Ο Τούρκος Πρόεδρος αναγκάστηκε μάλιστα να απευθυνθεί προσωπικά στους συμπολίτες του κια να τους συστήσει αυστηρά να παραμείνουν κλεισμένοι μέσα στο σπίτι.

Η γειτονική χώρα κλιμάκωσε τις τελευταίες μέρες και ώρες όλα τα περιοριστικά μέτρα, όπως το κλείσιμο των σχολικών μονάδων αλλά και των χώρων πολιτισμού, ενώ έχει προχωρήσει στην διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων με 20 τουλάχιστον χώρες. Η αρχή θρησκευτικών υποθέσεων έκλεισε τα τεμένη πριν τις προσευχές της Παρασκευής και αστυνομικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί για να εμποδίσουν την είσοδο στους χώρους λατρείας. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέστησε ξανά αυστηρά στους συμπολίτες του να παραμείνουν στα σπίτια τους, μετά τους πέντε θανάτους την Παρασκευή από τον κορωνοϊό.

«Δεν πρέπει οπωσδήποτε να βγαίνετε έξω για ασήμαντους λόγους», δήλωσε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους σε μια ανάρτησή του στο Twitter., ενώ ο υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κοτζά, ανακοίνωσε αργά χθες πως οι νεκροί από την επιδημία του κορονοϊού στην Τουρκία αυξήθηκαν στους εννέα, πέντε σε μια μέρα, προσθέτοντας ότι υπάρχουν συνολικά 670 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Η Αθήνα παρακολουθεί στενά τον Ερντογάν

Μέχρι το ξέσπασμα του συναγερμού λόγω κορονοϊού, στην Αθήνα οι αναλύσεις προέβλεπαν ένα ακόμη “χτύπημα” από την πλευρά του Ερντογάν, μετά την αποτυχημένη του προσπάθεια να δημιουργήσει πρόβλημα στην Αθήνα μέσω της εργαλειοποίησης του προσφυγικού και τη συσσώρευση μεταναστών στον Έβρο. Στην Αθήνα οι αναλύσεις έβλεπαν πιθανότητες ενός “ατυχήματος” στο Αιγαίο, ή μια προβοκάτσια στον Έβρο, ακόμη και μια κλιμάκωση στο πεδίο των θαλασσίων ζωνών, με έναρξη ερευνητικών δραστηριοτήτων νότια της Κρήτης. Η Αθήνα θεωρεί πως οι ήττες που έχει υποστεί ο Ερντογάν σε Συρία και Έβρο τον έχουν αποσυντονίσει και δεν αποκλείει την προσπάθεια δημιουργίας ενός θερμού επεισοδίου που θα αποτελέσει ένα “αντίβαρο” για τον ίδιο στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Η Αθήνα πάντως εκτιμά πως οι επιπτώσεις της πανδημίας στην Τουρκική οικονομία θα είναι σημαντικές κι αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τη συμπεριφορά της τόσο στο πεδίο που αφορά στην Κύπρο όσο και σε αυτό που αφορά τα πεδία αντιπαράθεσης με την Ελλάδα στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ο κορονοϊός προκαλεί συναγερμό στην Άγκυρα

Σε «πανδημικά νοσοκομεία» δηλαδή νοσοκομεία αναφοράς λόγω κορονοϊού μετατρέπονται όλα τα νοσοκομεία της Τουρκίας, δημόσια και ιδιωτικά, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο των μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.  Η Τουρκία προχώρησε σε ενίσχυση των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού σήμερα, αναστέλλοντας τη διεξαγωγή πτήσεων προς 46 ακόμη χώρες και απαγορεύοντας τις εκδρομές στο δάσος, όπως και τα μπάρμπεκιου, καθώς ο αριθμός των περιστατικών μόλυνσης από τον COVID-19 σχεδόν διπλασιάζονταν καθημερινά και επί μία εβδομάδα.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του τούρκου Υπουργού Υγείας Φαχρετίν Κοτζά, (20 Μαρτίου) οι νεκροί από κορωνοϊό ανήλθαν στους 9, ενώ διπλασιάστηκαν και τα κρούσματα. Μέσα σε ένα 24ωρο από 359 αυξήθηκαν σε 670. Επίσης, έως χθες είχαν διεξαχθεί στην Τουρκία 3.656 τεστ, από τα οποία τα 311 βγήκαν θετικά.