Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο τηλεοπτικό κανάλι Κόντρα την Τετάρτη το βράδυ με αφορμή τις κυβερνητικές διαρροές για χρήση του "μαξιλαριού" ασφαλείας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Ελεγαν ότι είναι αχρείαστο, ότι δεν υπάρχει το μαξιλάρι. Ελεγαν ότι είναι η μεγαλύτερη γκάφα της οικονομικής επιστήμης.

Τις διαρροές τις άκουσα με επιφυλάξεις Αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία έχει μεγάλη δυνατότητα να σταθεί όρθια λόγω του μαξιλαριού που αφήσαμε. Η κυβέρνηση πρέπει να μας δώσει με πλήρη διαφάνεια την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών».

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας τόνισε πως μετά το Πάσχα θα προτείνει συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή για τα οικονομικά και «θα ζητήσω από τον κ. Μητσοτάκη να μας πει που ξοδεύτηκαν τα χρήματα. Το πως και το γιατί.

Εμείς ζητήσαμε να σπάσει ο κουμπαράς για να στηριχθεί η οικονομία, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η μομφή είναι για το σχέδιο, αν υπάρχει για το σχέδιο. Αν ο στόχος του κ. Μητσοτάκη αδρανεί τώρα για να μας βάλει σε προγράμματα αργότερα, θα βρει αντιμέτωπη με τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Και ποτέ δεν είπαμε να δαπανηθεί όλο το μαξιλάρι. Μιλήσαμε για 14 δις ευρώ».

«Υπάρχει μια εξαιρετικά σημαντική η δυνατότητα να στηριχθεί η ελληνική οικονομία χάρη στο μαξιλάρι που διασφάλισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν υπήρχε μπορεί να είχαμε χρεοκοπήσει και να μην το ξέραμε» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Γιατί δεν προχωρά στην στοχευμένη εκταμίευση ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές απώλειες όταν θα επανεκκίνησει η οικονομία; Αναρωτήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπληρώνοντας ότι «η ύφεση του 10% που βλέπουν οι εκτιμήσεις τις τελευταίες μέρες μπορεί να είναι το καλύτερο σενάριο και τα πράγματα να είναι πολύ χειρότερα».

«Η λογική της εμπροσθοβαρούς στήριξης της οικονομίας είναι αναγκαία γιατί μετά αν η οικονομία πέσει σε βαθιά ύφεση θα είναι πολύ δύσκολο» να επανέλθει είπε ο κ. Τσίπρας φέρνοντας ένα παράδειγμα από τη φυσική και σε αντιδιαστολή αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που παρουσίασε λίγες μέρες πριν ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Παρουσιάσαμε ένα πρόγραμμα με τρεις άξονες: ποσότητα μέτρων, ποιότητα μέτρων και το πότε θα γίνουν, η χρονικότητα των μέτρων.14.3 δις ευρώ επέκταση και τα υπόλοιπα. Αν τα ίδια λεφτά δοθούν σε τρεις μήνες δεν θα φτάνουν να καλύψουν τις ανάγκες τότε».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως «θα πρέπει να δοθούν τώρα για να κρατηθούν εν ζωή οι επιχειρήσεις» εκφράζοντας παράλληλα το φόβο ότι αν δεν δοθούν τώρα, «θα βρεθούμε να ζήσουμε σε μια χειρότερη περίοδο από εκείνη των μνημονίων».

«Δεν έχει δικαίωμα η κυβέρνηση να σφυρίζει κλέφτικα και να αγνοεί τις παρεμβάσεις μας και να μην δίνει λογαριασμό πότε, για ποιόν και πως τα χρησιμοποιεί» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως έχει δώσει 14 δις κι έχει δώσει 4 δις

«Που είναι τα 14 δις που δίνει όπως είπε στο διάγγελμά του; 4 δις δίνει συνολικά. Για ποιο λόγο μιλάει για 14 δις; Για ποιο λόγο μέχρι χθες δεν έλεγε τίποτα για το μαξιλάρι και τώρα μας λέει ότι το έχει ξοδέψει»

«Δεν θα τα αφήσω να πέσουν κάτω. Θα καταθέσω πρόταση για προ ημερησίας συζήτηση στην Βουλή για την Οικονομία ώστε να δώσει εξηγήσεις ο κ. Μητσοτάκης για το τι σχέδιο έχει και για το που θα πάνε τα χρήματα που αντί για την εργασία φαίνεται να ενισχύονται μονοδιάστατα συγκεκριμένες επιχειρήσεις όπως έγινε στο παρελθόν με τις Τράπεζες».

«Εμείς ήμασταν αυτοί που ζητήσαμε «να σπάσει ο κουμπαράς» υπέρ όμως της Εργασίας, της Οικονομίας και της Κοινωνίας. Ο κουμπαράς είναι 37 δις. Τα 16 είναι κλειδωμένα για τις αποπληρωμές των δανειακών μας υποχρεώσεων. Η μομφή δεν είναι γιατί σπάει ο κουμπαράς αλλά για το σχέδιο της κυβέρνησης, αν υπάρχει…»

«Αν ο στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να αδρανήσει τώρα, για να μας βάλει αργότερα σε μνημόνια να ξέρει ότι θα βρει απέναντί του ολόκληρη την κοινωνία» πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τι συμβαίνει με το voucher των 600 ευρώ

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα ζητηθούν εξηγήσεις και για την ενίσχυση στους νέους επιστήμονες με το voucher των 600 ευρώ μέσω κατάρτισης καθώς όπως είπε με την επιλογή της κυβέρνησης χρηματοδοτούνται με 80 εκατομμύρια οι ιδιοκτήτες ΚΕΚ. "Είναι αδιανόητη η επιλογή να πάρουν τα χρήματα με την διαδικασία των voucher που είναι μειωτική για τους επιστήμονες. Θα μπορούσαν τα χρήματα να πάνε στους επιστήμονες και όχι να δωθούν 80 εκατομμύρια στους ιδιοκτήτες ΚΕΚ. Το θέμα θα τεθεί και θα ζητήσουμε απαντήσεις", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην δημοκρατία οι κυβερνήσεις δεν είναι ανεξέλεγκτες είπε ο κ. Τσίπρας και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν δίνει εξηγήσεις στην Βουλή και δεν συγκάλεσε το Συμβούλιο Πολιτικών αρχηγών.

Αστείο να μην σκέφτεται ο κ. Μητσοτάκης πώς θα ξεμπερδέψει από τον κορονοϊό, αλλά από τον Τσίπρα

Σε ερώτηση για το αν βλέπει πρόσθεση προσφυγής στις κάλπες από την πλευρά της κυβέρνησης, επανέλαβε ότι «μου είναι αδιανόητο αυτή την ώρα που δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει και ακόμη μετράμε νεκρούς να σκεφτόμαστε εκλογές. Φαίνεται ότι στον κ. Μητσοτάκη δεν είναι αδιανόητο, δεν μίλησε στο διάγγελμά του ως ηγέτης μίας χώρας που βρίσκεται σε μία κρίση αλλά σαν πολιτευτής. Η στάση του δεν ήταν στάση ευθύνης αλλά αυταρέσκειας και αλαζονείας...

Ο κ. Μητσοτάκης είτε δεν ξέρει τι έρχεται και ζει σε ροζ συννεφάκι είτε έχει καταλάβει και σχεδιάζει να δραπετεύσει μέσω των εκλογών...Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για μεγάλη ύφεση το 2020 και εκρηκτική το 2021 όταν το ΔΝΤ λέει ότι θα έχουμε μείωση 10% το 2020 και το μισό ποσοστό μόνο ανάκαμψη το 2021...Το μήνυμά του ήταν και εξοργιστικό για τον επιπλέον λόγο ότι μας είπε πως σε 30 ημέρες υγειονομικής κρίσης έγιναν όσο δεν έγιναν σε δεκαετίες».

Σε ερώτηση για το αν μετά από μία ενδεχόμενη εκλογική ήττα «Θα ξεμπερδέψει ο Μητσοτάκης με τον Τσίπρα;», απάντησε ότι «είναι αστείο να μην σκέφτεται ο κ. Μητσοτάκης πώς θα ξεμπερδέψει από τον κορονοϊό και να σκέπτεται πώς θα ξεμπερδέψει από τον Τσίπρα». Ωστόσο πρόσθεσε «δεν είναι εύκολο για τον κ. Μητσοτάκη να ξεμπερδέψει με την αριστερά, με τον ΣΥΡΙΖΑ με την προοδευτική παράταξη του τόπου, παρά τις εντυπώσεις, με την πρωτοφανή στήριξη των ΜΜΕ ότι είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού...Οι ιδέες που εκπροσωπεί αμφισβητούνται από την πραγματικότητα».