«Ως προς τα θέματα της αυστηροποίησης, πρέπει να τηρηθεί η ισορροπία ως προϋπόθεση. Δεν πρέπει αυτοί που είναι συνεπείς να δουν αυστηροποίηση στα ήδη αυστηρά μέτρα, επειδή κάποιοι λίγοι πονηροί εκμεταλλεύονται το σύστημα», είπε ο κ. Πέτσας σε ερώτηση του Reader.gr.

Άφησε ανοιχτούς περιορισμούς ως προς τον χρόνο των μετακινήσεων ή τον αριθμό τους, «σε ένα πλαίσιο που δεν θα νιώθουν κοροϊδα οι συνεπείς».

Μάλιστα, «εδειξε» και το sms του 13033 ως την πλατφόρμα, προκειμένου να αποφευχθεί η γραφειοκρατία ή «ο έγχαρτος τρόπος μετακίνησης», αφήνοντας ανοιχτό τον περιορισμό της χρήσης της βεβαίωσης για αρκετούς πολίτες. «Μπαίνουμε στην πιο κρίσιμη φάση του πολέμου απέναντι στον κορονοϊό, ενός πολέμου με πολλές και δύσκολες μάχες.

«Σε όλα τα μέτωπα, πηγαίνουμε καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες», είπε ο κ. Πέτσας, ενώ υπογράμμισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων ανταποκρίνεται στους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι οι ουρές που παρατηρήθηκαν στις τράπεζες τις προηγούμενες μέρες δεν δικαιολογούνται, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον συγχρωτισμό στις λαϊκές αγορές. Έκανε λόγο για παράταση ως τις 10 Απριλίου στην καταβολή οφειλών για συνταξιούχους και ΑΜΕΑ άνω του 80%, ενώ τόνισε μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου θα μπορεί να γίνει και πληρωμή ρυθμισμένων οφειλών μέσω κάρτας μέσω του taxisnet.

O κ. Πέτσας, ακόμα, μίλησε για «ουρές που αδικούν το τεχνολογικό και ψηφιακό επίπεδο της χώρας» και κάλεσε να γίνονται οι συναλλαγές μας από το σπίτι.

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε την καραντίνα δύο εβδομάδων στο hotspot της Ριτσώνας, ενώ περιέγραψε και προληπτικά μέτρα εντός των δομών, όπως σκηνές, αλλά και αναστολή των μετακινήσεων έως 31/5 όσων δικαιούνται άσυλο.

Για το Πάσχα, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι «δεν θα πάμε στα χωριά μας, δεν θα ψήσουμε στις αυλές μας, δεν θα πάμε στις Εκκλησιές μας» και κάλεσε τους πολίτες να…σουβλίσουν τον κορονοϊό.

Αναφορικά με το αίτημα της Ιεράς Συνόδου για κεκλεισμένων των θυρών λειτουργίες τη Μεγάλη Εβδομάδα, ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για «υπεύθυνη και μετρημένη απόφαση», τονίζοντας ότι το αίτημα της ΔΙΣ θα εξεταστεί από την κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα, υπό το φως των νέων επιδημιολογικών δεδομένων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Πέτσας ξέκοψε παράλληλα κάθε σενάριο για νέο Μνημόνιο, ενώ υπογράμμισε ότι, αν υπάρξει προσπάθεια μαζικής μετακίνησης το Πάσχα, η κυβέρνηση θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα.