Σε πυροσβεστικές παρεμβάσεις αναλίσκεται η κυβέρνηση, προκειμένου να σβήνει τις…κατά τόπου εστίες απειθαρχίας και συνωστισμού που προκύπτουν και θέτουν σε κίνδυνο την κοινή προσπάθεια που είναι σε εξέλιξη εδώ και έναν μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr, δε, παρά την τήρηση των μέτρων από τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, πάντως, στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει προβληματισμός για την Κυριακή του Πάσχα, καθώς σε γνώση του πρωθυπουργικού κύκλου έχουν περιέλθει διάφορες…προσκλήσεις για ψήσιμο που διακινούνται κάτω από τα ραντάρ.

Μέχρι την Κυριακή του Πάσχα, όμως, υπάρχει ακόμα δρόμος και καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί. Δεν είναι, δε, στο τραπέζι καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας, έστω για λίγες ώρες από τις βραδινές ώρες του Μεγάλου Σαββάτου, όπως ρητά έχει ξεκαθαρίσει από την προηγούμενη εβδομάδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. 

Σε αυτό το στάδιο, η κυβέρνηση παρεμβαίνει, όπου υπάρχει εστία προβλήματος. Για παράδειγμα, σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο αξιολογήθηκαν οι εικόνες από μαρίνες και πάρκα που παρουσιάστηκαν το Σάββατο. Δεν υπήρξε γραμμή για σκλήρυνση των μέτρων, ενώ και ο Σωτήρης Τσιόδρας στην απογευματινή ενημέρωση εμφανίστηκε καθησυχαστικός, υπεραμυνόμενος του δικαιώματος των πολιτών στη σωματική άσκηση, αρκεί να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις. Βεβαίως, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος επικοινώνησε και με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου, αλλά και με τους δημάρχους του παραλιακού μετώπου της Αττικής, ώστε να ενταθούν οι έλεγχοι στα σημεία που παρατηρείται μεγάλη προσέλευση. Μιλώντας, δε, την Κυριακή στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος εμφανίστηκε αποφασισμένος, αν συνεχιστεί η κατάσταση που παρατηρήθηκε όλο το Σαββατοκύριακο, να παρέμβει και να επιτρέπει το περπάτημα μόνο σε δημότες του Παλαιού Φαλήρου. 

Άμεση ήταν η παρέμβαση και στο ζήτημα των εκκλησιών. Αν και η συντριπτική πλειοψηφία των ναών παραμένουν κλειστοί, παρατηρήθηκαν παραβιάσεις της Κοινής Υπουργικής Απόφασης στο Κουκάκι και στην Κέρκυρα. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ζήτησε να υπάρξει παρέμβαση εισαγγελέα, ενώ στη συνέχεια ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας επικοινώνησε με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλειώτα, προκειμένου να ακολουθήσουν οι δέουσες εισαγγελικές ενέργειες, με το δεδομένο ότι οι ιερείς των ναών παραβίασαν τον νόμο. Πάντως, όπως τονίζουν από το κυβερνητικό επιτελείο, πρόκειται για εξαιρέσεις σε μια γενική εικόνα συμμόρφωσης, σε στενή συνεργασία και με τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο. 

Άμεση είναι και η αντίδραση της κυβέρνησης για τα κρούσματα που παρατηρούνται σε καταυλισμούς Ρομά, όπως ο καταυλισμός στο Δροσερό Ξάνθης, αν και η εικόνα από τα δείγματα του εργαστηριακού ελέγχου στη Λάρισα είναι ενθαρρυντικά. Πάντως, στη Λάρισα, παρά την εισήγηση του δημάρχου Απόστολου Καλογιάννη για χαλάρωση της περιμέτρου της καραντίνας, λόγω των λίγων κρουσμάτων στην κοινότητα, ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς απέρριψε διαρρήδην την ιδέα. 

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση επιλέγει να αντιδρά, όπου προκύπτει ανάγκη, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η καλή εικόνα που παρατηρείται στην καμπύλη της επιδημίας όλες τις τελευταίες μέρες. Και αυτό με το βλέμμα στο τέλος του τρέχοντος κύκλου των περιορισμών στις 27 Απριλίου. Βεβαίως, όπως είπε χθες (ΣΚΑΪ) η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, η καλή εικόνα δεν θα ξεχυθούμε στους δρόμους και το πιθανότερο σενάριο είναι η νέα παράταση του περιορισμού μετακινήσεων για άλλες δύο εβδομάδες. Αν, όμως, η κατάσταση είναι καλή, τότε θα ξεκινήσει να σχεδιάζεται ένα σχέδιο σταδιακής «εξόδου», με πολύ προσεκτικά βήματα και πάντα με γνώμονα τις οδηγίες του κ. Σωτήρη Τσιόδρα και της ομάδας των ειδικών λοιμοξιολόγων.