Ούτε για να ανάψουν ένα κερί δεν θα μπορούν να προσέλθουν οι πιστοί στις εκκλησίες κατά τη διάρκεια  της Μεγάλης Εβδομάδας, αρχής γενομένης κιόλας από την Κυριακή των Βασϊων, καθώς κυβέρνηση και Διαρκής Ιερά Σύνοδος στέλνουν από κοινού μήνυμα ότι το φετινό Πάσχα, αλλά και η πορεία της κορύφωσης του Θείου Δράματος θα είναι ριζικά διαφορετικά σε σχέση με το παρελθόν. 

Η εν λόγω εξέλιξη αποτελεί λεπτή, αλλά άκρως ουσιαστική διαφοροποίηση σε σχέση με ό,τι ισχύει ως και σήμερα. Αυτή τη στιγμή, μπορεί οι λειτουργίες και οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας να γίνονται κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς πιστούς, όλη την υπόλοιπη μέρα, όμως, οι πόρτες των ναών είναι ανοιχτές. Αυτό, συνεπώς, αφήνει περιθώριο για πιστούς να πάνε και να ανάψουν ένα κερί ή να προσευχηθούν, εφόσον το επιθυμούν. Δεν πρόκειται για παρασπονδία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, αλλά για πρόβλεψη της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που διέπει τη λειτουργία των ναών. Από την Κυριακή, αυτό δεν θα είναι πλέον εφικτό. Όπως διαβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές το Reader.gr, καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας οι πόρτες των ναών θα είναι κλειδωμένες, με εξαίρεση την ώρα των ακολουθιών, αλλά και τις λοιπές ώρες που αναγράφονται στην εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου, μόνο για τους ιερωμένους και τους βοηθούς των θρησκευτικών λειτουργών.

«Οι λειτουργίες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών και οι πόρτες θα είναι κλειστές για τους πιστούς», είπε χθες το βράδυ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας (ΑΝΤ1), διευκρινίζοντας όσα είχε πει το μεσημέρι στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών που προκάλεσαν την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε παρόμοιο μήκος κύματος και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η ατομική προσευχή δεν προβλέπεται στους κατ’ εξαίρεση λόγους μετακίνησης, άρα οι εκκλησίες είναι κλειστές για το κοινό». «Προς το παρόν θα αρκεστούμε στην ατομική προσευχή, δίπλα στις εικόνες που ο καθένας μπορεί να έχει στο σπίτι του. Οι ιερές ακολουθίες θα μεταδοθούν από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, το διαδίκτυο», προσέθεσε, για να καταστήσει σαφές ότι ούτε για…προσκήνυμα στις εικόνες δεν θα προσέρχονται οι πιστοί στους ναούς. 

Ομολογουμένως, όπως βεβαιώνουν τόσο κυβερνητικές πηγές όσο και πηγές της Ιεράς Συνόδου, κανένας συνωστισμός δεν είχε παρατηρηθεί μέχρι στιγμής στους ιερούς ναούς από πολίτες που ήθελαν να ανάψουν ένα κερί. Αρκετοί πιστοί είχαν κάνει χρήση της δυνατότητας αυτή π.χ. επιστρέφοντας από το σούπερ μάρκετ, χωρίς να γίνει κατάχρηση της ατομικής προσευχής. Η κόπωση, όμως, συνδυαστικά με τη Μεγάλη Εβδομάδα και το αίσθημα κατάνυξης των πιστών θα μπορούσαν να λειτουργήσουν υπονομευτικά για το σχέδιο της κυβέρνησης να αποφεύγεται ο μαζικός συγχρωτισμός πολιτών. Κάπως έτσι, μετά τη χθεσινή εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου που προκάλεσε ανησυχίες, το Μέγαρο Μαξίμου συνεννοήθηκε με την Ιεραρχία, προκειμένου να υπάρξει διασαφήνιση ότι το εκτεταμένο ωράριο αφορά μόνο τους θρησκευτικούς λειτουργούς και όχι τους πολίτες.