Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν πως, μετά και την απαγόρευση της κυκλοφορίας, το ζήτημα της «ατομικής ευθύνης» των πολιτών περνάει πλέον σε δεύτερη μοίρα και στο προσκήνιο έρχεται «η ευθύνη του κράτους».

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου επικεντρώνουν την κριτική τους σε δύο «μέτωπα». Το ένα αφορά την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία και το δεύτερο την οικονομία και τον χώρο της εργασίας.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν χαρακτηριστικά πως «μετά από έναν μήνα κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα, η κυβέρνηση επιμένει μόνο σε περιοριστικά μέτρα και δεν έχει κάνει ούτε ένα βήμα ενίσχυσης της δημόσιας Υγείας» και ζητούν άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ τόσο σε προσωπικό, όσο και σε εξοπλισμό.

Σφοδρή κριτική άσκησε επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του εκπροσώπου Τύπου, Αλέξη Χαρίτση για την δαπάνη των 11 εκατ. ευρώ στη διαφημιστική καμπάνια «Μένουμε σπίτι». Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ανάρτηση του στα social media τόνισε: 

«Η σημερινή είδηση ότι η καμπάνια ενημέρωσης για τον κορονοϊό θα κοστίσει 11 εκατομμύρια ευρώ είναι πολλαπλά αποκαλυπτική, προκλητική και σοκαριστική.

Αποκαλυπτική για την υποκρισία του πολυδιαφημισμένου «επιτελικού» κράτους της Νέας Δημοκρατίας που σκορπάει λεφτά των φορολογουμένων από το παράθυρο.

Προκλητική γιατί μια καμπάνια για ένα τόσο σημαντικό ζητήματα δημοσίου συμφέροντος δικαιούται -εκ του νόμου- δωρεάν προβολή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Σοκαριστική γιατί έρχεται τη στιγμή που πληθαίνουν οι φωνές των ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, γιατρών και νοσηλευτών, που ζητούν από την κυβέρνηση το αυτονόητο: την αποφασιστική ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας.

Η κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει τις επιλογές της και να δώσει αναλυτικά τα επιμέρους στοιχεία της πολυέξοδης καμπάνιας.

Και ας απαντήσει στο απλό ερώτημα: πόσες μάσκες αγοράζουμε με έντεκα εκατομμύρια ευρώ;»

Όσον αφορά την οικονομία από τον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να πιέζουν την κυβέρνηση να στηρίξει με περισσότερα κονδύλια τους εργαζόμενους σημειώνοντας: «Τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης είναι αποσπασματικά, εξαιρετικά περιορισμένα σε σχέση με το οξύτητα της επερχόμενης οικονομικής ύφεσης, δεν εντάσσονται σε μια εμπροσθοβαρή στρατηγική που είναι απαραίτητη για να αμβλύνει την ύφεση, αλλά, αντ’ αυτού, ακολουθείτε η τακτική του «βλέποντας και κάνοντας» και τέλος κάποια από αυτά, όπως για παράδειγμα όλα όσα έχουν να κάνουν με τα εργασιακά κινούνται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή ενισχύουν την ύφεση αντί να την αμβλύνουν, καθώς οδηγούν σε μειώσεις μισθών και πληθώρα απολύσεων».

Τονίζουν μάλιστα πως τα μέτρα που λαμβάνονται κι αφορούν τους εργαζόμενους θα οδηγήσουν σε νέα μεγάλη ύφεση: «Στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων, τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση έχουν ως μοναδικό στόχο τη διάλυση της αγοράς εργασίας. Είναι πλέον φανερό πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετωπίζει την κρίση της πανδημίας ως ευκαιρία για την εφαρμογή ακραία νεοφιλελεύθερων συνταγών, που στην παρούσα φάση δεν εφαρμόζονται σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης. Πρόκειται για μέτρα που αφενός μετακυλύουν το κόστος της κρίσης στους εργαζόμενους και, αφετέρου, θα οδηγήσουν σε δραματική αύξηση της ανεργίας. Απαιτούμε να παρθούν πίσω όλα τα αντεργατικά μέτρα που θέσπισε η κυβέρνηση στην περίοδο της πανδημίας» σημειώνουν χαρακτηριστικά από την Κουμουνδούρου.