Φευ! Την Παρασκευή, η κίνηση στις εθνικές οδού, έστω και μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη Παρασκευή, ήταν αρκετή, ενώ οι πολίτες έκαναν βόλτες σε πάρκα, μαρίνες και παραλίες. Ήταν σαφές ότι η πλάστιγγα έγερνε υπέρ των πιο σκληρών αποφάσεων. 

Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, ο κ. Μητσοτάκης είχε στο τραπέζι του γραφείου του ένα επιχειρησιακό σχέδιο, για το πώς θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή μια έτι αυστηρότερη απαγόρευση μετακινήσεων των πολιτών. Μάλιστα, αν πρόσεχε κανείς και το ΦΕΚ της ΠΝΠ που εκδόθηκε την Παρασκευή θα έβλεπε στο άρθρο 68 παρ. 3 ολόκληρο το πλαίσιο για το πώς και υπό ποιες προϋποθέσεις η Πολιτεία θα μπορούσε να επιβάλλει την απαγόρευση των μετακινήσεων, παρ’ εκτός από τις απολύτως χρειώδεις.   

Το Σάββατο, ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του είδαν εκ νέου τις εικόνες που μεταδίδονταν από τα ΜΜΕ, με πολίτες και να φεύγουν από τις εθνικές οδούς, αλλά και να απολαμβάνουν την όμορφη μέρα και τους 20 βαθμούς. Προχθές, λοιπόν, κατά τις πληροφορίες του Reader.gr, ο πρωθυπουργός έλαβε την απόφασή του να προχωρήσει με την ανακοίνωση της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Κατά μια γραμμή πληροφόρησης, μάλιστα, ακόμα και το κείμενο του διαγγέλματος του κ. Μητσοτάκη είχε ετοιμαστεί και χτενιστεί από τον ίδιο έως το βράδυ του Σαββάτου. 

Από το πρωί της Κυριακής, οι συσκέψεις ήταν πυρετώδεις. Λίγο πριν τις 11:00, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είπε ότι «ο πρωθυπουργός ενημερώνεται και αποφασίζει», αφήνοντας το ενδεχόμενο απόλυτως ανοιχτό. Ήδη, δε, κεντρικοί για τον σχεδιασμό υπουργοί, όπως ο Νίκος Χαρδαλιάς και ο Κυριάκος Πιερρακάκης είχαν ξεκινήσει τις σχετικές προετοιμασίες. Στις 11:00, δια τηλεδιάσκεψης συγκλήθηκε η σύσκεψη με τους επιδημιολόγους, όπου επιβεβαιώθηκε η ανοδική τροχιά της καμπύλης κρουσμάτων και, συνεπώς, ο άμεσος κίνδυνος που ελλοχεύει από την άλογη συμπεριφορά ορισμένων 

Κατά τις πληροφορίες του Reader.gr, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης που, ούτως ή άλλως, είχε εργαστεί πυρετωδώς τις προηγούμενες μέρες για να ανέβει η τερματική πύλη gov.gr κατάφερε να στήσει και το ψηφιακό πλαίσιο για το νέο καθεστώς μέσα σε λίγες ώρες, την Κυριακή. Έγινε η παραμετροποίηση της διαδικτυακής πύλης forma.gov.gr, με όλα τα απαιτούμενα έγγραφα που θα χρειαστούν οι πολίτες για τις μετακινήσεις τους, αλλά και ερωταπαντήσεις για όσες εύλογες απορίες προκύψουν, ιδίως τις πρώτες μέρες εφαρμογής του νέου καθεστώτος. Κρίσιμη ήταν και η εφαρμογή του συστήματος εξόδου μέσω sms, με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να έρχεται σε συνεννόηση και με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. 

Κάπως έτσι, με τον κύβο να έχει ριφθεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να απευθυνθεί στους πολίτες στις 18:00 το απόγευμα της Κυριακής. Είχε ζητήσει από τους στενούς του συνεργάτες να «κατεβάσουν» τα τηλέφωνα, ενώ γίνονταν οι τελευταίες προπαρασκευαστικές ενέργειες, ενώ λίγο πριν τις ανακοινώσεις επικοινώνησε και με τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Πρακτικά, οι λίγοι αμέριμνοι «πήραν στον λαιμό τους» τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, η οποία είχε δείξει ικανοποιητικά δείγματα συμμόρφωσης.

Πλέον, για την κυβέρνηση το βάρος πέφτει στην εφαρμογή του νέου πλαισίου και στα μέτρα τήρησης των αυστηρών κανόνων, με την αστυνομία να πραγματοποιεί αυστηρούς ελέγχους στους δρόμους, αλλά και μέσω drones, ενώ τα μέτρα θα σφίξουν από σήμερα το απόγευμα, όταν και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν λάβει την πάγια βεβαίωση των εργοδοτών για τις καθημερινές μετακινήσεις τους.