Ο συμβιβασμός αυτός δεν θα προβλέπει κατά πληροφορίες την ομογενοποίηση του χρέους που θα δημιουργήσουν τα πακέτα στήριξης της οικονομίας που αναμένεται να ρίξουν οι κυβερνήσεις στις οικονομίες των χωρών αλλά φαίνεται πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα έχει ένα κυρίαρχο ρόλο που δεν θα συνοδεύεται από τους αυστηρούς όρους που συνόδευαν την δημιουργία του τα πρώτα μνημονιακά χρόνια. Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες μιλούν για ένα πακέτο «μαμούθ» που θα δώσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομικών, αντίστοιχο με αυτό που αναμένεται να ρίξουν ΗΠΑ και Ιαπωνία που θα προσεγγίζει το 1 τρισ. δολάρια για την καθεμία χώρα ξεχωριστά.

«Η ΕΕ θα προστατεύσει τους Ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού» διαβεβαίωσαν οι Πρόεδροι των Ευρωπαϊκών Θεσμών που επικοινώνησαν - μέσω τηλεδιάσκεψης- χθες. Οι Σαρλ Μισέλ, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, Νταβίντ Σασόλι και Μάριο Σεντένο υποστήριξαν στο κοινό ανακοινωθέν πως υπάρχει μεγάλο περιθώριο αλληλεγγύης εντός των υφιστάμενων μέσων και των θεσμικών οργάνων.

Τη λύση περιέγραψε χθες στο briefing και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέγοντας πως αυτό που έχει σημασία είναι να βρεθεί ένας κοινός μηχανισμός, μέσα από τον οποίο θα μπορέσουν να δανειστούν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. με ένα λογικό χαμηλό κόστος, για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού. «Ένας τέτοιος μηχανισμός θα βρεθεί. Αν θα είναι ο μηχανισμός του ομολόγου ή θα είναι ένας μηχανισμός, όπως, για παράδειγμα, δανεισμού του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και μετά διανομή στα κράτη-μέλη, είναι κάτι που θα το δούμε όσο προχωρούν οι ημέρες. Σημασία έχει, όμως, να υπάρχει η αλληλεγγύη και η κοινή δράση που απαιτούν αυτές οι έκτακτες συνθήκες της πανδημίας που ζούμε τώρα. Εκτιμούμε ότι τελικά οι ηγέτες όλων των κρατών-μελών θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα λάβουν τις σωστές αποφάσεις», είπε ο κ. Πέτσας.

Οι αναλυτές πάντως θεωρούν πως καθοριστικής σημασίας θα είναι το σήμα που θα δοθεί από το σημερινό Eurogroup, το εάν δηλαδή οι Υπουργοί Οικονομικών θα εξέλθουν της τηλεδιάσκεψης με μια συμφωνία που θα υποδηλώνει την πρόθεση για αλληλεγγύη μεταξύ των Ευρωπαϊκών κρατών, χωρίς την τιμωρητική διάθεση που επέδειξαν τα πρώτα χρόνια που ακολούθησαν την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 απέναντι στις χώρες του Νότου, ώστε με την απόφασή τους να σηματοδοτήσουν στην πράξη την κοινή πολιτική αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας στην οικονομία της ηπείρου.