Η σκηνή, υπό άλλες περιπτώσεις, μπορεί και να ήταν πρώτη είδηση: ο υφυπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος παίρνει στο κινητό του ένα sms με τις συνταγές που του έχει γράψει η γιατρός Γιώτα Λυμπεροπούλου, μέσω της πλατφόρμας για την άυλη συνταγογράφηση. Κι όμως, σε αυτή τη συγκυρία, η πλατφόρμα αυτή είναι άλλη μια ψηφίδα στην μάλλον απότομη ψηφιακή ενηλικίωση του ελληνικού Δημοσίου. 

Η διαδικασία δεν είναι πολυσύνθετη, αλλά είναι σχεδόν…επαναστατική για τα ελληνικά δεδομένα. Πλέον, οι ασθενείς και οι γιατροί θα εγγράφονται στο ehealth.gov.gr και με απλά βήματα και από τις δύο πλευρές, η άυλη συνταγή θα μπορεί να καταλήξει με ένα link στο κινητό τηλέφωνο του ασθενή. Θα μπορεί με αυτό να προσέλθει στο φαρμακείο ή, αν το επιθυμεί, θα μπορεί να την εκτυπώσει και πάλι από το μήνυμα ου θα έχει λάβει. Η συνταγή θα έχει συγκεκριμένη χρονική ισχύ, ενώ θα στέλνεται τακτικά, ιδίως εφόσον πρόκειται για επαναλαμβανόμενες συνταγές.  

Το σύστημα θεωρείται καινοτόμο για μια σειρά από λόγους. Αρχικά, χρονίως πάσχοντες θα μπορούν να εξυπηρετούνται εξ αποστάσεως και μάλιστα σε μια συγκυρία που συνίσταται στις ευπαθείς ομάδες να μην βγαίνουν από το σπίτι. Επίσης, οι γιατροί θα μπορούν να διεκπεραιώνουν το έργο της συνταγογράφησης γρήγορα και ευκολότερα, ενώ και το κράτος θα μπορεί να παρακολουθεί πιο στοχευμένα την πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης. 

Το καθεστώς της άυλης συνταγογράφησης δεν είναι, όμως, το μόνο στοιχείο που δείχνει ότι στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης γίνεται δουλειά. Φερ ειπείν, η πύλη gov.gr ετοιμαζόταν εδώ και μήνες και σχεδιαζόταν να λανσαριστεί τον Ιούνιο. Η έξαρση του κορονοϊού, όμως, έφερε την υλοποίηση της τερματικής πύλης πιο μπροστά. Πάνω από 500 υπηρεσίες και έγγραφα του δημοσίου εμφανίζονται ψηφιοποιημένα, ενώ πλέον μέσω του gov.gr μπορεί κανείς να βρει και τις φόρμες για την υπεύθυνη δήλωση και τις εξουσιοδοτήσεις.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης κλήθηκε να στήσει ένα πενταψήφιο νούμερο για τις κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις των πολιτών λόγω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας κυριολεκτικά μέσω σε μια μέρα και ενώ εξελίσσονταν και όλες οι εργασίες για την παραμετροποίηση του gov.gr. Το πενταψήφιο θα έπρεπε να είναι λειτουργικό και να ανταποκρίνεται στον μεγάλο όγκο μηνυμάτων, κάτι που συμβαίνει με δεδομένο ότι καθημερινά αποστέλλονται πάνω από 1 εκ. μηνύματα. Σημειωτέον, και το sms του 112 είναι πλήρως λειτουργικό, όπως έδειξε η πρόσφατη εμπειρία. Μάλιστα, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης είναι σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, προκειμένου να «σφίξει» και το πλαίσιο γύρω από τα sms, ώστε το 13033 να χρησιμοποιείται με φειδώ και με χρονικό περιορισμό για 2-3 ώρες. Κατά πληροφορίες, μάλιστα, ο υπουργός έχει ήδη έτοιμη την εναλλακτική για το πώς θα μπορούσε αυτό να γίνει. 

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που εξελίσσεται εδώ και μερικές εβδομάδες είναι μια επίπονη διαδικασία για την ψηφιοποίηση όσο περισσότερων διαδικασιών είναι εφικτό. Υπό άλλες προϋποθέσεις, αυτό δεν θα ήταν αυτονόητο. Κι όμως, παρ΄ όλες τις τεχνικές δυσκολίες που μπορεί να υπάρχουν στην αρχή τέτοιων μεγάλων projects, η εμπειρία των προηγουμένων εβδομάδων δείχνει πως στην οδό Φραγκούδη, δίπλα από το Πάντειο, όπου εδρεύει το Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κάτι γίνεται.