Στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου βρίσκεται ένα αυστηρότερο πλαίσιο κυκλοφορίας των πολιτών, αν και δεν θεωρείται πιθανό να υπάρξουν άμεσα αποφάσεις. Άλλωστε, μπορεί οι εικόνες στις τράπεζες που κατεγράφησαν χθες να προβλημάτισαν έντονα το κυβερνητικό επιτελείο, οι επιλογές, όμως, αξιολογούνται σε αυτή τη φάση, με δεδομένο πάντα ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες θεωρούνται άκρως κρίσιμες, καθώς θα φανεί η επίδραση του περιορισμού κυκλοφορίας που επεβλήθη. 

Η κυβέρνηση εξετάζει αρκετές επιλογές, μια από τις οποίες είναι και η θέση χρονικού ορίου στις εξόδους των πολιτών μέσω sms. Κατά τις πληροφορίες του Reader.gr από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κάθε μέρα διακινούνται περίπου 1 εκ. sms, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι 1 εκ. πολίτες βγαίνουν εκτός σπιτιού. Κάποιοι στέλνουν για να τεστάρουν το σύστημα ή δεν βγαίνουν εν τέλει, ενώ κάποιοι στέλνουν περισσότερα μηνύματα εντός της μέρας π.χ. για ψώνια και για σωματική άσκηση. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εξετάζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής μιας πιθανής αυστηροποίησης. Επίσης, αν υπάρξει αυστηροποίηση, πέραν του απώτατου χρονικού διαστήματος, μπορεί να τεθεί και «πλαφόν» στο πόσα sms μπορεί να στείλει κανείς ημερησίως γι μετακινήσεις. Πάντως, κατά πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν εξετάζει το κυπριακό μοντέλο του ενός sms τη μέρα για κάθε πολίτη. 

Βεβαίως, υπάρχουν και άλλα σημεία προβληματισμού. Για παράδειγμα, αναζητείται εκ νέου αναπροσαρμογή του πλαισίου λειτουργίας των λαϊκών αγορών, ενώ αποκρούσθηκε το σενάριο ολικού κλεισίματος, με τα αντεπιχειρήματα ότι έτσι θα δημιουργηθεί μεγαλύτερη συσσώρευση σε σούπερ μάρκετ, ενώ από εκεί ψωνίζουν και πολίτες που ανήκουν σε κατώτερα εισοδηματικά στρώματα. Σε κάθε περίπτωση, στο τραπέζι είναι το να ξανανοίξουν τα σούπερ μάρκετ την Κυριακή εκ νέου, μιας και οι ουρές του προηγούμενου Σαββάτου έδειξαν ότι αρκετοί εργαζόμενοι ήθελαν να αξιοποιήσουν το Σαββατοκύριακο για να ψωνίσουν, τώρα που αποκαταστάθηκε κάπως η κανονικότητα στην αγορά. 

Όσον αφορά τις τράπεζες, όπου παρατηρήθηκε μια απαράδεκτη εικόνα συνωστισμού κυρίως ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας, ήδη αποφασίστηκε η παράταση των φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών άνω των 70 ετών και ΑΜΕΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% ως τις 10 Απριλίου, προκειμένου να μην παρατηρούνται ουρές στα καταστήματα των τραπεζών. Σε αυτή τη φάση, το εν λόγω μέτρο θεωρείται επαρκές. 

Είναι, δε, σαφές ότι το επόμενο διάστημα θα κλειδώσουν και μέτρα για το Πάσχα. Η κυβέρνηση αναμένει τη σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, όπου αναμένεται να επικυρωθεί το αίτημα που εξέφρασε στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνουμος για κεκλεισμένων των θυρών λειτουργίες από την Κυριακή των Βαϊων ως και την Κυριακή του Πάσχα, με αναμετάδοση αυτών μέσω τηλεόρασης, ραδιοφώνου ή live streaming. Αν διασφαλιστεί ότι δεν θα…μπουν μεγαφωνικές στους ναούς, κάτι που μπορεί να προκαλέσει συνάθροιση πιστών, η κυβέρνηση δεν είναι αρνητική στο ενδεχόμενο, κατά τις πληροφορίες του Reader.gr, αν και είναι σαφές ότι το φετινό Πάσχα θα είναι άκρως διαφορετικό, χωρίς λειτουργίες και χωρίς το πατροπαράδοτο ψήσιμο του οβελία στις αυλές των σπιτιών.