Λίγες ημέρες πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας κι αρχίζουν οι «αναταράξεις» στην οικονομία και συγκεκριμένα στις 12 Μαρτίου, ο Γιώργος Σταθάκης είχε δώσει μια πρώτη «γεύση» του νέου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ στα μέλη του πολιτικού συμβουλίου του κόμματος.

Μετά την πρώτη ανάγνωση του επρόκειτο να σταλεί στα περίπου 700 άτομα τα οποία συμμετέχουν στην κεντρική επιτροπή ανασυγκρότησης για παρατηρήσεις και τυχόν αλλαγές οι οποίες και θα συζητούνταν σε συνεδρίαση της ΚΕΑ πριν από το Συνέδριο. 

Στο πρόγραμμα, μεταξύ άλλων προβλέπονταν αύξηση των ανέργων στην Ευρώπη κατά 25 εκατομμύρια άτομα και προτείνονταν η χώρα να επιστρέψει στην παραγωγή, σημειώνοντας πως η οικονομική κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι ο αναπτυσσόμενος δυτικός κόσμος δεν παράγει πια παρά μόνο το 35% της παγκόσμιας παραγωγής.

Τα δεδομένα όμως τον τελευταίο μήνα έχουν αλλάξει. Μια άλλη παγκόσμια οικονομική κρίση, που δεν είχε προβλεφθεί στους τόσους μήνες προεργασίας του προγράμματος, χτυπάει την… πόρτα όχι μόνο της χώρας, αλλά και της Ευρώπης και φέρνει νέα δεδομένα στο τραπέζι.

Το πρόγραμμα λοιπόν «επικαιροποιείται» με βάση τα νέα δεδομένα, που αναμένεται να αυξήσουν μεταξύ άλλων και τον αριθμό των ανέργων που προβλέπονταν πως θα δημιουργηθούν τα επόμενα χρόνια.

Η «λύση» στο πρόγραμμα παραμένει η ίδια κι αφορά την αύξηση της παραγωγής στη χώρα μας και μάλιστα φαίνεται η ανάγκη αυτή να γίνεται πλέον ακόμη πιο επιτακτική.   

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως δεν θα περιμένει το πρόγραμμα για να καταθέσει προτάσεις για την στήριξη της οικονομίας. Μέσα στις επόμενες ημέρες, δεν αποκλείεται ακόμη κι αύριο, να παρουσιάσει ένα «κοστολογημένο», όπως σημειώνεται οικονομικό πρόγραμμα με προτάσεις στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν στόχο την στήριξη των πληγέντων επιχειρήσεων, αλλά και ένα σχέδιο για την ανάπτυξη την επόμενη ημέρα, αφού όπως σημειώνεται η οικονομία μόνο με ένα ισχυρό «θετικό σοκ» θα μπορέσει να ξεπεράσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τις συνέπειες αυτής της κρίσης.