Βεβαίως και οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες για την πλήρη εφαρμογή του μέτρου, καθώς οι ερωτήσεις και οι απορίες των πολιτών έδιναν και έπαιρναν μετά την ανακοίνωση των ισχυρών περιοριστικών μέτρων. Από την κυβέρνηση επισημαίνουν ότι το σχέδιο είναι δυναμικό και, συνεπώς, γίνονται οι απαραίτητες προσαρμογές όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ανακοίνωση του υφυπουργού Νίκου Χαρδαλιά για τις εξαιρέσεις σε ορισμένες κατηγορίες μετακινήσεων, όπως π.χ. το να επιβαίνουν στο ίδιο αυτοκίνητο δύο ανήλικα παιδιά μαζί με τον έναν γονέα, παρά τον γενικό κανόνα για ύπαρξη έως δύο ατόμων στα Ι.Χ. αυτοκίνητα. 

Η κυβέρνηση, άλλωστε, θεωρεί κρίσιμο να μεταδοθεί το μήνυμα ότι οι πολίτες ανταποκρίνονται με τον δέοντα τρόπο στα μέτρα, μιας και πρόκειται, επί της ουσίας, για την πρώτη «θετική είδηση» μετά από αρκετές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης του πλαισίου. 

Από εδώ και πέρα, βεβαίως, το κυβερνητικό σχέδιο επαναξιολογείται διαρκώς. Σήμερα, για πρώτη φορά μετά από τις καταιγιστικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων, θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης του υπουργικό συμβούλιο που θα κάνει μια συνολική επισκόπηση όλης της κατάστασης. Τον λόγο θα πάρουν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, αλλά και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς. 

Η εισήγηση του κ. Σταϊκούρα θεωρείται σημαντική, με δεδομένο ότι συμμετείχε χθες και στη συνεδρίαση του Ecofin, ενώ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να προσέλθει στη Σύνοδο Κορυφής (μέσω τηλεδιάσκεψης) της Πέμπτης με «γραμμή» για κοινή ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα της χρηματοδότησης που ανακύπτει. Στο τραπέζι, κατά πληροφορίες, είναι η επέκταση της περίφημης λίστας με τις ΚΑΔ που παίρνουν τα 800 ευρώ το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, αν και από την κυβέρνηση τονίζουν ότι δεν υπάρχει «λεφτόδεντρο». Ο κ. Κικίλιας θα ενημερώσει για όλο τον σχεδιασμό ενίσχυσης του συστήματος, τόσο με κλίνες ΜΕΘ, όσο και με προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και ενεργοποίηση λειτουργών της υγείας σε εθελοντική βάση. 

Τέλος, ο Κυριάκος Πιερρακάκης θα περιγράψει το νέο πλαίσιο λειτουργίας του κράτους που διαμορφώνεται μετά και την έναρξη λειτουργίας του gov.gr, της νέας τερματικής πύλης που αφορά τις σχέσεις πολίτη-κράτους. Μάλιστα, όλα τα υπουργεία θα δουλεύουν με γνώμονα αυτή την πλατφόρμα, ενώ έρχεται και ψηφιακή υπογραφή για τους υπουργούς από τα κινητά τους για όλες τις νομοθετικές πράξεις του επόμενου διαστήματος, ώστε να μπορούν να υπογράφουν ακόμα και από…το κινητό τους.