Η συνεργασία ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ και στους νυν και πρώην υπουργούς των εκάστοτε κυβερνήσεων δεν είναι κάτι που συνηθίζεται. Το αντίθετο μάλιστα. Όταν όμως πρόκειται για τόσο ιδιαίτερες συνθήκες, όπως αυτές που ζούμε στη χώρα το τελευταίο διάστημα με την εξάπλωση του Κορονοϊού Covid -19, τότε ακόμη και τα πιο «τρελά πολιτικά σενάρια», γίνονται πραγματικότητα.

Μπροστά στην απειλή της πανδημίας ο νυν υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο προκάτοχος του Ανδρέας Ξανθός έχουν βάλει στην… άκρη τις όποιες ιδεολογικές και πολιτικές διαφωνίες τους χωρίζουν και παρότι δεν συμφωνούν σε όλα τα επίπεδα, έχουν βρει την φόρμουλα ώστε να διατηρούν τουλάχιστον μια πολύ καλή επικοινωνία μεταξύ τους.

Ο βουλευτής και τομεάρχης υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ενημερώνεται σχεδόν καθημερινά από τον Υπουργό της Νέας Δημοκρατίας για την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία και την πορεία τον κρουσμάτων. Εκείνος με τη σειρά του καταθέτει προτάσεις και κάνει παρατηρήσεις με βάση τις γνώσεις που έχει αποκτήσει από την πολυετή του παρουσία στο υπουργείο υγείας, με στόχο να βοηθήσει την κυβέρνηση να ξεπεράσει την υγειονομική κρίση.

Μάλιστα ο Βασίλης Κικίλιας είχε προ ημερών συνάντηση και με τον αναπληρωτή υπουργό υγείας, Παύλο Πολάκη, ο οποίος του κατέθεσε μια πρόταση για το πώς θα μπορούσαν τα δημόσια νοσοκομεία να αποκτήσουν περισσότερες κλίνες ΜΕΘ ώστε να αντιμετωπίσουν τα κρούσματα του κορονοϊού.

Στο σχέδιο αυτό ο κ. Πολάκης ανέφερε πως το υπουργείο θα μπορούσε να μετατρέψει σε κλίνες ΜΕΘ αυτές που υπάρχουν σε Μονάδες αυξημένης Φροντίδας, αλλά και σε πτέρυγες νοσοκομείων όπως οι καρδιολογικές, καθώς αυτές οι κλίνες έχουν τις προϋποθέσεις για να υποδεχτούν τον απαραίτητο εξοπλισμό για εντατική παρακολούθηση, όπως μόνιτορ παρακολούθησης του ασθενή κι αναπνευστήρες.

Υπάρχουν βέβαια και τρία σημεία στα οποία το τμήμα υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κι ο αρμόδιος τομεάρχης θεωρεί πως πρέπει το υπουργείο υγείας να αλλάξει ρότα.

Όσον αφορά τα τεστ του κορονοϊού γίνεται μεν κατανοητό το πρόβλημα που υπάρχει με τα αντιδραστήρια, όμως ο Ανδρέας Ξανθός σημειώνει πως πρέπει να βρεθεί τρόπος να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των πολιτών που κάνουν το τεστ. Θεωρεί απαραίτητο να υπάρξει άμεσα προοπτική δεξαμενής δειγμάτων από όλη την χώρα, ενώ εκφράζει τον προβληματισμό του για το γεγονός πως ιδιωτικά κέντρα κοστολογούν ακόμη και 300 ευρώ την εξέταση.  

Επίσης ο πρώην υπουργός θεωρεί πολύ σημαντική την αξιοποίηση των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, Περιφερειακά Ιατρεία) σημειώνοντας πως αυτό θα βοηθήσει και στην αποσυμφόρηση των κεντρικών νοσοκομείων της χώρας, αφού θα μπορούν να «φιλτράρουν» τα περιστατικά.

Παράλληλα ο κ. Ξανθός έχει υπογραμμίσει στον νυν υπουργό υγείας τη σημασία του προγράμματος «φροντίδα στο σπίτι», αφού όπως σημειώνει υπάρχει κίνδυνος άνθρωποι με χρόνια νοσήματα που φοβούνται πλέον να πάνε στα νοσοκομεία, τελικά να κινδυνέψουν όχι από τον κορονοϊό, αλλά από τα νοσήματα τα οποία ήδη τους ταλαιπωρούν.

Πιο συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως είναι αρκετοί οι πολίτες με σοβαρά χρόνια νοσήματα, οι οποίοι πλέον δεν λαμβάνουν την απαραίτητη φροντίδα και δεν παρακολουθούνται σωστά και σημειώνει πως πρέπει να οργανωθεί δίκτυο φροντίδας κατ` οίκον, ώστε να μην κινδυνέψει και η δική τους ζωή, παράλληλα με εκείνους που νοσούν από τον κορονοϊό.