Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για «μονομερής κατάθεση συντεταγμένων από την Τουρκία που καλύπτουν προκλητικά την ελληνική υφαλοκρηπίδα» και κάλεσε την κυβέρνηση να θέσει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και να ζητήσει την επέκταση των κυρώσεων στην Τουρκία.

Έγραψε ο κ. Τσίπρας:

«Η μονομερής κατάθεση συντεταγμένων από την Τουρκία που καλύπτουν προκλητικά την ελληνική υφαλοκρηπίδα, η οποία έγινε γνωστή παραμονή της εθνικής μας επετείου, αποτελεί απαράδεκτη κλιμάκωση των τουρκικών επιθετικών ενεργειών απέναντι στην Ελλάδα.

Η Κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να θέσει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και να ζητήσει την επέκταση των κυρώσεων στην Τουρκία για ενέργειες εταιρειών της επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Οποιαδήποτε ενέργεια κατάθεσης συντεταγμένων από την Ελλάδα, πρέπει να συνοδευτεί από σαφές ευρωπαϊκό μήνυμα στην Τουρκία ότι ως εδώ και μη παρέκει.»

Επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ

Η Τουρκία φαίνεται πως επιμένει στην κατοχύρωση της Ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδα  στην Ανατολική Μεσόγειο, σε τουρκική, στέλνοντας νέα επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ, στην οποία αναφέρει ότι όλες οι έρευνες και γεωτρήσεις της Τουρκίας  που παράνομα γίνονται στην Κυπριακή ΑΟΖ, ακόμη κι αυτές που γίνονται νότια του νησιού, αφορούν περιοχές της  τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Στην επιστολή του της 13ης Μαρτίου ο τούρκος Μόνιμος Αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη Φ.Σινιρίογλου  (A/74/757 ) απαντά ουσιαστικά στην επιστολή με την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία  είχε καταγγείλει στον ΟΗΕ την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της με τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις και έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ.