Το βασικό σενάριο με το οποίο κινείται πάντως η κυβέρνηση είναι πως εάν τηρηθούν οι περιορισμοί και τα νούμερα των κρουσμάτων παραμείνουν χαμηλά, τότε η σταδιακή άρση των μέτρων θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαϊου, με σταδιακή υλοποίηση, αρχικά με την άρση απαγόρευσης κυκλοφορίας και σε δεύτερο στάδιο με την επαναλειτουργία σχολικών μονάδων και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, μπαρ κτλ).

Τα γρήγορα αντανακλαστικά της κυβέρνησης φαίνεται πάντως πως έχουν αποδώσει, αφού δεν έχει καταγραφεί ραγδαία εξάπλωση της νόσου στη χώρα, ενώ όσο η “καμπύλη” των κρουσμάτων παραμένει οριζόντια και όχι κάθετη, αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα κερδίζει συνεχώς χρόνο προετοιμάζοντας καλύτερα το σύστημα υγείας “στέλνοντας” παράλληλα προς το καλοκαίρι την όποια εξάπλωση, όπου κατά τις εκτιμήσεις της πλειοψηφίας του ιατρικού κόσμου, το θερμό κλίμα θα αποτελέσει σύμμαχο για τη μη διάδωση του ιού.

Οι επόμενες εβδομάδες πάντως θα είναι σημαντικές για την εξέλιξη της νόσου στη χώρα μας και για το λόγο αυτό ο κ. Τσιόδρας ζήτησε για μια ακόμη μια φορά, να μην καθησυχάζουμε, προσθέτοντας πως «είμαστε στο καλό σενάριο και το κακό σενάριο δεν φαίνεται προς το παρόν». Η διασπορά φυσικά και υπάρχει στην κοινότητα, ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε μιλώντας για το φαινόμενο της Ιταλίας, ότι «όταν αψηφούμε τον εχθρό, αυτός θα μπει στο σπίτι μας. Όσο ο ιός είναι εδώ, υπάρχει απειλή. Αν λίγο χαλαρώσεις, θα σου ξανά επιτεθεί με μανία».

Ο αριθμός των κρουσμάτων

Ο συνολικός αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στη χώρα φτάνει πλέον τα 1061. Τέσσερις νέοι θάνατοι σημειώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, ανεβάζοντας στους 32 το σύνολο όσων έχουν χάσει της ζωή τους από τον κορωνοϊό. 25 από τους νεκρούς ήταν άνδρες και 7 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 73 έτη, οι περισσότεροι με υποκείμενο νόσημα. Από τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία 69 είναι διασωληνομένοι, από τους οποίους 12 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι είναι άνδρες.

Τι γίνεται με τον επαναπατρισμό

Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να προσγειωθεί πτήση της Aegean από το Ηνωμένο Βασίλειο που θα μεταφέρει 150 περίπου Έλληνες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές είναι περισσότεροι από 2,000 όσοι έχουν εκφράσει το αίτημά τους να επαναπατριστούν, σε κάθε περίπτωση ο επαναπατρισμός θα γίνει μόνο στις εξής τρεις περιπτώσεις, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς:

1. Όσοι χρήζουν άμεσης υγειονομικής φροντίδας που δεν μπορεί να τους παρασχεθεί στον τόπο όπου βρίσκονται, π.χ. έγκυες, άτομα με σοβαρό πρόβλημα υγείας. Όσοι εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία θα πρέπει να προσκομίσουν υγειονομικό έγγραφο ή έστω μια απόδειξη συνταγογράφησης.

2. Όσοι δεν έχουν πού να μένουν λόγω απώλειας ή λήξης της μίσθωσής τους. Και αυτοί θα πρέπει να προσκομίσουν αποδεικτικά

3. Όσοι είναι εγκλωβισμένοι από πτήσεις transit. Σε αυτήν την περίπτωση το μόνο που απαιτείται είναι το εισιτήριο της πρώτης πτήσης.

Όπως δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς, δεν πρόκειται να γίνει γενικός επαναπατρισμός, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν ολέθριο για τη δημόσια υγεία της χώρας. «Πρέπει να γίνει απόλυτα αντιληπτό, η διαδικασία επαναπατρισμού δεν αφορά γενικό επαναπατρισμό», ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς.

«Γνωρίζω ότι πολλοί Έλληνες θα ήθελαν να επιστρέψουν, όμως πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι αυτό δεν είναι δυνατόν. Οι επιστροφές γίνονται για άτομα που έχουν ειδικούς λόγους και όχι για κάποιους που δίχως να έχουν ειδικό λόγο και δίχως να δίνουν τα στοιχεία τα απαραίτητα στις Αρχές θέλουν οπωσδήποτε να επιστρέψουν και να κάνουν μάλιστα και φασαρία», ανέφερε.