«Δεν υπάρχει κράτος». Αυτή τη διατύπωση έχουν χρησιμοποιήσει εκατομμύρια Έλληνες ανά καιρούς για να περιγράψουν την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, στα μικρά και τα μεγάλα της καθημερινότητας. Κι όμως, σε μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, μιας πανδημία που σε άλλες χώρες «θερίζει», το ελληνικό κράτος έχει υπάρξει άκρως λειτουργικό, έχει ενεργοποιήσει μηχανισμούς έκτακτης ανάγκης, ενώ κάνει ακόμα και βήματα προς την ψηφιακή εποχή, υπερβαίνοντας συμπυκνωμένες εκκρεμότητες του παρελθόντος. 

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή του συνέντευξη στο CNN, σε ένα μέσο με παγκόσμια απήχηση και στην εκπομπή μιας από τις πιο εβληματικές anchorwomen της τηλεόρασης, της Κριστιάν Αμανπούρ. «Καταφέραμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στο ελληνικό κράτος και την κυβέρνηση», είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι υπάρχει μια γενική εκτίμηση ότι η κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της με επαγγελματισμό. Σημειωτέον, στην κυβέρνηση αποτιμούν ως εξαιρετικά σημαντικό ότι η Ελλάδα δεν…απασχολεί σε αυτή την περίοδο τα διεθνή ΜΜΕ, παρά μόνο με αναφορές για την επαρκή διαχείριση της κατάστασης και την ανταπόκριση του συστήματος υγείας, κάτι που μπορεί να είναι άκρως χρήσιμο για τον τουρισμό σε δεύτερο χρόνο. 

Και η Ντόρα Μπακογιάννη, όμως, αναφέρθηκε στο ζήτημα της λειτουργίας του κράτους σε χθεσινή ραδιοφωνική της συνέντευξη (ΣΚΑΪ 100,3), λέγοντας ότι η κρίση που διερχόμαστε γκρέμισε τρεις μύθους: ότι δεν υπάρχει κράτος, ότι το ΕΣΥ είναι διεφθαρμένο και ότι οι Έλληνες είναι απείθαρχος λαός. 

Πράγματι, από το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν ότι υπάρχει μια ραγδαία μεταστροφή της κοινής γνώμης ως προς τις δυνατότητες του κράτους. Άλλωστε, ελέω της κρίσης, πράγματα που ήταν να γίνουν έγιναν πολύ νωρίτερα, ενώ ένα κράτος με χαμηλή ψηφιακή επάρκεια διαδικασιών κλήθηκε να λειτουργήσει με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο. Αυτές οι τρεις εβδομάδες αποτιμώνται και ως ένα crash test ωριμότητας του κρατικού μηχανισμού, ο οποίος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Μεγάρου Μαξίμου, έχει περάσει τον πήχη και μάλιστα με άνεση, παρά τη μεγάλη υποκείμενη προσπάθεια. 

Ίσως για πρώτη φορά σε αυτό το ζήτημα, πάντως, η άποψη του Μεγάρου Μαξίμου ταυτίζεται με αυτή την πολιτών, όπως καταγράφεται σε όλες τις κυλιόμενες έρευνες. Άκρως ενδιαφέρουσα είναι αυτή της εταιρείαςQED που χρησιμοποιεί περισσότερες ποιοτικές μεθόδους συλλογής και ανάλυσης δεδομένων. Στην έρευνα με τίτλο «Κυβέρνηση και κορωνοϊός», η εταιρεία παρουσιάζει μια εικόνα σύμπλευσης των πολιτών με τις επιλογές της κυβέρνησης. Έτσι, με βάση τα ευρήματα, η ικανοποίηση των πολιτών από τη διαχείριση της κυβέρνησης έχει αυξηθεί από το 52% πριν την απαγόρευση κυκλοφορίας στο 62%. Επίσης, 67% των ερωτηθέντων ή αλλιώς 2/3 δηλώνουν ότι η άποψή τους για τον Κυριάκο Μητσοτάκη βελτιώνεται με βάση τον τρόπο που χειρίζεται το θέμα του κορωνοϊού, ενώ αυτό ισχύει και για το 52% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. 

Και μπορεί κάποιοι να ερμηνεύουν τα ευρήματα αυτά ως μια συνθήκη πολιτικής κυριαρχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτό, όμως, ίσως δεν είναι το μείζον σε αυτή τη φάση. Στο Μέγαρο Μαξίμου διαβάζουν τα ευρήματα αυτής της έρευνας, αλλά και άλλων που τρέχουν ως ένα στοιχείο «κανονικότητας» μέσα στον κυκεώνα της κρίσης, ως ένα δείγμα εμπιστοσύνης των πολιτών στο κράτους, τους θεσμούς, αλλά και τους «επαγγελματικούς χειρισμούς» της κυβέρνησης, όπως το έθεσε χθες ο πρωθυπουργός στο CNN.