Μετά από μια περίοδο σχετικής ηρεμίας, η Άγκυρα υπενθύμισε την παρουσία της στο Αιγαίο με υπερπτήσεις Τουρκικών μαχητικών F-16 που πέταξαν τέσσερις φορές πάνω από τα νησιά Ανθρωποφάγους και Μακρονήσι και στη συνέχεια πάνω από τις Οινούσσες. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ στις 10.31 ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών πέταξε πάνω από τους Ανθρωποφάγους και το Μακρονήσι σε ύψος 27.00 πόδια. Στη συνέχεια στις 10.32 δεύτερο ζευγάρι τουρκικών αεροσκαφών πέταξε ξανά πάνω από τους Ανθρωποφάγους και το Μακρονήσι και μάλιστα σε αρκετά χαμηλό ύψος, στα 9.000 πόδια. Περίπου μισή ώρα αργότερα στις 10.54 το πρώτο ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από τις Οινούσσες σε πολύ χαμηλό ύψος, 1524μ. (5.000 πόδια).

Με αυτές τις υπερπτήσεις εθνικού εδάφους από τουρκικά αεροσκάφη ο συνολικός τους αριθμός από την αρχή του χρόνου έφτασε τις 147. Η Άγκυρα επιμένει να δείχνει ότι δεν σταματάει να προκαλεί και στον Έβρο, αφού χθες η Τουρκική στρατοφυλακή και η αστυνομία είχαν ενεργό συμμετοχή στα επεισόδια που έλαβαν χώρα στις Καστανιές. Σε νέα βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα άνδρες των τουρκικών αρχών φαίνονται να εκτοξεύουν χημικά και δακρυγόνα προς την πλευρά των ελληνικών δυνάμεων. Την ίδια στιγμή, ομάδες μεταναστών επιχείρησαν για μια ακόμη φορά να προκαλέσουν φθορές στο συρματόπλεγμα που χωρίζει Ελλάδα και Τουρκία.

Η Τουρκία συζητήθηκε και στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Το χθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη με τις δράσεις της Ένωσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού να εξετάζεται από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ. Συζητήθηκε, ακόμη, η συνεχιζόμενη εργαλειοποίηση μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία προκειμένου να εκβιάσει την Ευρώπη, ώστε να αποκομίσει πολιτικά και οικονομικά οφέλη. “Επαναλάβαμε ότι ανάλογες απειλές, που συνοδεύονται μάλιστα από διασπορά ψευδών ειδήσεων, δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές από κανέναν, και επαναλάβαμε την ανάγκη απαρέγκλιτης εφαρμογής της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016, προτού συζητηθεί οποιαδήποτε επιπλέον οικονομική βοήθεια”, είπε μετά τη λήξη της ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

“Η κατάσταση στα ελληνικά σύνορα είναι πολύ καλύτερη. Δεν έχει επιδεινωθεί. Κάθε άλλο. Οι συνθήκες είναι καλύτερες σε σχέση με πριν από λίγες ημέρες ή εβδομάδες”, είπε αργότερα ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για τα εξωτερικά ζητήματα, Ζοζέφ Μπορέλ. Οι 27 υπουργοί συζήτησαν την προοπτική μιας νέας συμφωνίας με την Τουρκία για το μεταναστευτικό ώστε στο τέλος της εβδομάδας που θα πραγματοποιηθεί και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παρουσιαστεί μια πρώτη αξιολόγηση της κατάστασης, καθώς και τις προοπτικές της μελλοντικής συμφωνίας. “Αλλά είναι σαφές για όλους ότι η συμφωνία αυτή είναι αμοιβαία επωφελής, τόσο για την Τουρκία όσο και για τα κράτη-μέλη της ΕΕ, και ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να προσφέρουμε βοήθεια στους μετανάστες που βρίσκονται στην Τουρκία και σε όσους ωθούνται προς τα τουρκικά σύνορα λόγω του πολέμου στη Συρία”, είπε ο κ. Μπορέλ.