Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν διστάζει το τελευταίο διάστημα να εκφράσει την δυσαρέσκεια του για τη Γερμανία, αλλά και προσωπικά για την Άνγκελα Μέρκελ, με την οποία διατηρούσε πολύ καλές σχέσεις τα τελευταία χρόνια.

Η δυσαρέσκεια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έγινε ξεκάθαρη και στο άρθρο του για την γαλλική Le Monde, όπου κατάκρινε την Γερμανίδα Καγκελάριο για την στάση της χώρας της απέναντι στο ευρωομόλογο. Ο κ. Τσίπρας πρότεινε οι χώρες της ΕΕ που συμφωνούν να προχωρήσουν στην έκδοση του ευρωομόλογου αφήνοντας απέξω την Γερμανία και την Ολλανδία και συμπλήρωσε:  «Αν η Άνγκελα Μέρκελ, τελικώς προτιμήσει τα θετικά σχόλια του γερμανικού Τύπου, από την ηγετική υπέρβαση για την ενότητα της ευρωζώνης, τότε οι χώρες αυτές δεν πρέπει να διστάσουν να κάνουν τα επόμενα βήματα μαζί».

Η στάση της Γερμανίας στο συγκεκριμένο θέμα αποτελεί σαφώς έναν ακόμη λόγο για τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται ενοχλημένος με την Μέρκελ, αλλά η ψυχρότητα στις σχέσεις τους ξεκίνησε νωρίτερα και πιο συγκεκριμένα με τη στάση της Γερμανίας στο προσφυγικό και απέναντι στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Είναι μάλιστα πολύ χαρακτηριστική η ατάκα που χρησιμοποίησε στην συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega στις αρχές Μαρτίου, όταν είπε: «Ακούσατε καμία δήλωση της κ. Μέρκελ ενάντια στην Τουρκία; Πριν από λίγες ημέρες η καγκελάριος Μέρκελ ήταν στην Αγκυρα και έπαιζε με τα καθρεφτάκια με τον Ερντογάν».

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιστεύει πως η Γερμανίδα Καγκελάριος έχει βάλει σε δεύτερη μοίρα τον ηγετικό της ρόλο στην Ευρώπη κι ενδιαφέρεται πλέον κυρίως για τις εσωτερικές ισορροπίες και τις δημοσκοπήσεις στην Γερμανία. Θεωρεί μάλιστα πως είναι αρκετές οι στιγμές που με γνώμονα τα «εσωτερικά της θέματα» μπαίνει εμπόδιο στα συμφέροντα της Ένωσης και θεωρεί πως αν η στάση της Γερμανίας επιστρέψει «στις λογικές Σόιμπλε», τότε θα είναι η αρχή του τέλους για τη ευρωζώνη.

Στην συγκεκριμένη κρίση που αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ο Αλέξης Τσίπρας είναι πεπεισμένος πως οι συνέπειες μπορεί να είναι οδυνηρές αν η Γερμανία επιμείνει σε λογικές λιτότητας με μια οριστική διάλυση της Ένωσης.  Επιπλέον θεωρεί πως η Μέρκελ παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτό, καθώς το «γνωρίζει και το αφήνει να συμβεί».