Στο άκουσμα πάντως της απόφασης η κυβέρνηση της Β. Μακεδονίας εξέφρασε την "έκδηλη" ικανοποίησή σχετικά με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη χώρα. «Η ευχάριστη είδηση από τις Βρυξέλλες σε μία δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων αποτελεί επιβεβαίωση των προσπαθειών που καταβάλαμε και δίνει τέλος στην αναμονή που διήρκεσε 15 χρόνια, από τότε που λάβαμε καθεστώς υποψήφιας χώρας προς ένταξη» ανέφερε ο πρωθυπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, Όλιβερ Σπάσοφσκι, σημειώνοντας μάλιστα πως χωρίς τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη Συμφωνία μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας για σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας, η χώρα δεν θα μπορούσε, για πολύ καιρό ακόμη να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Η γειτονική χώρα είχε εισπράξει το γαλλικό βέτο τον Οκτώβριο στη Σύνοδο Κορυφής, όταν ο Πρόεδρος Μακρόν ζήτησε αλλαγή στον τρόπο ενταξιακών διαπραγματεύσεων για μια υποψήφια χώρα και κατάργηση των 35 κεφαλαίων που ανοίγουν και κλείνουν ώστε η υποψήφια προς ένταξη χώρα να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ. Αντίθετα, προέκρινε μια διαδικασία επτά βημάτων που οδηγεί σε μια «σταδιακή ένταξη» των υποψηφίων χωρών μελών πρόκειται να γίνουν δεκτές από τις χώρες-μέλη της ΕΕ. Η απόφαση αυτή προκάλεσε πολιτική κρίση στη γειτονική χώρα με παραίτηση της κυβέρνησης Ζάεφ και προκήρυξη πρόωρων εκλογών για τις 12 Απριλίου, οι οποίες τελικά αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Η Ελλάδα πάντως βοήθησε διπλωματικά τη γειτονική χώρα το τελευταίο εξάμηνο, με πίεση σε Παρίσι και Βερολίνο υπέρ της ευρωπαϊκής της προοπτικής.

“Δόθηκε το «πράσινο» φως για τη Διεύρυνση της Ε.Ε στα Δυτικά Βαλκάνια, με την έγκριση του Σχεδίου Συμπερασμάτων, το οποίο παραπέμπεται στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πέμπτης, σε επίπεδο ηγετών”, δήλωσε μετά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Όπως τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, με την απόφασή για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία επιβεβαιώνεται η στρατηγική Ατζέντα της Θεσσαλονίκης του 2003 και στο τέλος αυτή της διαδρομής, η χώρα μας θα βρεθεί να συνορεύει με δύο ακόμα μέλη της Ε.Ε.

Στο κείμενο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, προβλέπεται η υποχρέωση, αφενός της Βόρειας Μακεδονίας να σεβαστεί τις διατάξεις της Συμφωνίας των Πρεσπών και αφετέρου της Αλβανίας να τηρήσει την υποχρέωση σεβασμού των δικαιωμάτων της Ελληνικής μειονότητας, συμπεριλαμβανομένης τόσο της απογραφής και του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού, όσο και της καταγραφής της ιδιοκτησίας. “Θα παρακολουθούμε στενά την πρόοδο και τη συμμόρφωση των δύο χωρών στην υλοποίηση των δεσμεύσεων τους”, δήλωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Ικανοποίηση από Δημητρόφ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ δήλωσε ότι με τη χθεσινή απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, η Βόρεια Μακεδονία μπορεί πλέον να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον της.