Ο Βουλευτής με ερώτησή του προς τον αρμόδιο Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων ζήτησε επίσης και την άμεση ολοκλήρωση της καταγραφής των εν λόγω επιχειρήσεων, ώστε να έχουν πρόσβαση στα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις. Την Ερώτηση συνυπέγραψαν άλλοι 44 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ήδη λαμβάνονται γενναία μέτρα με τη Γαλλία να έχει ανακοινώσει τη διάθεση 4 δις ευρώ και αντίστοιχα τη Γερμανία να σχεδιάζει τη διάθεση 2 δις ευρώ για την υποστήριξη των εγχώριων start-up οικοσυστημάτων. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups) που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο ή στάδιο ανάπτυξης είναι οικονομικά ασταθείς με περιορισμένους πόρους, συχνά μηδενικά έσοδα ή χρηματοδοτήσεις και λιγότερες επιλογές στην απόκτηση πιστώσεων με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επιβιώσουν. Ακόμα και εκείνες που καταφέρνουν να μείνουν ζωντανές οδηγούνται αναγκαστικά σε απολύσεις και αναστολή λειτουργίας.

Οι ελληνικές τουριστικές startups καταγράφουν μηδενική δραστηριότητα και έχουν εκπέμψει ήδη σήμα κινδύνου με τις μικρότερες να έχουν ήδη σταματήσει τη λειτουργία τους και τις μεγαλύτερες να εχουν ανακοινώσει απολύσεις και διαθεσιμότητα μεγάλου αριθμού στελεχών και προσωπικού.

Ο κ. Μεϊκόπουλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο μεγάλο πρόβλημα του ελληνικού start-up οικοσυστήματος το οποίο δεν έχει χαρτογραφηθεί και βρίσκεται ακόμα σε φάση οργάνωσης, ενώ δεν υπάρχει καταγραφή του αριθμού και της ταυτότητας των start-ups με συνέπεια να μην έχουν πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις πρόσβαση στα μέτρα υποστήριξης λόγω των επιπτώσεων του κορoνοϊού.

«Οι start-ups που παρέμειναν και προτίμησαν την Ελλάδα τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης δημιουργώντας θέσεις εργασίας, συγκρατώντας τα νέα ταλέντα και καινοτομώντας σε παραδοσιακούς και νέους τομείς, όπως αυτούς του τουρισμού, των μεταφορών και της υγείας που είναι κρίσιμοι για τη χώρα, βρίσκονται μπροστά σε μια νέα πρόκληση την οποία δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν χωρίς κρατική ενίσχυση και σοβαρή πρωτοβουλία», δήλωσε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.