Η προσυνεδριακή αντιπαράθεση το τελευταίο δίμηνο μπήκε αναγκαστικά στον… πάγο, αφού ο κορονοϊός ακύρωσε όλα τα σχέδια που υπήρχαν για ανοιχτό διάλογο, συγκεντρώσεις, αλλά και το μεγάλο συνέδριο το οποίο θα διεξάγονταν σε λίγες ημέρες από σήμερα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν βρίσκουν άλλα πεδία για να διαφωνούν.

Και η αντιπαράθεση στο εσωτερικό του κόμματος αυτή τη φορά φαίνεται να χτυπάει κόκκινο…

Αφορμή δόθηκε με την ερώτηση που κατέθεσαν 77 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και η οποία αφορούσε τα κονδύλια που δόθηκαν από την κυβέρνηση για την διαφημιστική καμπάνια του κορονοϊού και συγκεκριμένα γιατί από την καμπάνια αυτή, αποκλείστηκε ένα συγκεκριμένο μέσο, το οποίο κινείται φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ, το Documento.

Την ερώτηση αρνήθηκαν να υπογράψουν κάποιοι από τους βουλευτές και ο λόγος που έδωσαν για την άρνηση αυτή, ήταν πως θα έπρεπε να υπάρχει αναφορά και σε άλλα μέσα, όπως είναι για παράδειγμα η Αυγή και το Κόκκινο.  

Η ουσία, όπως σημείωσαν, δεν θα έπρεπε να ήταν ένα συγκεκριμένο Μέσο Ενημέρωσης, αλλά η διάθεση της κυβέρνησης να αποκλείσει και να «τιμωρήσει» εκείνους που της ασκούν κριτική ή που προβάλλουν περισσότερο τις απόψεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σημείωσαν μάλιστα πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εμφανίζεται ως «προστάτης» ενός συγκεκριμένου μέσου, μέσα στη Βουλή, ανεξάρτητα με το ποιο είναι το μέσο αυτό.

Την ερώτηση αρνήθηκαν να υπογράψουν οι Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Βούτσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Ανδρέας Ξανθός, Νίκος Φίλης, Γιώργος Βαρεμένος και Πέτυ Πέρκα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Η ερώτηση, την οποία κατέθεσε ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Χρήστος Γιαννούλης, έφτασε στο προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συζήτηση συμμετείχαν οι Αλέκος Φλαμπουράρης, Πάνος Σκουρλέτης, Δημήτρης Βίτσας, Νίκος Βούτσης, Όλγα Γεροβασίλη, Μιχάλης Καλογήρου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Εκεί ειπώθηκε πως το συγκεκριμένο ερώτημα είναι κρίσιμο και αφορά δεκάδες περιφερειακά μέσα κι όχι μόνο, κανάλια και ραδιοφωνικούς σταθμούς, όπως το Κόκκινο αλλά και εφημερίδες όπως την Αυγή. Σημειώθηκε λοιπόν πως ίσως δεν θα ήταν σωστό ο ΣΥΡΙΖΑ να ρωτήσει μόνο για ένα μέσο, αλλά για την ουσία, που αφορά τη νοοτροπία της κυβέρνησης απέναντι στα μίντια γενικότερα. Τέθηκε μάλιστα και το θέμα να ζητηθούν από την κυβέρνηση τα έγγραφα τα οποία δείχνουν που και πως δαπανήθηκε το συγκεκριμένο κονδύλι των 20 εκατ. ευρώ. Σε αυτό φάνηκε να συμφωνούν όλοι όσοι συμμετείχαν στη συζήτηση.

Τελικά όμως η ερώτηση δεν άλλαξε με τους βουλευτές του κόμματος, που στην πλειοψηφία τους την υπέγραψαν, να ενημερώνονται πως το να κατατεθεί με το ερώτημα να αφορά ένα και μόνο μέσο είναι κάτι που «εγκρίνει» ο Αλέξης Τσίπρας.  

Το ζήτημα όμως δεν έκλεισε εκεί. Δημοσιογράφοι που φέρονται να διατηρούν στενές σχέσεις με την πτέρυγα των «προεδρικών», άρχισαν να επιτίθονται στα επιφανή στελέχη των «κομματικών». όπως τον Πάνο Σκουρλέτη και τον Νίκο Βούτση σημειώνοντας πως «ουσιαστικά εξυπηρετούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη», με την άρνηση τους να υπογράψουν την συγκεκριμένη ερώτηση.

Με αφορμή άρθρο του Γιώργου Λακόπουλου, με το οποίο επιτίθονταν (για μια ακόμη φορά) στον Πάνο Σκουρλέτη για την επιλογή του να μην υπογράψει την ερώτηση, ο γραμματέας του κόμματος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων: «Προφανώς και ουδέποτε ζήτησα από το προεδρείο της Κ.Ο. στο οποίο συμμετέχω με βάση τη θεσμική μου ιδιότητα, να αποσύρει την Ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του συντρόφου Χρήστου Γιαννούλη. Απλώς θεώρησα πολιτικά άστοχο να εστιάζουμε αποκλειστικά στην εφημερίδα Documento, τη στιγμή που το θέμα της αδιαφανούς, σκανδαλώδους και μεροληπτικής διάθεσης των είκοσι εκατομμυρίων ευρώ, εκ μέρους της κυβέρνησης, συνιστά ένα κατεξοχήν ζήτημα δημοκρατίας και δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο έντυπο».

Για το θέμα αυτό έγινε συζήτηση και στο πολιτικό συμβούλιο το οποίο συνεδρίασε εκείνες τις ημέρες, με το Νίκο Βούτση να αναφέρει την ερώτηση και να μιλάει ξεκάθαρα για «αυριανιστές» που κρύβονται πίσω από την επίθεση που ακολούθησε. Για μία ακόμη φορά όμως στον ΣΥΡΙΖΑ, σε επίπεδο συζήτησης οργάνου φάνηκε να … κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί, κανείς δεν σχολίασε την θέση του πρώην προέδρου της Βουλής, προτιμώντας όπως φαίνεται να διοχετεύσουν τις πικρίες και τις αντιπαραθέσεις τους μέσω φίλων και γνωστών σε social media κι άλλα μέσα κι όχι να τις θέσουν πρόσωπο με πρόσωπο.

Ο Αλέξης Τσίπρας στο μεταξύ εμφανίζεται για μία ακόμη φορά ενοχλημένος, να ζητά να σταματήσει η εσωστρέφεια και να πέσουν οι τόνοι της εσωτερικής αντιπαράθεσης, που στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως φαίνεται να έβαλε κι ο ίδιος το… χέρι του για να δημιουργηθεί.

Ο εμφύλιος τις τελευταίες ημέρες μάλιστα φαίνεται να εντείνεται με τους μεν να ζητούν από τον Αλέξη Τσίπρα την καρατόμηση των «διαφωνούντων» και να τον προτρέπουν για μια ακόμη φορά να πάρει στα χέρια του την κατάσταση και να «τελειώνει» με την παλιά φρουρά και τους δε να μιλούν για «αυριανιστές» που κρύβονται στο περιθώριο και καταφέρουν χτυπήματα κάτω από τη μέση, με στόχο τη δημιουργία ενός αρχηγικού κόμματος στα πρότυπα του παλιού «κακού» ΠΑΣΟΚ.

Υπάρχουν μάλιστα κι αυτοί που το πάνε ένα βήμα πιο μακριά και ζητούν την άμεση «καθαίρεση» του Πάνου Σκουρλέτη.

Το ζήτημα πάντως αναμένεται να τεθεί και πάλι σήμερα, όταν και θα συνεδριάσει η πολιτική γραμματεία του κόμματος, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να επιθυμεί να σταματήσει η συζήτηση εδώ και τους υπόλοιπους να… ακονίζουν τα μαχαίρια τους.