Σε όλους τους τόνους ξορκίζει το Μέγαρο Μαξίμου τα σενάρια για χαλάρωση των περιορισμών στην κυκλοφορία των πολιτών, καθώς αυτά διακινδυνεύουν αυτή τη στιγμή την επιτυχία της όλης στρατηγικής που εφαρμόζεται με συστηματικότητα από τους πολίτες όλες τις προηγούμενες εβδομάδες.

Υπό αυτό το πρίσμα, κυβερνητικά στελέχη «βάζουν πάγο» στη σεναριολογία που διακινείται για έναν οδικό χάρτη χαλάρωσης που θα ξεκινήσει να περιγράφεται από το κυβερνητικό επιτελείο, εφόσον όλα έχουν πάει καλά ως τις 27 Απριλίου. H 27η Απριλίου, βεβαίως, είναι αναντίρρητα ένα ορόσημο, εφόσον τότε ολοκληρώνεται, με τα σημερινά δεδομένα, ο κύκλος των περιοριστικών μέτρων που έχουν τεθεί. Σε κάθε περίπτωση, η 28ηΑπριλίου δεν θα είναι μια μέρα χωρίς μέτρα και λογικά θα ακολουθήσει και νέα παράταση. Εφόσον, όμως, έχουν πάει όλα καλά και, μετά την «επιπέδωση της καμπύλης» που παρατηρείται, ακολουθήσει η κάμψη, τότε η κυβέρνηση μπορεί να συζητήσει εναλλακτικά σενάρια για το πώς θα μπορούσε να ξεκινήσει η διαδικασία κλιμακωτής και εξαιρετικά προσεκτικής άρσης κάποιων πρώτων περιορισμών. 

Σήμερα, όμως, δεν είμαστε σε αυτή τη φάση, εξ ου και θεωρείται κομβικό να «βγει» ο Απρίλιος με απαρέγκλιτη τήρηση του υφιστάμενου σχεδιασμού. Κυβερνητικά στελέχη, δε, θεωρούν επιζήμιο το να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση σε αυτή τη φάση, με δεδομένη και την κόπωση που ξεκινά να παρατηρείται σε μερίδα των πολιτών, οι οποίοι μπορεί να ενθαρρύνονται και από τα συγκρατημένα αισιόδοξα μηνύματα των επιστημόνων. Με δεδομένο, δε, και ότι προοδευτικά θα ξεκινήσει να βελτιώνεται ο καιρός και να ανεβαίνει η θερμοκρασία, η κυβέρνηση δεν θέλει να ρισκάρει…βόλτες των πολιτών, οι οποίοι μπορεί να εφησυχάσουν και να αισθανθούν ότι ο κίνδυνος πέρασε. Εξ ου και το μήνυμα που διαχέεται κεντρικά είναι ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού, ενώ, όπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας χθες, «η άρση των μέτρων δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι μαραθώνιος, δεν είναι σπριντάρισμα.». Μάλιστα, τις επόμενες μέρες δεν αποκλείεται να υπάρξει και πρόσθετη αυστηροποίηση μέτρων, με διπλασιασμό των προστίμων στους δρόμους, αλλά και εντατικές περιπολίες στα διόδια και τους παρακείμενους των εθνικών οδών δρόμους.

Σε κάθε περίπτωση, όποτε και αν ξεκινήσει η προετοιμασία μιας «στρατηγικής εξόδου» για τη χώρα μας, τον πρώτο λόγο και τον κεντρικό συντονισμό θα έχει το υπουργείο Υγείας, όπως έχει προκύψει από τις αλλεπάλληλες συσκέψεις που γίνονται σε κορυφαίο επίπεδο στο Μέγαρο Μαξίμου. Η εμπλοκή του Υγείας θεωρείται κομβική, καθώς και η στρατηγική που ακολουθείται σήμερα έχει τη σφραγίδα της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, η οποία επεξεργάζεται καθημερινά και όλα τα δεδομένα, από όλα τα υπουργεία και τις υπηρεσίες και αναλόγως κάνει εισηγήσεις. Έτσι, αντίστοιχο είναι και το μοντέλο που θα ακολουθηθεί, όποτε και αν αποφασιστεί ότι απαιτείται ένα σχέδιο κλιμακωτής χαλάρωσης των περιορισμών.