Τις τεχνικές λεπτομέρειες του νέου γύρου περιορισμού των μετακινήσεων ενόψει και της εβδομάδας του Πάσχα αναμένεται να κλειδώσει τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση, με τις συσκέψεις να είναι συνεχείς ακόμα και το Σαββατοκύριακο. 

Όπως το περιέγραψε και στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, όποια απόφαση παρθεί δεν θα είναι «τιμωρητική» για όσους έχουν υπάρξει συνεπείς, οι οποίοι δεν θα δουν κάποια ραγδαία μεταβολή στην καθημερινότητά τους, άπαξ και συμμορφώνονται με τους κανονισμούς. Αντίθετα, για ορισμένους θα κοπούν άσκοπες βόλτες, αν και κεντρικός υπουργός ελεγε στο Reader.gr ότι μετά τις μέρες πίεσης στις τράπεζες, η κυκλοφορία παρουσιάζεται μειωμένη, με βάση την εικόνα της Τροχαίας. 

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή σε συνεργάτες του και υπουργούς να προετοιμάσουν εναλλακτικές λύσεις για τον περιορισμό των μετακινήσεων, κάτι για το οποίο έχει ήδη δουλέψει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Στο τραπέζι είναι η θέση χρονικού ορίου στις μετακινήσεις, της τάξης του διώρου-τριώρου, διάστημα που θεωρείται ικανό, ώστε να κάνει κανείς όλες τις απαραίτητες δουλειές του, ενώ σχεδόν κλειδωμένη είναι ως ιδέα και ο ανώτατος αριθμός sms στο 13033. Πάντως, δεν θα πρόκειται για μόνο ένα sms ημερησίως, καθώς κάποιος μπορεί να θέλει να πάει στο σούπερ-μάρκετ, αλλά και να ασκηθεί ατομικά. Εξετάζεται, δε, το sms να είναι το μόνο μέσο εξόδου των πολιτών, με την εξαίρεση των μεγαλύτερων σε ηλικία πολιτών (ίσως άνω των 65), όπως άφησε να εννοηθεί ο Στέλιος Πέτσας, οι οποίοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν και την έγχαρτη βεβαίωση λόγω μικρής εξοικείωσης με την τεχνολογία.

Σε κάθε περίπτωση, όπως το έθεσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή, η κυβέρνηση έχει όλα τα βέλη στη φαρέτρα της, αλλά το πότε και πώς θα τα χρησιμοποιήσει είναι στο χέρι των πολιτών και ιδίως εκείνων των λίγων που συνήθως θολώνουν την εικόνα. Κατά πάσα πιθανότητα, οι όποιες ανακοινώσεις θα πρέπει να αναμένονται από την ερχόμενη εβδομάδα, ιδίως εφόσον έχει υπάρξει μια εξομάλυνση μετά τις απαράδεκτες εικόνες με τον συνωστισμό στις τράπεζες. 

Ενόψει Πάσχα, δε, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πάρει και άλλα μέτρα, με αυστηρότερους ελέγχους στα διόδια, ώστε να αναστρέφονται όσοι σκεφτούν ότι είναι ώρα για…ταξίδια, ενώ είναι σαφές, όπως ήταν από την πρώτη στιγμή, ότι πολίτες που διαμένουν μόνιμα στην περιφέρεια θα μπορούν με τη χρήση του εντύπου Ε1 να ταξιδέψουν κανονικά, χωρίς, όμως, το δικαίωμα της επιστροφής σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη. Κατά πληροφορίες, δε, η κυβέρνηση ετοιμάζεται και για περιορισμό των μετακινήσεων από νησί σε νησί, όπως π.χ. στα Δωδεκάνησα, αλλά και σε άλλα νησιωτικά συμπλέγματα, καθώς το κρούσμα στη Μύκονο έχει σημάνει συναγερμό στους νησιώτες που ζητούν μόνοι τους συνθήκες καραντίνας στα νησιά τους.