Ένα γενναίο πακέτο οικονομικών μέτρων «κλείδωσε» χθες στο Μέγαρο Μαξίμου για τον Απρίλιο, με τους υπουργούς Χρήστο Σταϊκούρα, Άδωνι Γεωργιάδη και Γιάννη Βρούτση να κάνουν τις σχετικές ανακοινώσεις σήμερα. Όπως μεταδίδουν κυβερνητικά στελέχη, πρόκειται επί της ουσίας για έναν διπλασιασμό του πακέτου ύψους 4,7 δισ. που έχει περιγραφεί τις προηγούμενες μέρες, αν και το πραγματικό δημοσιονομικό κόστος θα φανεί ανάλογα με το πόσοι θα κάνουν χρήση του βοηθήματος. 

Πρακτικά, αυτό που θα γίνει θα είναι να ενταχθούν σχεδόν όλοι οι ΚΑΔ σε ένα καθεστώς προστασίας, καθώς η κατάσταση στην οικονομία είναι τέτοια, ώστε ελάχιστοι κλάδοι έχουν τζίρο, ακόμα και αν δεν έκλεισαν, με βάση τις οδηγίες της κυβέρνησης. Έτσι, στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον κ. Μητσοτάκη με το οικονομικό επιτελείο «κλείδωσε» ένα πλαίσιο παρεμβάσεων για τον Απρίλιο, το οποίο μένει να φανεί και πώς θα συνεχιστεί, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση πορεύεται με βάση έναν σχεδιασμό που εκτείνεται ως το τέλος Μαϊου. 

Είναι σαφές ότι για τον μήνα Απρίλιο, θα είναι πολλοί περισσότεροι οι δικαιούχοι των 800 ευρώ, αλλά και των ευνοϊκών ρυθμίσεων ως προς την αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών. Μάλιστα, αυτό θα ισχύσει και για πολλούς επιστημονικούς κλάδους, ενώ είναι σαφής η πρόθεση της κυβέρνησης να εξαντλήσει τις πιθανότητες για ένταξη και των επιστημόνων στο βοήθημα των 800 ευρώ. Μένει να φανεί, αν, εν τέλει, αυτό θα ισχύσει από τον Απρίλιο ή αμέσως μετά, αλλά, σε κάθε περίπτωση, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να περιγράψει και πολύ πιο απλουστευμένες διαδικασίες για το γνωστό “voucher” των 600 ευρώ που είχε προκαλέσει αντιδράσεις. Πρακτικά, οι δικαιούχοι θα παίρνουν τα 600 ευρώ με ελάχιστες προϋποθέσεις. 

Από εκεί και πέρα είναι πολλά και σημαντικά τα μέτρα για το επιχειρείν, όπως, για παράδειγμα, η πληρωμή από το κράτος των επιτοκίων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων όλων των πληττόμενων κλάδων, με το συνολικό κόστος να φτάνει πάνω από το 1 δισ. ευρώ, όπως αποκάλυψε το πρωί της Κυριακής στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. 

Ακόμα, διευκρινήσεις θα δοθούν και για το δώρο του Πάσχα, αλλά και το δώρο που θα λάβουν οι εργαζόμενοι στους τομείς της Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας και είχε εξαγγελθεί σε προηγούμενη δέσμη μέτρων. 

Είναι σαφές ότι αυτό το πακέτο που θα υπερβαίνει τα 8 δισ. είναι μια σημαντική ένεση για την οικονομία, ενώ κυβερνητικά στελέχη διασαφηνίζουν ότι θα είναι ένα πλαίσιο που θα αφορά όλο τον μήνα, οπότε δεν θα γίνονται αλλεπάλληλες ανακοινώσεις και επικαιροποιήσεις της δέσμης μέτρων.  Βεβαίως, η κυβέρνηση δίνει και μάχη με την ύφεση, καθώς η στασιμότητα κοστίζει κάθε μήνα περί τις 2 μονάδες του ΑΕΠ, με βάση τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου. Αν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά και τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει καταστρώσει η κυβέρνηση, τότε η ζημιά θεωρείται διαχειρίσιμη και καλύπτεται με τα διαθέσιμα μέσα που υπάρχουν σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι σαφές ότι θα απαιτηθεί και νέα παρέμβαση για να ξαναπάρει «μπρος» η οικονομία, όταν διέλθουμε τη στενωπό.