Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως ο ΠΟΥ έχει συστήσει τον περιορισμό των μετακινήσεων, την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και την διεξαγωγή μεγάλου αριθμού τεστ προκειμένου να υπάρχει έλεγχος όσον αφορά τον πραγματικό αριθμό των νοσούντων από τον νέο κορονοϊό Covid-19

«Ο ΠΟΥ συστήνει την επιδημιολογική επιτήρηση του πραγματικού αριθμού κρουσμάτων στην κοινότητα και με βάση αυτό να χαράξει η κάθε χώρα την στρατηγική της» επισήμανε. Σημείωσε πως παγκοσμίως υπάρχει πρόβλημα με την διεξαγωγή τεστ, καθώς δεν επαρκούν τα αντιδραστήρια, ενώ σημείωσε πως οι χώρες όπου βρίσκονται οι εταιρείες που τα δημιουργούν έχουν προτεραιότητα. Σημείωσε επίσης πως δεν θα πρέπει να διεξάγονται τεστ στον ιδιωτικό τομέα, με επιβάρυνση του ασθενούς, αφού έτσι κάνει τεστ όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα: «Ο ΕΟΠΠΥ μπορεί να αναλάβει στο 100% τη δαπάνη εφόσον υπάρχει συνταγογράφηση από τον θεράποντα ιατρό» τόνισε.

«Επιπλέον υπάρχει στη χώρα μας διαθεσιμότητα πανεπιστημιακών ερευνητικών εργαστηρίων που μπορούν να συνεισφέρουν με μοριακές τεχνικές στον έλεγχο. Αυτά πρέπει να τα αναπτύξουμε στο έπακρο» σημείωσε ο κ. Ξανθός.