Λίγες μέρες πριν, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εξέφραζε την εκτίμηση ότι η χρονιά θα μπορούσε να κλείσει με μηδενικό πρόσημο στην ανάπτυξη για τη χώρα. Στις χθεσινές του δηλώσεις, μετά την αναλυτική παρουσίαση της κατάστασης που έκανε στο υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Σταϊκούρας έκανε με σαφήνεια λόγο για ύφεση το 2020. 

Το πόσο βαθιά θα είναι η ύφεση αυτή, δεν μπορεί να το πει κανείς σε αυτή τη φάση. Στο οικονομικό επιτελείο έχουν δουλέψει στη βάση αρκετών σεναρίων, αλλά είναι σαφές ότι η δημοσιονομική επίπτωση, ακόμα και αν το «λουκέτο» κρατήσει ως το τέλος του Απριλίου, όπως εξήγησε χθες (ΣΚΑΪ) ο υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, όσο διαρκεί η κατάσταση αυτή, το 50-60% της οικονομίας τίθεται εκτός μάχης. Εφόσον αυτό παραταθεί περαιτέρω, οι συνέπειες θα είναι ακόμα πιο επίπονες. 

Αν υπάρχει ένα θετικό στοιχείο σε αυτόν τον οικονομικό ζόφο, βεβαίως, είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι το «μαύρο πρόβατο» της Ευρωζώνης, αλλά, αντίθετα είναι ένα μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας που μάλιστα έχει πάρει και μια σειρά μέτρων πολύ πιο νωρίς από άλλες χώρες, προκειμένου να αποκλιμακώσει την τάση της καμπύλης αύξησης των κρουσμάτων. 

Είναι σαφές, πάντως, ότι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης δεν τελειώνουν εδώ. Ήδη, με υπουργική απόφαση χθες προστέθηκαν άλλοι 100 ΚΑΔ στη λίστα των επιχειρήσεων που θα δικαιούνται το πακέτο των έκτακτων ενισχύσεων και ελαφρύνσεων. Την ερχόμενη εβδομάδα, η λίστα αυτή θα εμπλουτιστεί, καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις βλέπουν τις δραματικές συνέπειες στους τζίρους τους, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Υπό αυτό το πρίσμα και το δημοσιονομικό κόστος του πακέτου που θα διατεθεί, προκειμένου να μην καταρρεύσει η ελληνική οικονομία, θα μεγαλώσει κι άλλο. 

Ο κ. Μητσοτάκης έχει υπόψιν του αυτά τα δεδομένα ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης, όπου, βεβαίως, θα συζητηθεί και η οικονομική απάντηση της Ένωσης. Ο κ. Μητσοτάκης ταυτίζεται και με άλλους ηγέτες στο αίτημα για διαχείριση των διαρθρωτικών κονδυλίων (ΕΣΠΑ), αλλά και των κονδυλίων για τις κρατικές ενισχύσεις, με απόλυτη ευελιξία, προκειμένου να στηριχθεί η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Σε αυτή τη συγκυρία, επίσης, κατά τις πληροφορίες του Reader.gr, η συζήτηση για τα ευρωομόλογα δεν φαίνεται να προχωρά, λόγω και της απροθυμίας της Γαλλίας, πέραν αυτής της Γερμανίας, αλλά είναι σαφές ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα αρκεστεί στα κεφάλαια της ΕΚΤ, αλλά και στην ουσιαστική «αδρανοποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας και στην ελαστική τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων.