Η εικόνα πάντως από τις ουρές στις τράπεζες και οι εικόνες στην παραλία της Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα, παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω κορονοϊού, φαίνεται ότι έβαλαν στο τραπέει τα πιο αυστηρά μέτρα, όπως επιβεβαίωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Σύμφωνα με κορυφαίο υπουργό της κυβέρνησης, η κυβέρνηση εξετάζει την πιθανότητα περιορισμών στις μετακινήσεις, όχι όμως σε αυτή τη χρονική στιγμή. Αυτό σημαίνει πως πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες αλλά και την συμμόρφωση της κοινωνίας στα μέτρα τα οποία έχουν ανακοινωθεί. Εάν κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιωθεί, η κυβέρνηση εξετάζει να υπάρχει ένα καθορισμένο χρονικό όριο από τη στιγμή που ο πολίτης θα στείλει μήνυμα στο 13033 ως την ώρα που θα επιστρέψει.

Το συγκεκριμένο μέτρο θεωρείται πως θα περιορίσει και τις άσκοπες μετακινήσεις των μεγαλύτερων σε ηλικία, οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, καθώς η εφαρμογή του θα καταργήσει τη γραπτή βεβαίωση για έξοδο από το σπίτι, στην οποία δεν μπορεί να φαίνεται ο χρόνος που συντάχθηκε, όπως φαίνεται στο sms. Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο MEGA, ουσιαστικά το επιβεβαίωσε λέγοντας «Ένα μέτρο είναι να εξετάσουμε τους χρονικούς περιορισμούς. Δεν θέλουμε να βγαίνει κανείς έξι φορές από το σπίτι. Το όριο που εξετάζουμε, θα κοιτάξουμε να είναι εμφανές και στο 13033.

Στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, επεξεργάζονται ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, την τεχνική διαμόρφωση μιας τέτοιας απόφασης, ώστε να είναι έτοιμοι σε περίπτωση που μια τέτοια απόφαση ληφθεί από το Μέγαρο Μαξίμου.

Χρυσοχοΐδης: «Δεν θέλουμε πρόστιμα, θέλουμε ο κόσμος να μείνει σπίτι»

Οι Έλληνες, τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, στη συντριπτική τους πλειονότητα τηρούν τουςκανόνες, τούς αξίζει έπαινος, είναι υποδειγματικοί στη συμπεριφορά τους. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη διευκρίνησε πως σε γενικές γραμμές στα μεγάλα αστικά κέντρα υπάρχει συμμόρφωση στα μέτρα, στην ύπαιθρο όμως τα πράγματα είναι λίγο πιο χαλαρά, λόγω αγροτικών εργασιών κλπ. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ξεκαθάρισε ότι οι έλεγχοι είναι διαρκείς, αλλά τα πρόστιμα δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα, και στόχος της πολιτείας δεν είναι να εισπράξει πρόστιμα, “αλλά να βγούμε νικητές από αυτή την περιπέτεια”. “Στόχος μας είναι να μείνουμε σπίτι. Ο εχθρός είναι αόρατος, ύπουλος πολύ επιθετικός... Μέχρι να βρούμε το πραγματικό φάρμακο το μόνο φάρμακο είναι η απομόνωση. Ας πάρουμε μια απόφαση τον επόμενο μήνα να είμαστε στα σπίτια μας” τόνισε. 

Στο μεταξύ την εκ νέου παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειου Πλιώτα, προκάλεσαν οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις των μέτρων για περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο Εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου εξέδοσε νέα αυστηρή εγκύκλιο προς όλους τους εισαγγελείς της χώρας για άμεση τήρηση των μέτρων και για απόδοση ποινικών ευθυνών στους παραβάτες για σειρά αδικημάτων.