Μετά την παράταση του περιορισμού των μετακινήσεων μέχρι τις 27 Απριλίου, η κυβέρνηση κρατάει στην αναμονή το επόμενο όπλο στην φαρέτρα της που αφορά στην αυστηροποίηση των μέτρων. Σε αυτή τη φάση πάντως δεν προβλέπεται να το ενεργοποιήσει, αν και παραμένουν οι αυστηροί έλεγχοι ενόψει Πάσχα. Εφόσον η χώρα περάσει τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες με την καμπύλη των κρουσμάτων να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, αναμένεται μέσα στον Μάιο και η σταδιακή άρση των περιορισμών, που πάντως θα γίνει σε δυο φάσεις: πρώτον, με κλιμακωτή χαλάρωση της απαγόρευσης κυκλοφορίας και δεύτερον, με εξετάσεις αντισωμάτων που θα δίνουν μια συνολική εικόνα της εξάπλωσης του ιού στη χώρα. Εξυπακούεται πως θα ακολουθήσουν αποφάσεις για τον άνοιγμα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με αυστηρούς πάντως περιορισμούς, ενώ ακόμη δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για τις πανελλήνιες εξετάσεις ούτε και για τις εξεταστικές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Η κυβέρνηση πάντως ανησυχεί για τη συμπεριφορά της κοινωνίας ενόψει των γιορτινών ημερών και ειδικότερα από την πιθανή έξοδο που θα μπορούσαν να επιδιώξουν οι κάτοικοι των αστικών κέντρων. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό, αφού η πιθανότητα διάδωσης του κορονοϊού σε περιοχές που ο πληθυσμός δεν έχει προσβληθεί από τον ιό, θα επιβάρυνε δραματικά το υγειονομικό σύστημα της Περιφέρειας και κατ’επέκταση της Αττικής, αφού πολλά περιστατικά θα έπρεπε μετά να μεταφερθούν στην πρωτεύουσα. Ακόμη πιο δύσκολο θα είναι να μεταφερθεί κόσμος από περιοχές με δυσκολία στην μετακίνηση, ειδικά σε μια περίοδο που εκ των πραγμάτων οι μετακινήσεις έχουν μειωθεί με δραματικό ρυθμό. Το καθολικό κλείσιμο των διοδίων που είχε αρχικά εκφραστεί ως πρόταση, δεν φαίνεται να επικρατεί ως λύση καθώς απαιτεί και μεγάλες αποζημιώσεις στους εργολάβους.

Η «κορύφωση της καμπύλης»

Για κορύφωση της καμπύλης του κορωνοιού στη χώρα, και εν συνεχεία για καθοδική της πορεία έκανε η λόγο Βάνα Σύψα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Πολύ σύντομα θα βλέπουμε καθοδική πορεία της καμπύλης, αλλά είναι πολύ εύκολο αυτό να αλλάξει και να ξεφύγει γιαυτό πρέπει να παραμείνουμε στα μέτρα αυτά που έχουμε για να αξιοποιήσουμε το όφελος της προσπάθειας μας. Θεωρώ τουλάχιστον σε ότι αφορά τις εισαγωγές σε ΜΕΘ ακόμα και μες την εβδομάδα θα παρατηρήσουμε αυτή τη μείωση στην καμπύλη» δήλωσε η κυρία Σύψα, αναφέροντας πως καθημερινά λαμβάνει στοιχεία και προσπαθεί να κάνει κάποιες, βραχυπρόθεσμες κυρίως, εκτιμήσεις όσον αφορά το πόσοι θα χρειαστεί να εισαχθούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Όπως ανέφερε συγκεκριμένα η κ. Σύψα, τα στοιχεία που επεξεργάζεται και λαμβάνει από τον ΕΟΔΥ αλλά και όσα βλέπουμε σε σχέση με τους θανάτους και τις εισαγωγές σε ΜΕΘ, την οδηγούν στην εκτίμηση πως τις επόμενες λίγες μέρες θα δούμε μια μείωση των ατόμων που θα χρειάζονται εισαγωγή στις ΜΕΘ και λίγο πιο μετά μια μείωση στους θανάτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκα χθες, οι νεκροί από τον κορονοϊό στην Ελλάδα είναι 73, με τα νέα κρούσματα να είναι 62 και το σύνολό τους να ανέρχεται σε 1.735.