Προανήγγειλε ότι το κράτος έχει και άλλα βέλη στη φαρέτρα του, όμως, η ανταπόκριση των πολιτών θα κρίνει πότε και πώς θα χρησιμοποιηθούν. «Δεν έχω να λογαριαστώ με κανέναν, έχω, όμως, υποχρέωση να δώσω λογαριασμό σε όλους», είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας στην κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση από μέρους στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο Απρίλιος ίσως αποδειχθεί καθοριστικός για το μέλλον», είπε εισαγωγικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Τα όσα προηγήθηκαν κρύβουν φροντίδα για τον άνθρωπο, αλλά και τα πρώτα ελπιδοφόρα αποτελέσματα, ενώ όσα έρχονται απαιτούν σταθερή προσήλωση στον στόχο, καλό σχεδιασμό, πειθαρχία, ενότητα και αλληλεγγύη, γιατί είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στην απειλή», υπογράμμισε. Μάλιστα, έκανε ειδική μνεία και στην παρουσία του στο Κοινοβούλιο.

«Όλοι πιστεύουμε στον Κοινοβουλευτισμό, ειδικά σε συνθήκες δύσκολες. Θα επιμείνω σε αυτή τη δημοκρατική λειτουργία, απορρίπτοντας κάθε αυταρχικό περιορισμό, όπως συνέβη πρόσφατα στην Ουγγαρία. Γιατί, όταν υποχωρεί ο θεσμικός διάλογος, κερδίζουν έδαφος τα ψέματα και οι φήμες. Και ο ιός της παραπλάνησης αποδεικνύεται το ίδιο επικίνδυνος με τον κορονοϊό», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. 

Κάνοντας έναν απολογισμό του τελευταίου μήνα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «ήμασταν ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις», προσθέτοντας ότι δεν συνέβησαν όλα αυτά σε μια ουδέτερη στιγμή, καθώς στον Έβρο και στο Αιγαίο εξελισσόταν μια εισβολή παράνομων μεταναστών, ενορχηστρωμένη από την Τουρκία. «Η αποφασιστικότητα, η ταχύτητα φαίνεται πως δεν αποτελούν ζήτημα οικονομικού μεγέθους», είπε ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι στην Ολλανδία και στο Βέλγιο, χώρες ανάλογου με την Ελλάδα μεγέθους, οι διασωληνωμένοι και ο αριθμός των κρουσμάτων είναι δεκαπλάσια από την Ελλάδα. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση για την ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων στην Πάτρα, με τη στήριξη του δημάρχου, πριν καν υπάρξει κρούσμα στην Ελλάδα, για να καταδείξει το έγκαιρο των κρατικών ενεργειών. 

«Φαίνεται να έχουμε αποφύγει αυτή τη στιγμή την κατάσταση της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Μεγάλης Βρετανίας και των ΗΠΑ», είπε ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας για 5 εβδομάδες αγώνα, αλλά και για αποφάσεις με κόστος. «Η κοινωνία, στη μεγάλη της πλειοψηφία, στήριξε αυτά τα μέτρα», τόνισε ο πρωθυπουργός. 

«Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε»

«Δεν είμαστε στην αρχή του τέλους. Είμαστε ίσως στο τέλος της αρχής», είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσδιορίζοντας ως στόχο να κερδηθεί χρόνος και να μην εξαντληθεί το σύστημα Υγείας. Υπογράμμισε ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων υπολείπεται σημαντικά εν σχέσει με τον αριθμό κλινών στις ΜΕΘ του ΕΣΥ/ «Ευγνωμονώ τους ήρωες με τις λευκές και τις πράσινες μπλούζες», είπε ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε ότι η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με την ίδια ένταση. 

«Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε», είπε για τον Απρίλιο ο πρωθυπουργός. Αναφέρθηκε, επίσης, στον παγκόσμιο διπλωματικό και εμπορικό πόλεμο για την προμήθεια υγειονομικού υλικού, όπως μάσκες, καθώς όλες οι χώρες διεκδικούν αυτά τα υλικά. «Ο κίνδυνος μπορεί να είναι κοινός, στην άμυνα, όμως, εναντίον του ο καθένας καλείται να προσφέρει ανάλογα με τις δυνάμεις του», είπε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στη στήριξη των ιδιωτών.

Τόνισε ότι μέχρι στιγμής έχουν προσφερθεί πάνω από 500 κρεβάτια ΜΕΘ, 900 αναπνευστήρες, αλλά και τόνους υγειονομικού υλικού. Εξήρε, δε, και τη δωρεά της Βουλής, με τη βοήθεια της οποίας το νοσοκομείο Σωτηρία θα αποκτήσει σε μόνιμη βάση μια ΜΕΘ δυναμικότητας 50 κλινών. 

Το πλαίσιο στήριξης της οικονομίας

Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης της οικονομίας, μίλησε για τις τέσσερις δέσμες οικονομικής ενίσχυσης που κινούνται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ως ποσοστό του ΑΕΠ. Επέμεινε στην ανάγκη διατήρησης των θέσεων εργασίας, αλλά και στην οριζόντια κοινωνική μέριμνα. 

«Οι απολύσεις έχουν απαγορευθεί. Οι εργαζόμενοι λαμβάνουν σε πρώτη φάση 800 ευρώ, διατηρώντας τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Επιδόματα ανεργίας παρατείνονται, οι δημόσιοι υπάλληλοι εργάζονται πολλοί με τηλεργασία, ενώ εργαζόμενοι με παιδιά ως 15 ετών μπορούν να πάρουν άδεια ειδικού σκοπού. Επίσης, επιχειρήσεις ανακουφίζονται από τις υποχρεώσεις τους και όσες επιχειρήσεις πλήττονται», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι σχεδόν το σύνολο του ιδιωτικού τομέα θα λάβει τα 800 ευρώ. «Κανείς δεν θα χάσει το δώρο του Πάσχα», είπε ο κ. Μητσοτάκης και έκανε λόγο για μια «παροχή ηθικής αναγνώρισης που θα καταβληθεί στους αγωνιστές της πρώτης γραμμής», αναφερόμενος στο «δώρο» για τους 108.000 σε γιατρούς, νοσηλευτές και εργαζομένους της πολιτικής προστασίας. 

Προανήγγειλε την κατάθεση ενός συμπληρωματικού Προϋπολογισμού στη Βουλή, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα εξισώθηκε με τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης, τόσο με την ένταξη στο πρόγραμμα της ΕΚΤ, όσο και με την ακύρωση των στόχων για το πλεόνασμα. Προανήγγειλε, δε, ότι αύριο θα ανακοινωθεί το νέο πλαίσιο χρήσης του ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να μπορεί να αντλήσει κονδύλια και να τα χρησιμοποιήσει με τη μέγιστη δυνατή ευελιξία. 

Το 2020 δεν είναι 2010, ούτε 2015

Ο κ. Μητσοτάκης, δε, τόνισε ότι «η έλλειψη αλληλεγγύης θέτει την Ευρώπη σε θανάσιμο κίνδυνο», τασσόμενος υπέρ μιας λύσης αμοιβαιοποίησης χρέους, μέσω ενός ειδικού ομολόγου-κορόνα. «Σε αυτή την κρίση δεν υπάρχουν καλοί και κακοί, υπεύθυνοι και ανεύθυνοι δεν υφίσταται η διάσταση του ηθικού κινδύνου. Το 2020 δεν είναι ούτε 2010 ούτε 2015. Μιλάμε για ένα συμμετρικό σοκ που χτυπάει ταυτόχρονα την προσφορά και τη ζήτησε σε όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες», είπε ο κ. Μητσοτάκης. 

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μια λύση περίπου σαν αυτή που περιγράφει θα προκύψει, έκρουσε, όμως, τον κώδωνα του κινδύνου για να μην συμβεί αυτό πολύ αργά. 

Έχουμε και άλλα βέλη στη φαρέτρα 

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική μνεία και στη συμπεριφορά των πολιτών. «Προσωπικά, δεν μου αρέσει να κουνάω το δάχτυλο», είπε ο πρωθυπουργός. «Είμαι οπαδός της συναίνεσης, της πολιτικής ωριμότητας, πιστεύω στη δημοκρατία της πειθούς», είπε ο πρωθυπουργός. Υπογράμμισε, δε, ότι θα συνεχίσει να ασκεί αυστηρότατη κριτική στους λίγους, καλώντας τους πολίτες «να ακολουθήσουν τους κανόνες εκείνους που έκαναν την Ελλάδα θετικό παράδειγμα». «Το Πάσχα της αγάπης πρέπει να γίνει Πάσχα της ευθύνης και της ζωής», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Έχουμε και άλλα βέλη στη φαρέτρα μας, όμως στο συμφέρον όλων είναι να μην αναγκαστούμε να τα χρησιμοποιήσουμε», είπε ο πρωθυπουργός. 

«Μένουμε σπίτι, σαν ελεύθεροι πολιορκημένοι που, όμως, επιλέγουν να είναι πολιορκημένοι γιατί είναι ελεύθεροι», τόνισε, εν κατακλείδι, ο κ. Μητσοτάκης.