Μπορεί η πανδημία του κορονοϊού να σταμάτησε αναπάντεχα τον προσυνεδριακό διάλογο στον ΣΥΡΙΖΑ, όμως η τωρινή κατάσταση που βιώνει η χώρα έγινε αφορμή για να ξεκαθαρίσει πως στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν «δύο φωνές» κι αυτές δεν είναι οι «προεδρικοί» και οι «κομματικοί», όπως οι περισσότεροι πίστευαν μέχρι σήμερα. Η ουσιαστική διαφορά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι μεταξύ εκείνων που ασκούν κριτική στην σημερινή κυβέρνηση, χωρίς όμως να ξεχνούν πως βρέθηκαν και οι ίδιοι να κυβερνούν για 4,5 χρόνια κι εκείνων που είναι έτοιμοι να φωνάξουν «αέρα» σε έναν… πόλεμο με το κατεστημένο, σαν να βρίσκονται και πάλι πίσω, στο 2010.

Υπάρχει ο Ανδρέας Ξανθός που παρουσιάζει τις προτάσεις του τμήματος υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, που αναλύει που διαφωνούν με την κυβέρνηση και δεν διστάζει να απονείμει τα εύσημα όταν θεωρεί πως πρέπει να αποδοθούν για μία της απόφαση, υπάρχει και ο Παύλος Πολάκης που φωνάζει πως όλοι είναι «κλέφτες» και «απατεώνες».

Η περίοδος αυτή έφερε τον (ήδη αμήχανο) αντιπολιτευτικά ΣΥΡΙΖΑ σε μία ακόμη πιο αμήχανη θέση. Η Νέα Δημοκρατία σε μια τεράστια κρίση φαίνεται να διαθέτει αντανακλαστικά, δρα γρήγορα, διορθώνει με ταχύτητα τα λάθη της και στην γενική εικόνα παρουσιάζεται σαν μια κυβέρνηση που έχει τον έλεγχο και που ξέρει που πατά και που βρίσκεται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκει λόγους για να διαφωνήσει με την στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη με βασικό άξονα την οικονομία, τους εργαζόμενους, αλλά και την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία,  έναν δημόσιο τομέα που μέχρι πριν από λίγο καιρό η κυβέρνηση αντιμετώπιζε με μια υποτιμητική διάθεση.

Κι ενώ ο Αλέξης Τσίπρας κρατάει γενικά χαμηλούς τόνους και επιχειρεί να αντιπαρατεθεί στην κυβέρνηση κυρίως με βάση τις προτάσεις του δικού του κόμματος, υπάρχουν οι «διαφορετικές» φωνές του ΣΥΡΙΖΑ που υψώνουν το… λάβαρο της επανάστασης, μιλούν για «ξεκαθαρίσματα λογαριασμών» μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης και γενικότερα δείχνουν να βαδίζουν σε ένα διαφορετικό μονοπάτι από αυτό που χαράζει ο ηγέτης του κόμματος.     

Για μια ακόμη φορά ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν βρίσκεται αντιμέτωπος μόνο με την κυβέρνηση, αλλά και με τους εσωτερικούς… αντιρρησίες, που ενώ δεν συντάσσονται εναντίον του, συνεχίζουν να λειτουργούν με μια φιλοσοφία και να χρησιμοποιούν έναν λόγο που ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να «αποτινάξει» πλέον από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει στο μυαλό του και στους γύρω του σε πιο κοινό απευθύνεται πλέον, όμως αυτό δεν φαίνεται να έχει γίνει απόλυτα ξεκάθαρο σε όλα τα στελέχη του.