Τα νέα μέτρα θα αφορούν περιορισμούς τόσο στον αριθμό των μετακινήσεων όσο και στη διάρκεια αυτών. Για παράδειγμα, θα μπορεί κανείς να επιλέγει μόνο δυο διαφορετικές μετακινήσεις την ημέρα (πχ. εάν επιλέξει επίσκεψη στο γιατρό, θα μπορεί επίσης να επιλέγει και επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ, όχι όμως και μετακίνηση για γυμναστική), ενώ αναμένεται να προβλεφθεί και χρονικό όριο (συζητείται αυτό να μην υπερβαίνει τις τρείς ώρες) ώστε μέσα σε αυτό ο κάθε πολίτης να ολοκληρώνει τη δραστηριότητα για την οποία έχει εγκαταλείψει την εστία του. Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν τεχνικά ζητήματα που αφορούν το εάν και κατά πόσο υπάρχει η τεχνική υποδομή που θα επιτρέψει τις σχετικές αποφάσεις και για αυτό το λόγο στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής επεξεργάζονται όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες ώστε να είναι έτοιμοι για να εφαρμόσουν μια σχετική κυβερνητική απόφαση.

Οριστικές αποφάσεις αναμένονται να ληφθούν στην τηλεδιάσκεψη που θα έχει ο Πρωθυπουργός μέσα στο Σαββατοκύριακο με τους επιστήμονες που παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας οι οποίοι και θα εκθέσουν τα δεδομένα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, βάσει των οποίων ο Πρωθυπουργός αναμένεται να λάβει τις οριστικές του αποφάσεις.

Στο θέμα αναφέρθηκε χθες και κυβερνητικός εκπρόσωπος (open) λέγοντας πως τα νέα μέτρα θα στοχεύουν να περιορίσουν τις καταχρήσεις και στην αλόγιστη χρήση SMS στο 13033 και όχι να περιορίσουν περαιτέρω τους συνεπείς πολίτες. Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων έχει αγκαλιάσει αυτά τα δύσκολα μέτρα, τα οποία όμως είναι απαραίτητα για να αποφύγουμε τη διασπορά του κορωνοϊού».

«Οι συνεπείς δεν είναι κορόιδα», συνέχισε, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει όλοι να μένουμε στο σπίτι. Όσοι κάνουν κατάχρηση για να είναι όλη την ημέρα έξω, θα νιώσουν σύσφιξη των μέτρων».

Στη χθεσινή του παρέμβαση ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε κρίσιμο μήνα τον Απρίλιο, λέγοντας πως “θα ήταν ανεπίτρεπτο αυτή τη στιγμή να κλωτσήσουμε και να χύσουμε την καρδάρα με το γάλα”, ζητώντας να εφαρμόζονται με ευλάβεια οι περιορισμοί που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί. Μάλιστα έκανε ειδική αναφορά και στις παρεμβάσεις στο Δήμο Θεσσαλονίκης (με το κλείσιμο της Νέας Παραλίας) αλλά και στις διευθετήσεις που αφορούν τις τράπεζες, όπου ειδικό σπότ εξηγεί στους ηλικιωμένους συμπολίτες μας γιατί δεν υπάρχει λόγος να πηγαίνουν στις τράπεζες.

Ικανοποίηση και για τις αποφάσεις της Εκκλησίας

Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ικανοποιημένοι και με τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου που κατέληξε στην τέλεση των Ιερών Ακολουθιών κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, καθώς και των Θείων Λειτουργιών, κεκλεισμένων των θυρών. Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν, τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου αποφάσισαν - μέσω της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποίησαν - να καταβάλουν ως δωρεά ένα μισθό προκειμένου να κατατεθεί για τις ανάγκες που έχουν προκύψει από την πανδημία, ενώ καλούν να πράξουν το ίδιο και οι άλλοι Ιεράρχες.