Να μη λάβουν μέρος στην εκδήλωση που διοργανώνει η κυβέρνηση στις 12:00 του Σαββάτου, για την αποκάλυψη της πλακέτας μνήμης για τα θύματα της Marfin, αποφάσισαν τόσο το ΚΚΕ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Τα δυο κόμματα, αποφάσισαν να καταθέσουν στεφάνι στο σημείο, νωρίτερα από την έναρξη της εκδήλωσης. Την απόφασή του ανακοίνωσε πρώτο το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, που στην ανακοίνωσή του, σημείωσε:

«Οι ευθύνες όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων είναι τεράστιες. Δέκα χρόνια τώρα (κι ενώ μεσολάβησαν κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ξανά ΝΔ) οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί του αποτρόπαιου εγκλήματος στο κατάστημα της MARFIN, παραμένουν στο σκοτάδι, ενώ οι ευθύνες της τράπεζας στην ουσία έμειναν στο απυρόβλητο. 

Οι προβοκατόρικοι μηχανισμοί, που εργάστηκαν πυρετωδώς για την τρομοκράτηση ενός ολόκληρου λαού τότε, απέδειξαν πόσο αδίστακτοι είναι. Για να τιμήσουμε τη μνήμη των αδικοχαμένων της MARFIN δεν χρειάζονται κυβερνητικές και διακομματικές φιέστες. 

Το ΚΚΕ τιμά τη μνήμη των θυμάτων και θα καταθέσει στεφάνι εκεί όπου θα στηθεί η πλακέτα μνήμης στις 10.30 π.μ., στις 9 Μαΐου 2020. Νωρίτερα στις 10.00 το πρωί θα τιμήσει την 75η επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, όπως έχει ανακοινωθεί ήδη, καταθέτοντας στεφάνι στο μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη στην Καλλιθέα».

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητάμε τον εντοπισμό και τιμωρία των φυσικών αυτουργών

Λίγη ώρα αργότερα, ακολούθησε και ο ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζοντας πως ούτε εκείνος θα πάρει μέρος στην εκδήλωση, αντίθετα θα καταθέσει και εκείνος στεφάνι νωρίτερα στο σημείο. 
Στην ανακοίνωσή του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρει:

«Όπως και τότε, τις δύσκολες μέρες του 2010, έτσι και σήμερα, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, παρά τις κατά καιρούς διχαστικές προσπάθειες, τιμά τα θύματα της Marfin. Όπως τότε, έτσι και σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τον εντοπισμό και την τιμωρία των φυσικών αυτουργών του αποτρόπαιου εγκλήματος. Δέκα χρόνια μετά την τραγωδία, στο τιμόνι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη βρίσκονται με επιλογή του κ. Μητσοτάκη οι ίδιοι άνθρωποι που διαχειρίστηκαν τότε την υπόθεση χωρίς να εντοπίσουν και να οδηγήσουν τους ενόχους στη Δικαιοσύνη».

«Ελπίζουμε αυτή τη φορά να πράξουν το καθήκον τους για την πλήρη διαλεύκανση της τραγωδίας», προσθέτει. Εξάλλου, η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως «κανείς δεν μπορεί να ξεχνά ότι η Δικαιοσύνη καταδίκασε τρία ανώτατα στελέχη της τράπεζας γιατί κλείδωσαν τους εργαζόμενους αναγκάζοντάς τους να δουλέψουν υπό την απειλή απόλυσης και απεφάνθη πως ‘«ο θάνατος των υπαλλήλων της Marfin θα είχε αποφευχθεί εάν το συγκεκριμένο κατάστημα της οδού Σταδίου δεν είχε τεράστια προβλήματα ασφαλείας».

«Ούτε πως οι οικογένειες των θυμάτων δέκα χρόνια μετά δεν έχουν αποζημιωθεί, με την υπόθεση να εκκρεμεί δικαστικά» τονίζει. «Η ανθρώπινη ζωή και ο πόνος των ανθρώπων που μένουν πίσω δεν μπορούν να υπηρετούν επικοινωνιακές σκοπιμότητες, ούτε να γίνονται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και συκοφάντησης των κοινωνικών αγώνων, τόσο τότε όσο και σήμερα», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει ανακοινώνοντας πως «θα αποτίσει φόρο τιμής με την κατάθεση στεφάνου στο σημείο που θα στηθεί η πλακέτα μνήμης στις 9:30 το πρωί του Σαββάτου».

«Παρών» από Βελόπουλο και Γεννηματά

Την πρόθεσή τους να πάρουν μέρος στην εκδήλωση, έχουν πάντως ανακοινώσει τόσο η Φώφη Γεννηματά, όσο και ο Κυριάκος Βελόπουλος. 

Κρίνοντας από τον σχολιασμό της άρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να παραστεί στην εκδήλωση, από τον Κυριάκο Βελόπουλο στα social media φαίνεται πως ο ίδιος έχει αποφασίσει να βρεθεί εκεί.