώτο γύρο μέτρων, με αγορές ομολόγων ύψους 120 δισ ευρώ.

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι η Κριστίν Λαγκάρντ δεν υπερασπίστηκε το περίφημο «whatever it takes», την περίφημη φράση του Μάριο Ντράγκι το 2012 που τότε είχε σώσει το ευρώ. Το θέμα συζητήθηκε και στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γιάννη Στουρνάρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά τις πληροφορίες του Reader.gr, το θέμα των οικονομικών συνεπειών από τον κορονοϊό, πέραν του Eurogroup, συζητήθηκε και στη Σύνοδο Κορυφής της Τρίτης, με τα σενάρια που έπεσαν στο τραπέζι να είναι άκρως ανησυχητικά.

Ήταν πλέον σαφές ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε να δράσει, ενώ υπήρχαν πιέσεις από αρκετές πηγές προς τη Φρανκφούρτη να αναπροσαρμόσει τον σχεδιασμό της.

Το πρωί της Τετάρτης παρενέβη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης: τηλεφώνησε στην κ. Λαγκάρντ και εξήγησε πως, σε μια νέα απόφαση της ΕΚΤ για ένα μεγάλο QE, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να είναι απούσα, ιδίως από τη στιγμή που στο Eurogroup αποφασίστηκε ότι η Ελλάδα δικαιούται, όπως όλες οι άλλες χώρες του Συμφώνου Σταθερότητας, να εφαρμόσει τους δημοσιονομικούς κανόνες με τη δέουσα ελαστικότητα.

Εν τέλει, η απόφαση της ΕΚΤ που δημοσιεύτηκε αργά το βράδυ ικανοποιεί πλήρως την Αθήνα, ενώ άκρως σημαντική είναι η δέσμευση της Τράπεζας ότι θα συνεχίσει να κάνει ό,τι απαιτείται στο πλαίσιο της εντολής της, ακόμα και αν χρειαστεί νέο πακέτο χρημάτων.