Στις 18:00 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα απευθύνει μήνυμα στο λαό σχετικά με τα νέα πιο σκληρά μέτρα που θα πάρει η κυβέρνησή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα αυτά, θα εξειδικευτούν στις 19:00, από τους αρμόδιους υπουργούς.

Οι πολίτες θα στελνουν σε ειδικό πενταψήφιο αριθμό και θα ενημερώνουν για το το πού πρόκειται να πάνε, ενώ με βάση τις πρώτες πληροφορίες ο αριθμός θα είναι το 13033.

Με βάση τις ίδιες πηγές, οι ανακοινώσεις θα γίνουν από το Συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας με τη συμμετοχή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιά, του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη και πιθανόν του υφυπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου. 

Θα υπάρχει και έντυπο 

Έξι λόγους κυκλοφορίας προβλέπει το έντυπο της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας που θα κατεβάζουν οι πολίτες για να κυκλοφορήσουν, μετά την απαγόρευση.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας αναμένεται να ανακοινωθεί το απόγευμα της Κυριακής.  Εκτός από το SMS που θα στέλνουν οι πολίτες στις αρχές για να μετακινηθούν, φαίνεται πως θα μπορούν να εκτυπώσουν και μια φόρμα της γγ Πολιτικής Προστασίας με την οποία θα δηλώνουν για ποιον λόγο βρίσκονται εκτός της οικίας τους. 

Οι λόγοι που προβλέπονται είναι 6: Μετακίνηση για εργασία, για αγορά καταναλωτικών αγαθών, για λόγους υγείας, για επιτακτικούς οικογενειακούς λόγους, για σωματική άσκηση κοντά στην οικία, αλλά και για εξυπηρέτηση από δημόσια υπηρεσία.

Οι εισηγήσεις Κικίλια και λοιμωξιολόγων

Κυβερνητικά στελέχη ξεκαθαρίζουν εδώ και μέρες ότι όλες οι επιλογές ήταν στο τραπέζι.

Χαρακτηριστική είναι και η σημερινή τοποθέτηση του υπουργού Υγείας Βασίλης Κικίλια στην τηλεδιάσκεψη με το Μέγαρο Μαξίμου που ξεκίνησε στις 11:00.

Κατά πληροφορίες, ο κ. Κικίλιας φέρεται να εισηγήθηκε να κλείσουν αεροδρόμια, λιμάνια και σιδηροδρομικοί σταθμοί σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά και εξάπλωση του κορονοϊού.

Επίσης, φέρεται να εισηγήθηκε να προχωρήσει η κυβέρνηση στην απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών, υιοθετώντας επί της ουσίας τις κατευθύνσεις της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων.

Σημειωτέον, το πλαίσιο για την απαγόρευση κυκλοφορίας ορίζεται στο άρθρο 68 παρ. 3 της ΠΝΠ που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ την Παρασκευή.