Είναι χαρακτηριστικό ότι το ωκεανογραφικό Yavuz έφυγε από το Οικόπεδο 8 της Κυπριακής ΑΟΖ, αν και αναλυτές σε Αθήνα και Λευκωσία υποστηρίζουν πως οι στρατηγικές επιδιώξεις της Άγκυρας στην περιοχή δεν αναθεωρούνται και η επεκτατική της πολιτικής θα παραμείνει σταθερή. Όμως η απομάκρυνση των προσφύγων από τον Έβρο και η αποχώρηση του ωκεανογραφικού από την Κυπριακή ΑΟΖ αποδεικνύουν πως οι προτεραιότητες της Τουρκικής κυβέρνησης έχουν προσαρμοστεί στην πραγματικότητα που φέρνει η εξάπλωση της πανδημίας.

«Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που συνήθως δεν διστάζει να ακολουθήσει αυστηρές τακτικές, παραμένει ασυγκίνητος στις εκκλήσεις ιατρικών ενώσεων και πολιτικών της αντιπολίτευσης να δώσει εντολή στον κόσμο να σταματήσει να πηγαίνει στη δουλειά και να μείνει σπίτι, επιμένοντας ότι οι τροχοί της οικονομίας πρέπει να συνεχίσουν να γυρίζουν», αναφέρει δημοσίευμα του Guardian, υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία ακόμα ανακάμπτει από την κατάρρευση του νομίσματός της το 2018, κάτι που κάνει ειδικούς να πιστεύουν ότι μια νέα οικονομική κρίση εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού είναι αναπόφευκτη.

Παρότι πάντως ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ενισχύσει τα μέτρα περιορισμού της επιδημίας, αναστέλοντας τις διεθνείς πτήσεις και περιορίζοντας τις μετακινήσεις μεταξύ των πόλεων και τις δημόσιες συγκεντρώσεις και συλλογικές προσευχές, επικρίνεται όλο και περισσότερο καθώς εξακολουθεί να αρνείται την επιβολή γενικής απαγόρευσης, καθώς εκφράζει φόβους γενικής παράλυσης της οικονομίας. Καθώς όμως ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται ραγδαία, πολλοί ζητούν πλέον να ακολουθηθεί το παράδειγμα της Ιταλίας ή της Γαλλίας και να επιβληθεί γενική απαγόρευση στις μετακινήσεις του πληθυσμού. Ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε πάντως την ενίσχυση των δομών του συστήματος υγείας με δύο νέα νοσοκομεία εντός 45 ημερών στην Κωνσταντινούπολη, όπου εντοπίζεται το 60% των κρουσμάτων στη χώρα.

Η Αθήνα παραμένει σε επιφυλακή

Η Αθήνα παρακολουθεί προσεκτικά τα όσα συμβαίνουν στην Άγκυρα χωρίς όμως να χαλαρώνει τα μέτρα επιτήρησης σε Αιγαίο και Έβρο. Χθες μάλιστα συνεχίστηκαν οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, με μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά. Όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, οκτώ F-16 προχώρησαν σε 18 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και σε πέντε παραβάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας. Επιπρόσθετα σημειώθηκαν και δύο εικονικές αερομαχίας. Μάλιστα δυο εκ των παραπάνω παραβιάσεων ήταν υπερπτήσεις που πραγματοποίησε τουρκικό ζεύγος F-16, στις 16:20 πάνω από τη Ρω και στις 16:25 πάνω από τη Στρογγύλη στα 31.000 πόδια.