Οι «αναμετρήσεις» των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή έχουν λείψει, μετά την εκδήλωση της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας και των μέτρων που λήφθηκαν για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού.

Η είδηση όμως της παρουσίας του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα στη Βουλή, στη συζήτηση για τις ΠΝΠ όπου θα κάνει παρέμβαση για την οικονομία, προσφέρει την ευκαιρία για μια «πολιτική μονομαχία» με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πιθανότατα θα δώσει επίσης το «παρών» στην συζήτηση.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μιλήσει φυσικά για την οικονομία και τα μέτρα που κατά την άποψη του θα έπρεπε να ληφθούν ώστε να ανακάμψει γρήγορα η χώρα από την κρίση και θα αναλύσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος, Αλέξης Χαρίτσης, παρουσίασε χθες έξι προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Τα έξι μέτρα που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν τα εξής

1. Να προχωρήσει η πλήρης καταβολή από το κράτος μισθών και δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους, ώστε και η αγοραστική τους δύναμη να διατηρηθεί για την επομένη της κρίσης, αλλά και οι επιχειρήσεις να ελαφρυνθούν εν μέσω πλήρους υποχώρησης της δραστηριότητάς τους. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, μια σειρά χώρες της ΕΕ επιδοτούν έως και το 100% των μισθών ιδιωτικών υπαλλήλων για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, όπως η Σουηδία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Χώρες οι οποίες πράττουν το αυτονόητο για να μη βρεθούν μπροστά στο φάσμα χιλιάδων νέων ανέργων και χιλιάδων νέων λουκέτων σε επιχειρήσεις. Δυστυχώς, στην Ελλάδα η κυβέρνηση αντί να επιδοτεί την εργασία, επιδοτεί την ανεργία και την αναστολή συμβάσεων.

2. Να αρθεί από την κυβέρνηση η αναστολή των εργασιακών συμβάσεων, να νομοθετήσει πλήρη απαγόρευση απολύσεων και δυσμενούς μεταβολής της σχέσης εργασίας, με αναδρομική ισχύ από την έναρξη της κρίσης.

3. Να σταματήσει επιτέλους η κυβέρνηση να εμπαίζει τους ελεύθερους επαγγελματίες και να προχωρήσει στην καταβολή μηνιαίου επιδόματος ίσο με το 1/12 της περσινής δήλωσης (με κατώτατο όριο τον βασικό μισθό) για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.

4. Να σχεδιάσει ένα μεγάλο πρόγραμμα εγγυήσεων για τις επιχειρήσεις και όχι βεβαίως το απολύτως ανεπαρκές πρόγραμμα του 1 δισεκατομμυρίου που ισοδυναμεί με 0,5% του ΑΕΠ.

5. Να παρατείνει τώρα την προστασία της πρώτης κατοικίας. Είναι αδιανόητο να λέμε στους πολίτες “μένουμε σπίτι” – και ορθώς το λέμε βεβαίως – αλλά την ίδια ώρα η κυβέρνηση να ετοιμάζεται να βγάλει στο σφυρί τα σπίτια δανειοληπτών και φυσικών προσώπων που χάνουν το εισόδημά τους λόγω ακριβώς αυτής της κρίσης.

6. Να προχωρήσει σε καταβολή επιδόματος στα χαμηλά εισοδήματα ώστε να μπορούν να καλύψουν τις έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν λόγω αυτής της μεγάλης κρίσης.»

Και σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να κινηθεί και η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Βουλής.