«Δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα, μια επιχείρηση για να πληρώσει εργαζόμενους και υποχρεώσεις, πρέπει να έχει έσοδα. Όταν ο τζίρος κατακρημνίζεται, επιλέξαμε την εργασία από την ανεργία», τόνισε ο κ. Πέτσας και προσέθεσε ότι γι’ αυτό το λόγο και δίνονται και τα 800 ευρώ ως ενίσχυση από το κράτος.

Προανήγγειλε, δε, ότι θα ήταν λανθασμένο να δίνεται η εντύπωση ότι θα συνεχίσουμε τη ζωή μας ακριβώς όπως πριν, μετά την παρέλευση της έκτακτης κατάστασης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι από 565 κλίνες ΜΕΘ που είχαμε πριν την πανδημία έχουμε φτάσει πλέον τις 813, εκ των οποίων οι 695 δημόσιες.

Έκανε, δε, λόγο για προσλήψεις 3.285 ανθρώπων στην υγεία, εκ των οποίων 1.069 γιατροί, συνεπώς πρόκειται για υπέρβαση της τάξης του 64% έναντι του αρχικού σχεδιασμού για προσλήψεις 2.000 ατόμων. «Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί.

Αξιολογούμε την κατάσταση καθημερινά, από την επόμενη εβδομάδα θα διευρυνθεί η περίμετρος όσων τύχουν της στήριξης του κράτους», είπε για την οικονομία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς και στην πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και άλλων Ευρωπαίων ηγετών για την έκδοση ενός ομολόγου-κορώνα, αλλά και χρήσης και άλλων κεφαλαίων από τον τρέχοντα προϋπολογισμό.

Έκανε, δε, λόγο και για χρήση επιπρόσθετων εργαλείων από τον ESM.

Ο κ. Πέτσας, παράλληλα, υπογράμμισε ότι στην πλατφόρμα του υπουργείου Υγείας έχουν ενταχθεί 8.785 εθελοντές ιατροί, φοιτητές, συνταξιούχοι και νοσηλευτικό προσωπικό, για την ενίσχυση του συστήματος Υγείας.

Απάντησε στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ για διπλασιασμό του κόστους των κλινών ΜΕΘ στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, λέγοντας ότι προβλέπεται αποζημίωση και για τις κλίνες ΜΕΘ, αλλά και για γιατρούς και νοσηλευτές.

Όσο για το κόστος των τεστ για κορωνοϊό, τόνισε ότι η αρχική τιμή αποζημίωσης για ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα θα μειωθεί από τα 85 ευρώ στα 65, ποσό χαμηλότερο και από τα 70 ευρώ που χρεώνει το Ινστιτούτο Παστέρ το Δημόσιο.

Για τις πτήσεις από εξωτερικό, τόνισε ότι ο συνωστισμός που προκλήθηκε στο Λονδίνο είναι αποκλειστική ευθύνη της εκεί εταιρείας και υπογράμμισε οιαδήποτε πτήση επαναπατρισμού γίνεται σε πλήρη συνεννόηση με την Πολιτική Προστασία, η οποία δίνει κατευθυντήριες οδηγίες.

Τέλος, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να αποφύγει «νέους διχασμούς».

«Χρειάζεται ομοψυχία, από τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα καταλαβαίνουμε ότι τάσσεται με τη γραμμή ομοψυχίας, άρα τον καλούμε να καταδικάσει οιαδήποτε άλλη παραφωνία», τόνισε ο κ. Πέτσας, αναφερόμενος ειδικά στην περίπτωση του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου, αλλά και άλλων στελεχών του κόμματος.