«Ο κ. Μητσοτάκης δεν άντεξε και στην δευτερολογία του και έβγαλε τον πραγματικό του εαυτό, έδειξε τα πραγματικά του συναισθήματα» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Αναρωτηθήκατε τι θα γινόταν αν δεν ήσασταν εσείς σωτήρα μας. Θα σας πω:
Δεν θα υπήρχε υπουργός που να αποδέχεται την αισχροκέρδεια, δεν υπήρχε υπουργός που να προωθεί μέσω tweet το πρόγραμμα του εκμάθησης αρχαίων ελληνικών για 5 ευρώ.
Υπουργός που να λοιδορεί τον κόσμο που είναι κλεισμένος μέσα στο σπίτι πως θα γίνει 300 κιλά.
Υπουργός που να στήνει δουλίτσες με ιδιώτες και να αυξάνει κατά 800 ευρώ τα κρεββάτια στις ιδιωτικές ΜΕΘ ή να δίνει 30 εκατομμύρια ευρώ για τεστ ιδιώτες. Δεν θα υπήρχε ο κ. Βρούτσης να κάνει δουλειές με τα κέντρα κατάρτισης. Θα δίνονταν σε όλους η δυνατότητα να βλέπουν με αισιοδοξία το αύριο. Θα επιδοτούσαμε την εργασία, θα χρησιμοποιούσαμε το μαξιλάρι. Αυτό θα κάναμε εμείς» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη δευτερολογία του.

«Ο πρωθυπουργός δεν αναγνωρίζει τη στάση των κομμάτων όλες αυτές τις μέρες» σε αντίθεση με τον τρόπο που ο ίδιος αντιπολιτευόταν σε κρίσιμα ζητήματα εθνικής σημασίας σημείωσε. «Το 1/10 της υπευθυνότητας που δείχνουμε σήμερα να επιδεικνύατε η χώρα θα ήταν σε καλύτερη θέση» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κ. Μητσοτάκη.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός «δεν έχει αναγνωρίσει τίποτα για τις ευθύνες της παράταξή τους όχι μόνο για την περίοδο της μεγάλης ύφεσης, το 25% ΑΕΠ χάθηκε την περίοδο 2010 – 2014 αλλά και για πριν, όταν αφήσατε τη χώρα με ένα έλλειμμα πάνω από 30 δις. ευρώ. Όχι μόνο δεν αναγνωρίζετε τις δικές σας ευθύνες αλλά και με τρόπο εξόφθαλμο προκλητικό, προσπαθείτε να οικειοποιηθείτε τη στάση των Ελλήνων πολιτών και των κομμάτων που έβαλαν την πλάτη για να βγούμε από την πανδημία, προκειμένου να εμφανιστείτε ως τροπαιούχος ότι χάρη σε εσάς έγιναν αυτά».

«Ότι οφείλουμε τη ζωή σε εσάς, να σας ανάψουμε κανένα κερί και να σας κάνουμε τάμα να σας έχει καλά η Παναγία. Δεν είναι σοβαρά αυτά τα πράγματα, δεν είναι σοβαρή και υπεύθυνη στάση ηγέτη. Με προκλητικό τρόπο να οικειοποιείται τις συλλογικές θυσίες» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Ο πρώην πρωθυπουργός επίκρινε και την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ισπανία σημειώνοντας: «είναι μια ανούσια και μακάβρια συζήτηση να συγκρίνετε τους θανάτους στην Ισπανία με υπονοούμενα πως ευθύνεται το ότι συγκυβερνά η αριστερά. Τότε η Αλβανία και η Βουλγαρία που έχουν μικρότερο αριθμό θανάτων είναι οι καλύτερες χώρες στον κόσμο».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι είναι κρίσιμα τα ζητήματα της επόμενης μέρας. «Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που έβαλε πλάτη γνωρίζει ότι υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό για την επόμενη μέρα, που αφορά τη ζωή τους, την εργασία τους, για το εισόδημά τους. Ανέμενα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την ομιλία σας, είχατε εξαγγείλει ότι θα κάνατε εξαγγελίες σε κρίσιμα ζητήματα, ότι θα περιγράφατε την επόμενη μέρα. Δεν ακούσαμε κάτι που να μας κάνει πιο αισιόδοξους σήμερα. Τίποτα συγκεκριμένο».

«Μας είπατε απλά ότι η ύφεση θα είναι μεγάλη. Δεν είστε οικονομικός σχολιαστής, είστε ο πρωθυπουργός της χώρας. Ο πρωθυπουργός της χώρας οφείλει να εκτιμήσει ποια θα είναι αυτή η ύφεση και να πάρει μέτρα ώστε να μην είναι μεγάλη αυτή. Η ύφεση που θα μας χτυπήσει θα είναι τεράστια επειδή δεν υιοθετείτε ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα που θα κρατήσει ζωντανή την πραγματική οικονομία, που θα κρατήσει σε λειτουργία τη μηχανή μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ώστε να μπορέσει να επανεκκινήσει πιο εύκολα» υπογράμμισε.

Για το ζήτημα της ύφεσης μάλιστα και την σύγκριση που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταξύ Στουρνάρα και Βαρουφάκη ο Αλέξης Τσίπρας αφού… πρότεινε να γίνει ο αρχηγός του ΜεΡΑ25 επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος είπε: «γελάτε αλλά αν ο κ. Στουρνάρας λέει αερολογίες τότε βγείτε και πείτε το».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην τρίμηνη παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι δεν αρκεί και προειδοποιώντας ότι θα δημιουργηθεί μία νέα φούσκα «κόκκινων» δανείων.

«Εξαγγείλατε την παράταση για τρεις μόνο μήνες της προστασίας της πρώτης κατοικίας… Σε τρεις μήνες θα έχουν λυθεί τα προβλήματα της οικονομίας;» διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας. «Λέτε ότι δώσατε 24 δισ. Ευρώ, πού είναι αυτά τα λεφτά; Στις πραγματικές επιχειρήσεις και τους δικαιούχους δεν έχει πάει ούτε ένα ευρώ», είπε για την οικονομία.

Για το ζήτημα των απολύσεων ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «Η αναστολή θα επανεκκινήσεις  τις απολύσεις» αναφέρθηκε σε διάφορους κλάδους της κοινωνίας, όπως τους αγρότες, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες αλλά και τους καλλιτέχνες για τους οποίους είπε χαρακτηριστικά: «τους χρησιμοποιείτε ως φωτογραφικό ντεκόρ, αλλά δεν υπάρχει σχέδιο για να στηρίξετε 200,000 ανθρώπους που βυθίζονται στην κρίση».

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε επίσης να εξεταστεί το ζήτημα της τιμής των ιατρικών μασκών, σημειώνοντας πως μια τετραμελής οικογένεια δεν μπορεί να δαπανά 10 ευρώ την ημέρα σε μάσκες.

Θα κάνετε αυτοδυναμία στην… ύφεση

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά την πρωτολογία του, άφησε την συναίνεση και τους χαμηλούς τόνους που χρησιμοποίησε το πρώτο διάστημα του ξεσπάσματος της πανδημίας στη χώρα μας και αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση, το τελευταίο διάστημα.

Τα voucher των επιστημόνων, οι αποφάσεις για την εργασία, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα «δωράκια», όπως χαρακτηρίστηκαν σε ΜΜΕ και ημέτερους ήταν ορισμένα από τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε αρχικά στο ΕΣΥ «υπενθυμίζοντας» στον Κυριάκο Μητσοτάκη την «απαξιωτική», όπως σημειώθηκε στάση που είχε για το δημόσιο σύστημα υγείας. Παράλληλα μίλησε για την στήριξη του ΕΣΥ, σημειώνοντας πως δεν έχουν γίνει τα απαιτούμενα βήματα ώστε αν υπάρξει δεύτερο κύμα επιδημίας, να βρει τη χώρα μας προετοιμασμένη.