Για το λόγο αυτό τα κυβερνητικά στελέχη επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους πως και την ημέρα του Πάσχα ισχύει ό,τι και τις υπόλοιπες ημέρες. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, «ο ιός δεν κάνει διακρίσεις σε μέρες». Πρόσθεσε ότι ισχύουν όλα τα μέτρα στο ακέραιο και πως στις μετακινήσεις δεν περιλαμβάνονται οι επισκέψεις σε σπίτια συγγενών και φίλων. «Να μην έχει κανείς αμφιβολία ότι θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα όπως και τα πρόστιμα για τις υπαίθριες συγκεντρώσεις», τόνισε. Υπογράμμισε ότι το μεγάλο στοίχημα της ημέρας είναι ένα: «Μη θέσουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας και τη ζωή των ηλικιωμένων που όπως δείχνουν οι στατιστικές είναι οι πλέον ευάλωτοι».

Στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται πως υπάρχει κούραση στην κοινωνία από την κοινωνική αποστασιοποίηση και την καραντίνα που διαρκεί ήδη τέσσερις εβδομάδες. Όμως διαμηνύουν πως πρέπει όλοι να αντιλφηθούν πως υπάρχει ακόμη δρόμος, ότι είμαστε ακόμη στη μέση της διαδρομής. Για το λόγο αυτό, έχουν ήδη δώσει εξαρχής μια ημερομηνία ορόσημο, την 27η Απριλίου, που θεωρείται συμβολικά το peak της πανδημίας στη χώρα κι έκτοτε ξεκινά η σταδιακή άρση των μέτρων.

Η άρση των μέτρων θα γίνει πάντως σταδιακά, όταν κριθεί πως τόσο ο ρυθμός μετάδοσης, το περίφημο R είναι αρκετά κάτω από το 1 και όταν γίνει σαφές ότι το επιτρέπει και η βελτίωση του καιρού. Σύμφωνα με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς, στο πρώτο «κύμα» στόχος είναι να ανοίξουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα και τα κομμωτήρια. Στο δεύτερο «κύμα» τα καταστήματα εστίασης και στο τρίτο «κύμα» θα ανοίξουν τα πολυκαταστήματα. Στο τραπέζι μάλιστα υπάρχει και η σταδιακή κατάργηση του sms.

Χθες ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στην εντατικοποίηση των ελέγχων σε κομβικά σημεία του εθνικού δικτύου, που είχε ως αποτέλεσμα τις τελευταίες τέσσερις ημέρες να αφαιρεθούν οι πινακίδες από 236 οχήματα. Επίσης, όπως είπε, σε εξέλιξη βρίσκεται ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο σε συνέχεια των ιχνηλατήσεων των επαφών των κρουσμάτων της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα. Πραγματοποιούνται μαζικά και ταυτόχρονα 1230 έλεγχοι στο σύνολο των οικισμών των Ρομά της Θεσσαλίας.