42 μέρες, 1008 ώρες. Τόσο διήρκεσε ο περιορισμός μετακινήσεων, όπως ανέφερε χθες το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Επί ενάμιση μήνα, η καθημερινότητα των πολιτών ήταν συνδεδεμένη με το sms 13033 ή το έντυπο κατ’ εξαίρεση μετακινήσεων. Από σήμερα στις 06:00, τόσο το sms όσο και το έντυπο των μετακινήσεων αποτελούν παρελθόν, ενώ, αν όλα πάνε καλά, από τις 18 Μαίου, οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται και εκτός περιφερειακής ενότητας.

Η νέα καθημερινότητα που ξεκινά από σήμερα θα είναι συνυφασμένη με τη χρήση της μάσκας από τους πολίτες, είτε υποχρεωτικά είτε με ισχυρή σύσταση. Αναλυτικές οδηγίες έχουν δοθεί από το μεσημέρι του Σαββάτου ως προς το πού οι πολίτες υποχρεούνται και πού τους συνιστάται να φορούν μάσκα. Αναλυτικές οδηγίες, επίσης, έχουν δοθεί στους εργαζόμενους στα ΜΜΜ που από σήμερα πυκνώνουν τα δρομολόγια τους και στους ιδιοκτήτες και εργαζόμενους των καταστημάτων που από σήμερα επανέρχονται σε καθεστώς πλήρους λειτουργίας, έστω και με περιορισμούς στον επιτρεπόμενο αριθμό πελατών εντός του καταστήματος.

Για την κυβέρνηση, το στοίχημα της μετάβασης στη νέα κανονικότητα είναι εξαιρετικά κρίσιμο. Άλλωστε, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας το Σάββατο στην Εκτελεστική Γραμματεία της ΝΔ υπογράμμισε ότι «η σταδιακή επάνοδος στη νέα καθημερινότητα θα είναι πιο δύσκολη και πιο σύνθετη από το απότομο κλείσιμο στο σπίτι». Εξ ου και η κυβέρνηση θα παρακολουθεί, σε συνεργασία με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, καθημερινά τα δεδομένα που θα διαμορφώνονται, με βάση μια σειρά από δείκτες. Για παράδειγμα, κρίσιμο θα είναι το γνωστό πλέον ρ0, δηλαδή ο δείκτης μεταδοτικότητας της ασθένειας από κάθε μοναδικό ασθενή, ο αριθμός νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία, οι διασωληνώσεις κ.ο.κ.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι και τις επόμενες 10 μέρες μπορεί να έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα για το πού πάνε τα πράγματα. Και αυτό γιατί είναι σαφές ότι οι πολίτες την τελευταία εβδομάδα έχουν χαλαρώσει, κυκλοφορούν πολύ περισσότερο, ενώ είναι ενδεικτικό ότι, ενώ στέλνονταν κατά μ.ο. 2 εκ. Sms τη μέρα, τις τελευταίες μέρες στέλνονταν κατά μ.ο. 3 εκ., όπως δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης (ΣΚΑΪ), λόγω των περισσότερων εξόδων. Η πορεία, βεβαίως, θα αξιολογείται καθημερινά, αλλά, όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αν τηρούνται οι βασικοί κανόνες απολύμανσης των χεριών, των απσστάσεων και της χρήσης μασκών, τότε το στοίχημα μπορεί να κερδηθεί.

Αν τα πράγματα πάνε καλά, δε, τότε δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να φέρει κάποια μέτρα (π.χ. καταστήματα εστίασης) πιο μπροστά, στις 25 Μαϊου, ενώ πιο μπροστά να έρθουν και οι φάσεις του Ιουνίου. Ακόμα, όμως, δεν είμαστε εκεί, καθώς περισσότερα συμπεράσματα θα βγουν περί τις 20 Μαϊου, ενώ είναι δεδομένο ότι υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για την επαναλειτουργία Δημοτικών και Νηπιαγωγείων.

Σε κάθε περίπτωση στο Μέγαρο Μαξίμου θα λειτουργεί και το Παρατηρητήριο για την ημερήσια καταγραφή των δεδομένων που θα προκύπτουν από το «ξεκλέιδωμα» της χώρας. Στην task force θα συμμετέχουν Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, αλλά και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού, αρμόδιος για τις εσωτερικές υποθέσεις, Θανάσης Κοντογεώργης. Τα υγειονομικά δεδομένα θα εισφέρουν και θα αναλύουν ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο Παναγιώτης Αρκουμανέας από τον ΕΟΔΥ, ενώ και το υπουργείο Υγείας θα έχει καθημερινή εικόνα, μάλλον μέσω του Βασίλη Κοντοζαμάνη. Από μέρους της Πολιτικής Προστασίας θα συμμετέχει ο Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ για την οικονομία θα είναι παρών ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργυρού. Η λειτουργία της task force, πάντως, δεν «καταργεί» την πρωινή τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη-Τσιόδρα-Κικίλια-Χαρδαλιά, μετά τον «πρωινό καφέ».