Με συγκρατημένα χαμόγελα υποδέχθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου την πρεμιέρα της άρσης των περιοστικών μέτρων, καθώς, όπως μετέδιδαν πρωθυπουργικοί συνεργάτες και κεντρικοί υπουργοί σε συνομιλίες με το Reader.gr, η εικόνα από το πρωί ήταν ικανοποιητική, με τους πολίτες να συμμορφώνονται με τους νέους κανόνες. Από χθες το πρωί, υπουργοί ξεκίνησαν και τις επισκέψεις σε σημεία ενδιαφέροντος, όπως στο μετρό και σε εμπορικά καταστήματα, ενώ το κεντρικό συμπέρασμα ήταν ότι οι πολίτες, αλλά και οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις έκαναν σωστή χρήση της μάσκας και των κανόνων κοινωνικής απόστασης.

Σημειωτέον, με βάση τους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς του υπουργείου Υποδομών, από την επόμενη εβδομάδα που περισσότεροι εργαζόμενοι θα βγουν στον δρόμο, θα ενισχυθούν τα δρομολόγια μετρό και λεωφορείων. Για το μετρό, στόχος είναι ο μέσος χρόνος αναμονής να πέσει από τα 6 στα 4,5 λεπτά, ενώ για τα λεωφορεία, θα εξεταστούν οι γραμμές με την περισσότερη κίνηση και οι ώρες μεγαλύτερης αιχμής, με βάση τα στοιχεία από το ηλεκτρονικό εισιτήριο.

Είναι σαφές ότι, αν τα πράγματα πάνε καλά, το χρονοδιάγραμμα της άρσης των υπόλοιπων μέτρων μπορεί να επιταχυνθεί σε ορισμένες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, αν δεν υπάρξει μεγάλη αύξηση τόσο στον αριθμό των κρουσμάτων όσο και στον περίφημο αριθμό «ρ0» που σήμερα είναι κάτω από το 0,5 (σε πόσα άτομα μπορεί να μεταδώσει τον ιό ένας ασθενής), τότε η κυβέρνηση σκέφτεται να φέρει πιο μπροστά, στις 25 Μαΐου αντί για την πρώτη Ιουνίου, την επανέναρξη της λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης. Ακόμα, πάντως, είναι πιο νωρίς για πιο φιλόδοξα σχέδια, καθώς η κυβέρνηση περιμένει την επόμενη εβδομάδα, για να ξεκινήσει να αποκτά μια πιο σφαιρική εικόνα για την πορεία εξέλιξης της πανδημίας.

Με βάση το ευθύγραμμο σενάριο, στις 18 του μήνα θα επιτραπεί η μετακίνηση σε άλλες περιφερειακές ενότητες με αυτοκίνητο, ενώ για τα νησιά θα ισχύσει ένα διαφορετικό καθεστώς. Ενδεχομένως τότε να επιτραπεί σε ιδιωτικά σκάφη να αποπλεύσουν, αλλά να μην καταπλεύσουν σε κάποιο νησί.

Και αυτό γιατί, η συνεννόηση των υπουργείων Ναυτιλίας και Υποδομών προβλέπει επανέναρξη των μετακινήσεων στα νησιά για λόγους αναψυχής μετά του Αγίου Πνεύματος που φέτος πέφτει στις 8 Ιουνίου.

Σε κάθε περίπτωση, η επανέναρξη θα γίνει μετά τις 10 Ιουνίου, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να γίνει στις 15 Ιουνίου, από τη στιγμή που δεν θα έχουν ξεκινήσει και τη λειτουργία τους τα εποχικά ξενοδοχεία.

Ξεχωριστή πρόβλεψη αναμένεται να υπάρξει για τους επιχειρηματίες του τουρισμού και της εστίασης στα νησιά, οι οποίοι, ίσως με μια άδεια ειδικού σκοπού, θα μπορούν από τις αρχές Ιουνίου να πηγαίνουν στα νησιά, όπου εδρεύουν οι επιχειρήσεις τους για εργασίες, ώστε να είναι έτοιμοι για την τουριστική σεζόν.

Ως προς τον τουρισμό, το συνολικό πακέτο αναμένεται μετά τα μέσα Μαϊου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πάντως μέσω του CNN να διαμηνύει ότι, αν όλα πάνε καλά, η χώρα θα ανοίξει τις πόρτες της την 1η Ιουλίου για τουρίστες. Θα πρέπει να υπάρξει τεστάρισμα πριν την αναχώρηση τους, ενώ σχεδιάζεται και η επίβλεψη τους εν Ελλάδι, είτε με μοριακό έλεγχο είτε με τεστ αντισωμάτων. Σε κάθε περίπτωση, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συνεννόηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για κοινούς κανόνες που θα διέπουν τον τουρισμό φέτος, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σίγουρα σε διακρατικές συμφωνίες με χώρες, όπως η Κύπρος, η Βουλγαρία, το Ισραήλ, ίσως η Ιταλία κ.α.